De mult timp imi pusesem in minte sa pregatesc un papricas de pui, caci imi place la nebunie combinatia aceasta de carne invaluita intr-un sos cremos, parfumat si usor picant si galustele acelea micute. M-am tot codit insa pentru ca nu am “aparatura” necesara galustelor si nici nu am vazut pe undeva de cumparat. Bine, puteam sa comand dispozitivul pe internet, dar… In fine, pana la urma am zis ca nu pot lasa un asemenea detaliu sa-mi strice planurile si am trecut la prepararea de “paprikás csirke”, cum este numit acest traditional fel unguresc. Si chiar daca m-am chinuit un pic mai mult sa fac galustele, pot spune ca a meritat efortul. A iesit o bunatate de papricas, identic cu ceea ce am mancat “la mama lui acasa”. Sa va mai spun ca s-a evaporat rapid?!
In mod traditional, papricasul se face cu pui (eventual, pulpe fara piele si fara os), dar l-am intalnit si in varianta cu vita. Eu am folosit ciocanele de pui, carora le-am scos pielea. Apoi, de obicei se pune ardei gras verde, dar eu am pus ardei capia rosu, pentru ca din acesta am avut. In rest, totul este simplu, doar sa respectam etapele si sa avem rabdare sa preparam galustele, care trebuie sa fie mici, cam cat o aluna.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– ciocanele de pui 6 buc. (730 g dupa indepartarea pielii)
– ceapa 1 buc. mare (140 g)
– ardei capia 1 buc. (165 g)
– rosie 1 buc. mare (170 g)
– smantana lichida pentru gatit (32% grasime) 200 ml
– unt 40 g
– boia de ardei dulce 2 lingurite cu varf
– boia de ardei iute 1 lingurita
– faina 1 lingura rasa
– bacon sau kaizer 100 g
– usturoi 4-5 catei
– supa de pui 400 ml (facuta in casa sau dintr-un cub)
– sare, piper
– pentru servit: smantana acrisoara (20% grasime) 50 g
Pentru galuste:
– faina 200 g
– oua 2 buc.
– ulei 1 lingura
– sare
Pregatiti supa de pui si tineti-o fierbinte. Indepartati pielea de pe ciocanele. Dati-le cu un pic de sare si de piper. Topiti untul intr-o tigaie si rumeniti un pic ciocanelele, pe toate partile. Scoateti ciocanelele pe o farfurie. In aceeasi tigaie, puneti la calit kaizerul, taiat betigase.
Cand s-a rumenit kaizerul, puneti ceapa (feliute subtiri) si usturoiul (trecut prin presa). Lasati doua-trei minute, pana cand ceapa devine translucida, si adaugati ardeiul capia (taiat betigase). Dupa inca unul-doua minute, puneti si rosia, taiata bucatele. Lasati cateva minute, pana cand legumele s-au inmuiat un pic, si puneti cele doua feluri de boia.
Amestecati si puneti supa fierbinte. Puneti inapoi in tigaie ciocanelele de pui, aduceti la punctul de fierbere, dati focul mic si lasati sa fiarba inabusit circa 30 de minute sau pana cand puiul s-a patruns (nu uitati sa amestecati din cand in cand). Intre timp, pregatiti galustele: cerneti 200 g de faina intr-un castron si amestecati-o cu un varf de lingurita de sare. Puneti cele doua oua si omogenizati foarte bine (sa nu aveti deloc cocoloase). Daca este nevoie, adaugati cateva linguri de apa. Trebuie sa obtineti un aluat de consistenta unui piure de cartofi mai moale. Puneti mai multa apa la fiert, intr-o oala, cu putina sare. Cand apa clocoteste, luati cu varful unei lingurite bucatele mici de aluat si dati-le drumul in apa. Nu puneti tot aluatul o data, ci pregatiti galustele in trei transe!
Dupa ce ati pus o treime din aluat, amestecati usor cu o lingura pentru ca galustele sa nu se lipeasca de fundul oalei. Lasati-le sa fiarba cateva minute. In principiu, galustele sunt fierte cand s-au ridicat la suprafata! Scoateti-le cu o spumiera intr-un castron, puneti peste ele uleiul si invartiti-le un pic cu o lingura (sa se unga un pic cu ulei astfel incat sa nu se lipeasca intre ele). Cand ati terminat de pregatit galustele, tineti-le la cald pana cand este gata puiul. Cand ciocanelele s-au patruns, scoateti-le din tigaie pe o farfurie. Pasati cu blenderul sosul ramas in tigaie. Intr-un castronel, amestecati smantana pentru gatit cu lingura rasa de faina (atentie, la cocoloase). Turnati amestecul peste sosul pasat. Aduceti la punctul de fierbere, amestecand din cand in cand, si lasati sa dea unul-doua clocote. Potriviti sosul cremos de sare si puneti-i un pic de piper. Puneti iar in tigaie ciocanelele de pui, amestecati usor si opriti focul.
Serviti imediat papricasul, punand pe o farfurie doua linguri de galuste, pui si sos cremos. Puneti un pic de smantana acrisoara deasupra si, eventual, putin patrunjel proaspat.
Iata si din alt unghi “vedeta” noastra…
Calorii: 191 kcal / 100 g (sau 655 kcal / portia).
A fost demential, sosul ala care contine si kaiser era pur si simplu mortal. F bun, s a ras tot.
🙂 Mi-a placut partea cu “s-a ras tot”. Este un compliment frumos venit, indirect, de la musafiri. Ma bucur mult ca a fost pe placul tau si al lor.
Intra toate astea in tigaie?:D
Lavi, intra, intra… Acuma, depinde si de tigaie normal. Daca folosesti una mai mare, de vreo 30 cm diametru si mai adanca (nu din acelea de clatite :P) intra sigur! Spor la pregatiri!
[…] tot am facut, cu Papricasul de pui de ieri, o incursiune in bucataria ungureasca, nu am putut rezista tentatiei de a mai […]