Tort cu fistic, jeleu de capsune si crema bavareza

Daca tot a trecut, din nou, o groaza de timp de cand nu v-am mai tentat cu ceva bun, m-am gandit ca ar fi cazul sa recuperez cum se cuvine, cu un tort ceva mai special, care imbina in straturi perfecte un blat pufos cu gust de fistic, jeleu parfumat de capsune si crema bavareza de vanilie. Este, asadar, un tort ceva mai complicat de pregatit, ce necesita parcurgerea mai multor etape, pe durata a doua zile. Rezultatul este insa pe masura, caci obtinem un tort deloc banal, potrivit pentru ocazii speciale. Eu l-am pregatit pentru a marca, in familie, 5 ani de la infiintarea acestui blog :)!

Sa luam pe rand straturile noastre. Blatul este tip Joconde, adica un genoise cu migdale macinate pudra si mai multe albusuri, drept pentru care are o textura supla si elastica, pretandu-se de altfel si pentru a imbraca de jur imprejur torturile. Pentru ca fisticul si capsunele merg foarte bine, blatul meu contine jumatate migdale, jumatate fistic. Daca aveti ceea ce se numeste “faina de migdale/fistic” foarte bine, daca nu macinati voi nucile pana obtineti o pudra fina (vezi mai jos cum). Apoi, jeleul de capsune trebuie pregatit in avans si congelat, pentru a-l putea aseza peste straturile de crema. Sugestie: puteti inlocui foarte bine capsunele cu zmeura (evident, va trebui sa treceti piureul prin sita pentru a indeparta samburii aceia mici)! Cat despre crema bavareza, plecam de la o crema englezeasca (custard, fara faina) si adaugam gelatina si frisca. Pentru un plus de aroma orientala, eu am adugat cateva linguri de apa de flori de portocal, dar puteti sari peste acest pas.

In fine, la decorarea tortului eu va propun doua variante: il imbracati ori in ciocolata alba, ca mine, ori intr-o pelicula de jeleu transparent, in care puneti suc de lamaie (luati un plic de tort gelee si-l faceti conform instructiunilor de pe ambalaj, punand 2 linguri de apa, 60 ml suc de lamaie si 25 g zahar). Deasupra, asezati niste capsune frumoase (sau, dupa caz, zmeura) si cateva frunzulite de menta proaspata. Ma rog, sunt convinsa ca puteti gasi si alte variante, mai bune decat ale mele :).

Mai trebuie sa stiti ca, din cantitatile de mai jos, mi-a iesit un tort de circa 2,1 kg (vreo 12 portii). Am folosit o forma de tort de 26 cm diametru.

Ingrediente:
Pentru blatul Joconde:
– migdale (macinate sau nu) 50 g
– fistic (macinat sau nu) 55 g
– zahar pudra 75 g
– faina 25 g
– oua 2 buc.
– albusuri 90 g
– zahar tos 40 g
– unt (80% grasime) 20 g

Pentru jeleul de capsune:
– capsune curatate 600 g
– zahar tos 100 g
– gelatina 10 g

Pentru crema bavareza:
– galbenusuri 90 g
– zahar tos 100 g
– lapte 320 ml
– vanilie 1 pastaie / extract 2-3 lingurite
– apa de trandafiri 2 linguri (daca nu o puneti, suplimentati cu 30 ml laptele)
– smantana neindulcita pentru frisca 400 ml !!! tinuta minimum 6 ore in frigider
– gelatina 10 g

Pentru decor:
– ciocolata alba 150 g / glazura transparenta
– capsune
– menta proaspata

Reteta de Tort cu fistic si migdale, jeleu de capsune si crema bavareza

Pentru blatul Joconde, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. In transe, cu robotul de bucatarie, macinati fisticul si migdalele, combinate cu zahar pudra, pana obtineti ca o faina. Cerneti amestecul in bol si macinati resturile (astfel incat sa aveti o granulatie cat mai mica). Intr-n bol, amestecati apoi nucile macinate cu faina cernuta. Puneti ouale intregi si mixati vreo 3-4 minute. Separat, intr-un bol perfect degresat si sters, puneti albusurile si mixati-le pana incepe sa se formeze o spuma aerata. Treptat, adaugati zaharul tos, mixand in continuare. Trebuie sa obtineti o spuma lucioasa si densa. Cu o spatula si miscari lente, incorporati o treime din bezea in compozitia cu nuci.

