Daca rogi pe cineva sa-ti numeasca rapid o mancare romaneasca, vei primi drept raspuns, invariabil aproape, “sarmale”. Ca acestea ne-au ramas mostenire de la turci este o alta discutie. Nu inteleg insa de ce nimeni nu se gandeste la ostropel, atat de delicioasa tocana romaneasca din carne (pui in special, dar merg si vita, miel, iepure si altele) si sos gros de rosii. Parfumat, dupa plac, cu ceapa, usturoi si ceva ierburi si indulcit cu morcov sau ardei gras. Evident ca exista nenumarate variante de ostropel (in functie de regiune, dar si de retetele mostenite din familie si modernizate). Am vazut, de pilda, chiar si o varianta de ostropel cu busuioc…
Eu am mers pe o varianta simpla, asa cum mi-o amintesc din copilarie. As fi putut sa-i presar, la final, un pic de patrunjel proaspat, dar mi-a placut mai mult paleta de culori fara verde. Mi s-a parut ca se potriveste mult mai bine toamnei :). In privinta carnii folosite, am pus un piept de pui de tara (fara piele, dar cu os) si opt ciocanele (pulpe inferioare). Puteti pune, dupa plac, un pui intreg (taiat bucati, evident), pulpe intregi, aripi sau doar piept. Daca mergeti pe varianta puiului intreg, puteti folosi spinarea si gatul (daca are) pentru pregatirea unei supe de pui, ca sa nu mai folositi cub concentrat (varianta evident ideala, dar destul de greu de pus in practica din ratiuni de timp).
Cat despre garnitura, cum la noi in casa mamaliga nu are prea mare cautare, eu am pregatit un piure de cartofi, dar voi alegeti ce va place.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– piept de pui, fara piele, cu os 1 buc. (400 g)
– pulpe inferioare 8 buc. (850 g)
– ceapa 3 buc. (250 g)
– usturoi 1 capatana medie (35 g)
– ulei 5 linguri
– faina 1 lingura rasa (16 g)
– supa de pui 500 ml (facuta in casa ori din cub)
– rosii 4 buc. mari (630 g)
– rosii pasate 150 g
– ardei capia rosu 1 buc. (140 g)
– dafin 3 foi
– sare, piper macinat
+ patrunjel verde pentru servit
Pregatiti supa de pui si tineti-o fierbinte. Intr-o cratita sau tigaie mai mare, incingeti uleiul si puneti sa se rumeneasca bucatile de pui (in transe, daca nu incap toate o data). Intoarceti-le pe toate partile, dupa care scoateti-le pe farfurie. In aceeasi cratita, puneti la calit ceapa (feliute). Cand ceapa a devenit translucida, presarati faina. Lasati-o sa absoarba grasimea si sa se prajeasca un pic (atentie, fara sa se maroneasca!), dupa care stingeti cu supa fierbinte.
Adaugati ardeiul si rosiile (bucatele), precum si foile de dafin. Dati focul mic, acoperiti cratita si lasati sa fiarba incet, pana cand legumele s-au inmuiat bine, iar sosul a scazut si si-a schimbat consistenta. Puneti si rosiile pasate, aduceti iar la punctul de fierbere, dupa care asezati in sos bucatile rumenite de pui. Puneti si usturoiul (feliute ori trecut prin presa). Lasati sa mai fiarba, la foc mic, vreo 15-20 de minute sau pana cand puiul este bine patruns. Gustati sosul si potriviti-l de sare, piper si usturoi.
Opriti focul si serviti ostropelul fierbinte, cu mamaliguta ori cartofi, piure sau natur (langa cartofi merge si o salata, verde sau de varza).
Calorii: 144 kcal / 100 g (fara garnitura).
Eu fac des tocanite, dar fara sa pun faina pentru ingrosare, o las mai lichida un pic; folosesc si carne de pui, dar cea de porc iese delicioasa.
Ah de cand n-am mai mancat,imi place mult si al tau arata grozav!Pupici
Buna Dino(nu-ti stiu numele mic),
Imi place cum arata ostropelul, insa mie imi sta gandul la puiul facut la rotisor si la cel ce se prefapra candva intr-i punca de plastic(imi scapa denumite, stiu ca avea multe condimente in schimb)
Multumesc mult, Flory :). Se potriveste, nu?, cu toamna si culorile ei ruginii. Adevarul e ca si eu, din motive care-mi scapa, nu mai pregatisem de ceva vreme ostropel. A fost ca o redescoperire…
@ Maria, sunt convinsa ca este delicioasa cu porc, doar ca noi mancam destul de rar porc. Am trecut insa pe lista de asteptare tocanita cu carne de porc :). Multumesc pentru sugestie!
Raduc, cred ca te referi la “pungile magice” care se gasesc in magazine, cu diferite condimente, dar si potentiatori de gust si altele. Le poti substitui cu pungi normale de bagat in cuptor, in care pui tu ce condimente iti plac. Mai sanatos si mai sigur, zic eu!