De ceva timp, au adus in Mega Image-ul de langa mine foi de orez uscate. La inceput, am tot dat tarcoale raftului, sucind pachetul cu foi pe toate partile, dar nu m-am indurat sa iau. Mi-era pofta de niste pachetele de primavara dar, cum nu mai facusem, ma gandeam ca trebuie sa fie o chestiune foooarte complicata si mai bine ma lipsesc. Apoi, pe la a treia intalnire cu sus-numitele foi, mi-am zis “ce-o fi, o fi”. Am luat doua pachete de foi, am completat necesarul de ingrediente si m-am pus pe treaba. Acum, ca am executat pachetelele – ba chiar le-am si mancat 😛 – pot spune ca nu se fac deloc complicat. Foile de orez, in schimb, nu s-au dovedit exact cum imi imaginam ca trebuie sa fie. Mai exact, nu s-au aurit in timpul prajirii si nici nu s-au facut prea crocante. Una peste alta, insa, ma declar multumita de cum au iesit, iar “audienta” a fost de-a dreptul incantata :).
In ceea ce priveste umplutura pentru pachetelele de primavara, aveti practic o paleta uriasa de optiuni, de la variante doar cu legume, la cele cu carne de porc (betigase sau chiar tocata), pui sau creveti. Dupa o trecere rapida in revista a mai multor combinatii, eu m-am oprit la cea de mai jos. Este foarte gustoasa si consistenta. Daca aveti la indemana si doriti, ii puteti adauga si niste muguri de fasole. Important este ca, in final, umplutura sa nu fie deloc zemoasa pentru a nu “flescai” foile de orez. Apoi, in privinta sosului, aveti varianta mai rapida (aleasa de mine) sau varianta ceva mai complicata (pregatiti sosul de la zero). Pentru varianta de post, omiteti carnea si oul!
Ingrediente (pentru 6 portii):
– foi de orez 22-24 buc. (un pachet si jumatate)
– ciuperci “urechi de lemn”, deshidratate 10 g
– taietei de orez 35 g
– morcov 1 buc. mica (50 g)
– ceapa 1 buc. mica (55 g)
– varza alba 150 g
– carne de porc 200 g
– ou 1 buc.
– usturoi 2 catei (10 g)
– sos de soia 2 linguri
– ulei de arahide 1 lingura + pentru prajit
– sare, piper
– zahar 1/2 lingurita (4 g)
– maizena 1 lingura cu varf (10 g)
Pentru sos:
– sos sweet chilli 100 ml
– sos chilli picant 1 lingurita
Puneti taieteii sau fideaua de orez intr-un castron si turnati peste apa clocotita. Lasati-i timpul indicat de producator, dupa care scurgeti-i foarte bine de apa. Puneti si urechile de lemn la inmuiat (tot cu apa clocotita) si, dupa reconstituire, scurgeti-le foarte bine.
Intr-un wok, incingeti o lingura de ulei si caliti ceapa (feliute) si cateii de usturoi (trecuti prin presa). Puneti carnea, taiata betigase si, amestecand continuu, lasati pana cand carnea se “albeste”. Adaugati morcovul (taiat betigase) si mai lasati circa un minut. Adaugati varza (taiata fideluta subtire; de preferat cu razatoarea), amestecati, dati focul mai mic si acoperiti. Lasati vreo doua minute, timp in care se inmoaie varza.
Dati focul mai mare si puneti ciupercile reconstituite. Omogenizati usor. Puneti un pic de sare (nu multa, pentru ca sosul de soia este sarat), piper rasnit si zaharul. Adaugati taietii scursi si sosul de soia. Amestecati si mai lasati cam unul-doua minute pana cand compozitia nu mai are deloc zeama.
Opriti focul si adaugati oul. Omogenizati si lasati sa se raceasca un pic (astfel incat sa puteti manevra pachetelele umplute). Dizolvati maizena in doua linguri de apa. Inmuiati cate o foaie de orez in apa (asa cum scrie pe pachet si, atentie, la timpul indicat acolo!!) si scoateti-o, cu grija, pe un servet de hartie. Ideea este ca hartia sa absoarba excesul de apa din foaie (pentru ca aceasta sa nu se rupa). Cand s-a zvantat un pic foaia, puneti cam o lingurita cu varf de umplutura si rulati cat puteti de strans, avand grija sa pliati marginile spre interior (ca la un plic), astfel incat sa nu aiba pe unde iesi umplutura in timpul prajirii. Pentru a sigila ruloul, umeziti un pic capatul foii cu apa cu maizena si, apoi, lipiti.
Procedati la fel pana terminati umplutura. Incercati sa executati cat se poate de repede rulourile, pentru ca cele din primele ture sa nu se usuce in exces! Incingeti mai mult ulei intr-o tigaie si puneti la prajit pachetelele. Atentie, nu puneti foarte multe o data (nu trebuie sa se atinga, pentru ca au prostul obicei sa se lipeasca intre ele)! Cand au prins culoare (se intampla rapid chestiunea asta, in doar cateva zeci de secunde), scoateti-le pe un platou, tapetat cu servete de hartie (ca sa absoarba grasimea in exces).
Serviti pachetelele imediat, alaturi de sosurile de chilli combinate (puteti varia proportiile in functie de cat de picant va place sa mancati).
Calorii: 211 kcal / 100 g.
[…] (nu puneti iaurt si inlocuiti maioneza light cu una vegetala; puneti 170 g maioneza vegetala) • Pachetele de primavara cu sos dulce-picant (nu puneti carne de porc si nici ou) • Supa de usturoi 2 (nu puneti branza Gruyere) • Salata […]