Va propun astazi o reteta usoara, de vara, potrivita pentru cand vreti sa pregatiti rapid o masa: paste cu mascarpone si sos de rosii, imbogatite cu parmezan. Unii dintre voi considera, poate, ca mascarpone se foloseste doar la pregatirea deliciosului Tiramisu (gasiti pe blog patru variante ale celebrului desert italian: Tiramisu traditional, Tiramisu alb, Tiramisu roz – cu sirop de agave si capsune si, in fine, Tiramisu – varianta cu frisca). Nu este insa asa. E adevarat ca, indulcita cu zahar, sirop de agave sau miere, branza mascarpone devine o delicioasa crema pentru prajituri si torturi sau baza pentru inghetata si alte nebunii. Dar, la fel de adevarat este ca, sarat si condimentat cum trebuie, mascarponele isi gaseste locul perfect in antreuri si feluri principale (vezi Risotto-ul cu mascarpone si prosciutto, Mini-tartele cu gorgonzola, mascarpone si parmezan sau Gratinul de varza de Bruxelles cu porc si mascarpone).
Pentru realizarea pastelor pe care vi le propun astazi, aveti nevoie doar de cateva ingrediente, dar de buna calitate. Cum eu am facut reteta si pozele cu ceva timp in urma, cand inca nu aparusera rosiile romanesti in piata, am preferat sa pun rosii bucati in cutie decat rosii “de plastic”. Acum, insa, puteti folosi cu incredere rosii proaspete. Trebuie doar sa le indepartati pielita, prin oparire timp de cateva minute, iar apoi sa le scoateti si semintele (sa ramana doar pulpa, adica).
Ingrediente (pentru 4-5 portii):
– paste 400 g
– ceapa 1 buc. medie (90 g)
– rosii bucati 1 cutie (400 g)
– mascarpone 250 g
– parmezan ras 100 g
– ulei de masline 50 ml
– sare, piper proaspat rasnit
Puneti mai multa apa la fiert, intr-o oala mare. Adaugati un praf de sare in apa si lasati-o sa ajunga la temperatura de fierbere. Cand fierbe, puneti pastele si fierbeti-le timpul indicat de producator. Scurgeti pastele, pastrand o cana din apa in care au fiert. Cat se fac pastele, pregatiti sosul de rosii: incingeti uleiul de masline intr-o tigaie mare si caliti ceapa, taiata marunt (eventual, cu robotul). Cand ceapa a devenit translucida, adaugati rosiile din cutie sau pregatite cum spuneam mai sus, pasate cu blenderul. Dati focul mic si lasati sosul sa fiarba vreo 10 minute. Opriti focul, adaugati mascarponele si parmezanul ras. Omogenizati, potriviti de sare si puneti piper proaspat rasnit.
Puneti in sos pastele fierte si scurse de apa. Amestecati usor. Daca vi se par pastele cam uscate, puneti putina apa din cea pusa deoparte (in care au fiert pastele). Serviti pastele calde, cu fasii de parmezan si putin piper proaspat rasnit.
Calorii: 179 kcal / 100 g.