Pui cu bacon si legume la cuptor

Nu stiu cum se face de ajung mereu vara la combinatii de genul acesta: pui si legume, amestecate cu mirodenii si ierburi si “uitate” in cuptor pana ce totul se patrunde cum se cuvine. O astfel de reteta este cea de Pui la cuptor cu legume si rozmarin, un fel de ratatouille cu pui. Fata de reteta de atunci, cea de astazi presupune marinarea in prealabil a puiului, are alte legume (morcovi, cartofi si usturoi in loc de vanata, dovlecel si rosii) si, in loc de rozmarin, avem salvie si cimbru. Iar pentru ca totul sa capete mai multa consistenta si un plus de gust, “aruncam” si niste bacon pe ici, pe colo.

De data aceasta, eu am pus niste pulpe inferioare de pui (ciocanele), dar merg si pulpe intregi si/sau piept de pui. In mod intentionat, eu am pus mai multe legume (fata de cate ar fi trebuit la cele zece ciocanele), pentru ca-mi place la nebunie gustul de legume coapte. Atat de mult incat sunt in stare sa mananc doar legumele :P. Preparatul se poate manca si rece, dar este mai bun caldut.

Ingrediente (pentru 5-6 portii):
– ciocanele de pui 10 buc. (1,4 kg)
– bacon 200 g
– cartofi 1 kg
– morcovi 5 buc. (250 g)
– ceapa rosie 3 buc. (400 g)
– usturoi 8 catei (25 g)
– ardei gras rosu 1 buc. (220 g)
– vin alb sec 250 ml
– salvie uscata 1 lingura
– ulei de masline 3 linguri
– boia de ardei iute 1 lingurita
– cimbru uscat 1 lingura
– sare, piper

Pui cu bacon si legume la cuptor

Amestecati, intr-un bol, uleiul de masline, cimbrul si boiaua. Puneti si un pic de sare si de piper. Turnati marinada peste ciocanele (este indicat sa le crestati inainte, pentru a se impregna mai bine cu arome) si invartiti-le astfel incat sa se acopere uniform. Lasati puiul la marinat cel putin jumatate de ora. Intre timp, incingeti cuptorul la 200 grade Celsius si pregatiti legumele: cartofii curatati se taie cuburi, ceapa rosie – sferturi, ardeiul gras – bucatele, iar usturoiul – feliute. Taiati si morcovii rondele (cam de 4-5 mm grosime). Luati un vas mare de Jena si asezati pe fundul lui rondelele de morcov. Puneti peste morcov ciocanelele marinate.

Pui cu bacon si legume la cuptorPui cu bacon si legume la cuptor

Asezati deasupra, alternativ, restul de legume si baconul (bucatele). Presarati salvia uscata, un pic de sare si de piper. Amestecati marinada cu vinul alb si turnati amestecul peste legume. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 25 de minute. Scoateti vasul de Jena si amestecati usor, avand grija sa aduceti la suprafata ciocanelele de pui. Mai lasati in cuptor 20-25 de minute sau pana cand legumele sunt bine patrunse, iar ciocanelele au prins un pic de culoare.

Pui cu bacon si legume la cuptorPui cu bacon si legume la cuptor

Lasati preparatul sa-si traga un pic sufletul inainte de a-l servi. Avand cartofi, nu mai este nevoie, in principiu, de paine, dar daca vreti merge o felie de paine pe vatra.

Pui cu bacon si legume la cuptor

Calorii: 168 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Pui cu bacon si legume la cuptor”

  1. […] Pentru variatiuni pe aceeasi tema – pui si legume la cuptor, plus-minus ceva ierburi si afumatura – aruncati o privire pe Pui cu vinete, ardei, rosii si rozmarin, Pui spaniol cu carnati chorizo si cartofi si Pui cu bacon si legume. […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11