Varza calita cu carnati in paine

Pentru mesele de sarbatori, incercam sa pregatim mancaruri mai deosebite, iesite din banalul cotidian. Putem alege retete mai complicate sau, pur si simplu, putem sa dam o noua infatisare preparatelor noastre preferate. Despre aceasta a doua varianta va vorbesc astazi, propunandu-va o varza calita cu carnati un pic mai altfel: ascunsa in paine. Nu zice nimeni ca o varza normala (precum cea de AICI) nu ar fi pe placul musafirilor, dar va garantez ca o paine-surpriza ii va incanta si mai mult. Pe langa combinatia delicioasa de varza si carnati, vor lauda talentele dvs. de brutar. Puteti servi painea-surpriza, in felii, ca antreu cald.

Pentru ascunderea comorii, eu am folosit o reteta de aluat de la painea cu ierburi si branza pe care o mai pregatesc din cand in cand, atunci cand imi permite timpul. Puteti folosi, insa, reteta voastra preferata de paine. Cum puteti si alege o “scurtatura”, adica sa luati o paine gata facuta si sa o umpleti cu varza si carnati (efectul nu va fi chiar acelasi, dar economisiti timp). O varianta intermediara ca efort (cu efect estetic, dar si cu o modificare a gustului) ar fi sa folositi aluat foietaj de-a gata.

Ingrediente (pentru 8-10 portii):
– faina 500 g
– drojdie proaspata 25 g
– zahar 1 lingurita
– sare 1/2 lingurita
– piper
– ou 1 buc.
– varza alba 1/2 buc. mare (650 g)
– unt (80% grasime) 50 g
– ceapa 1 buc. mare (180 g)
– dafin 1 foaie
– cuisoare 4 buc.
– chimion macinat 1 lingurita cu varf
– carnati de casa 4 buc. (425 g)

Varza calita cu carnati in paine de casa

Pentru aluatul de paine, cerneti faina, intr-un castron, si amestecati-o cu sarea, zaharul si chimionul macinat. Dizolvati drojdia in 100 ml de apa calduta. Incepeti sa incorporati, putin cate putin, drojdia dizolvata in faina, din centru spre margine. Bateti oul cu putin piper si puneti-l intr-un pahar de masurat. Completati cu apa calduta pana obtineti 150 ml, dupa care incorporati in aluat. Framantati bine, adaugand si 25 g de unt topit, pana obtineti un aluat omogen. Lasati aluatul, in castronul acoperit si intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul. Intre timp, pregatiti varza calita: taiati varza fideluta (eventual cu o razatoare) si frecati-o cu un pic de sare. Intr-o tigaie, incingeti restul de unt (25 g) si puneti la calit ceapa (taiata feliute). Adaugati varza, foaia de dafin si cuisoarele. Amestecati, dati focul mai mic si acoperiti tigaia (pentru ca varza sa se inmoaie un pic). Cand s-a inmuiat varza, luati capacul, dati focul mai mare si, amestecand des, lasati sa se evapore eventuala zeama lasata. Opriti focul si lasati sa se raceasca. Extrageti foaia de dafin si cuisoarele.

Varza calita cu carnati in paine de casaVarza calita cu carnati in paine de casa

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Impartiti aluatul in doua. Luati o parte si intindeti-o sub forma unui dreptunghi, cu latura mica aproape dublul lungimii carnatilor. Asezati in centrul dreptunghiului un sfert din varza calita. Asezati doi carnati (lasand spatiu intre ei cam 2-3 centimetri) si “ingropati-i” intr-un alt strat de varza. Pliati aluatul astfel incat umplutura sa fie bine prinsa in mijloc (ungeti cu apa, cu o pensula, pentru ca aluatul sa se lipeasca). O data impaturit aluatul, intoarceti astfel incat imbinatura sa fie dedesubt. Puneti painea intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Procedati la fel si pentru a doua paine. Lasati-le sa se odihneasca (tot intr-un loc cald) cel putin trei sferturi de ora (vor creste iar).

Varza calita cu carnati in paine de casaVarza calita cu carnati in paine de casa

Bagati in cuptorul incins si lasati vreo 30 de minute, dupa care mariti temperatura la 230 grade Celsius si mai lasati circa 20 de minute sau pana cand painea se rumeneste cum vreti voi (eu am lasat-o mai galbuie). Scoateti painile din cuptor, puneti-le pe un gratar (nu le acoperiti!) si mai ungeti-le de vreo doua ori cu putina apa. Cand si-au tras un pic sufletul, asezati painile pe un platou de lemn si taiati-le felii. In cazul in care va mai ramane paine cu varza si carnati, o puteti incalzi a doua zi, in cuptorul normal sau la microunde.

Varza calita cu carnati in paine de casa

Calorii: 236 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Varza calita cu carnati in paine”

  1. Maine clar varza calita o sa manc.. 😀

  2. Alina G. says:

    Miros de paine proaspata si carnati romanesti…hmmm…deja mi s-a facut foame:)

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11