Saganaki de creveti cu ouzo si branza feta

Se spune ca “Pofta vine mancand”! Adevarat, cu mentiunea ca varianta completa, in cazul meu, ar fi “Pofta de preparate grecesti vine mancand”. Pentru ca am inceput saptamana cu o imbietoare Spanakotiropita (Placinta cu spanac si branza), ieri m-a “lovit” pofta de un saganaki. Sub aceasta denumire sunt grupate mai multe bunatati – fie doar cu branza (topita in cuptor si servita fierbinte, cu lamaie si piper), fie cu fructe de mare, feta si un sos pe baza de rosii – care au ca punct comun tigaitele in care sunt preparate. Aceste tigaite, de obicei de o portie, se numesc saganaki, iar felurile pregatite in ele le-au imprumutat numele. In cazul meu, dupa o trecere in revista a ceea ce aveam prin frigider si congelator, invingator a iesit un saganaki de creveti cu ouzo si feta… Parfumat, delicios, imposibil de refuzat!

Ouzo este o tarie (circa 40 de grade) cu aroma de anason, foarte raspandita in Grecia. Incolora, bautura devine, prin combinare cu apa, albicioasa, ca un lapte. Face casa buna cu crevetii, conferind preparatului o aroma subtila de anason. Daca nu aveti ouzo la indemana, puteti pune vodca si cateva seminte de anason. Apoi, in privinta tigaitelor saganaki, eu nu am avut, asa ca am folosit o craticioara veche de fonta, tocmai buna ca sa incapa doua portii.

Ingrediente (pentru 2 portii):
– cozi de creveti 350 g (dupa decongelare)
– ulei de masline 2 linguri
– ceapa rosie 1 buc. (130 g)
– usturoi 2-3 catei (10 g)
– ardei iute 1 buc.
– ouzo 25 ml
– rosii 3 buc. (270 g)
– branza feta 120 g
– sare, piper
– patrunjel verde 1/2 legatura

Saganaki de creveti cu ouzo si branza feta

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti uleiul in craticioara si caliti ceapa rosie (felii), usturoiul (felii) si ardeiul iute (bucatele). Atentie, verificati in prealabil cat de iute este ardeiul si ajustati cantitatea! Cand ceapa a devenit translucida, adaugati rosiile (taiate bucati) si ouzo-ul. Dati focul mai mic si lasati sa fiarba 4-5 minute, pana cand rosiile se inmoaie si se formeaza un sos parfumat. Puneti crevetii, spalati si stersi de apa (prin tamponare cu un servet de hartie). Amestecati cu grija si lasati 2 minute, dupa care opriti focul.

Saganaki de creveti cu ouzo si branza fetaSaganaki de creveti cu ouzo si branza feta

Adaugati trei sferturi din patrunjelul verde, un pic de sare si de piper macinat. Amestecati usor si presarati deasupra branza feta sfaramata. Luati craticioara de pe foc si bagati-o in cuptorul incins pentru 8-10 minute, timp in care aromele se combina si se formeaza un delicios sos de rosii cu branza.

Saganaki de creveti cu ouzo si branza fetaSaganaki de creveti cu ouzo si branza feta

Lasati sa-si “traga sufletul” doua-trei minute si serviti imediat, presarand deasupra restul de patrunjel. Pe post de “garnitura”, sunt suficiente cateva felii de paine pe vatra.

Saganaki de creveti cu ouzo si branza feta

Calorii: 130 kcal / 100 g (sau 580 kcal / portia).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11