Reteta de Tort cu fistic si migdale, jeleu de capsune si crema bavarezaReteta de Tort cu fistic si migdale, jeleu de capsune si crema bavareza

Adaugati si restul de bezea si untul topit. Omogenizati bine si turnati aluatul intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Coaceti 15-20 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii. Indepartati hartia cand s-a racit total si taiati in doua discuri de grosime egala.

Reteta de Tort cu fistic si migdale, jeleu de capsune si crema bavarezaReteta de Tort cu fistic si migdale, jeleu de capsune si crema bavareza

Pentru jeleul de capsune: asezati pe fundul a doua forme de tort (pot fi si alte vase, atata timp cat au forma cilindrica), cu diametrul cel mult egal cu cel al blatului, folie alimentara. Pasati fructele spalate si puneti-le intr-o craticioara. Presarati gelatina peste piure si lasati-o circa 5 minute, sa se umfle. Puneti cratita pe foc mic, omogenizati, dupa care adaugati zaharul tos. Amestecati continuu pana cand se topesc gelatina si zaharul. Atentie, nu trebuie sa fiarba! Lasati compozitia sa ajunga aproape de temperatura camerei, dupa care distribuiti-o in mod egal in cele doua forme. Bagati-le in congelator si lasati-le macar 8 ore.

Reteta de Tort cu fistic si migdale, jeleu de capsune si crema bavarezaReteta de Tort cu fistic si migdale, jeleu de capsune si crema bavareza

A doua zi, pentru crema bavareza: aduceti laptele la temperatura de fierbere si infuzati pastaia de vanilie (stiti cum, o despicati pe lung, ii scoateti semintele cu dosul unui cutit, dupa care puneti si seminte, si pastaie in lapte si lasati vreo 15-20 de minute). Puneti gelatina sa se umfle in 3 linguri apa rece. Bateti galbenusurile cu zaharul, dupa care adaugati, treptat, laptele parfumat (evident, mai intai indepartati pastaia). Turnati compozitia intr-o oala cu fund dublu (ideal, cu pereti dubli, intre care se poate turna apa) si puneti pe foc mic. Amestecand continuu cu o lingura, lasati doar pana cand pe dosul lingurii ramane o pelicula (daca dati cu degetul pe dosul lingurii, se pastreaza urma). Atentie, nu trebuie sa ajunga custard-ul la temperatura de fierbere, deoarece se coaguleaza ouale!! Opriti focul, puneti gelatina si amestecati pana se dizolva. Turnati apa de flori de portocal (daca e cazul) si lasati sa se raceasca (puteti grabi procesul, scufundand vasul in baie de apa cu gheata). Bateti smantana pentru frisca, foarte bine racita. In frisca rezultata, inglobati, treptat, crema englezeasca.

Reteta de Tort cu fistic si migdale, jeleu de capsune si crema bavarezaReteta de Tort cu fistic si migdale, jeleu de capsune si crema bavareza

Montati tortul imediat: asezati un blat pe platou sau carton si, imprejur, forma de tort. Distribuiti un sfert din crema peste blat. Scoateti un disc de jeleu din congelator si, ajutandu-va de folie, rasturnati-l usor peste crema. Puneti inca un sfert din crema, al doilea blat, iar un sfert crema, al doilea disc de jeleu si, in fine, crema. Bagati tortul in frigider si lasati-l cel putin 8 ore.

Reteta de Tort cu fistic si migdale, jeleu de capsune si crema bavarezaReteta de Tort cu fistic si migdale, jeleu de capsune si crema bavareza

Cand vreti sa-l scoateti din forma, pentru a nu rupe marginile, incalziti un pic forma circulara de metal (eventual, cu o torta). Decorati tortul, apoi, dupa plac, fie cu ciocolata topita, fie cu jeleu transparent. Puneti fructe si putina menta proaspata pentru contrast.

Reteta de Tort cu fistic si migdale, jeleu de capsune si crema bavareza

Iata cum arata si in sectiune tortul nostru. Eu, una, am fost deosebit de incantata ca straturile au iesit atat de uniforme. Iar despre gust, nu mai vorbesc. Ce poate fi mai bun decat combinatia de fistic, capsune si vanilie? Basca, niste ciocolata alba!

Reteta de Tort cu fistic si migdale, jeleu de capsune si crema bavareza

Calorii: Cine mai sta sa le calculeze cu o asemenea tentatie in farfurie?!!

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11