Aripioare dulci-picante cu sos Hoisin

De mai mult timp imi statea gandul la o reteta vazuta la Martha Stewart: aripioare dulci-picante, marinate intr-o combinatie de sos Hoisin, sos chilli si miere, cu o discreta aroma de portocala, rumenite in cuptor si servite cu un sos usor usturoiat. Suna interesant, nu? Asa mi-am zis si eu si mi-am promis ca voi incerca reteta. Pot spune ca rezultatul mi-a depasit asteptarile. Sunt de-a dreptul delicioase aceste aripioare lipicioase! Vi le propun si voua, asadar, profitand totodata de provocarea lunii august, lansata de Gaby, care gazduieste in aceasta luna proiectul “Dulce Romanie”, initiat de Mihaela.

Revenind la reteta, aripioarele se preteaza si pentru o masa tip bufet, numai sa aveti in vedere sa puneti la dispozitia musafirilor suficiente servetele :). Nu de alta, dar aripioarele sunt lipicioase, la propriu si la figurat. Va garantez ca o data ce ati gustat din ele nu va veti opri cu una, cu doua. Pentru maximum de aroma, este recomandat sa lasati aripioarele la marinat de pe o zi pe alta, asa ca aveti grija cum va programati timpul. Aaaa, un ultim amanunt important: va recomand sosul de chilli vietnamez. Il gasiti in hypermarketuri, la raionul de produse orientale (acolo unde gasiti, de altfel, si sosul Hoisin), si nu se compara cu nici un alt sos de chilli. Nici macar cu cele purtand marca unor mari firme!

Ingrediente (pentru 4 portii):
– aripioare de pui 12 buc. (1,1 kg)
– sos Hoisin 100 g
– portocala 1 buc.
– sos chilli 25-35 g (in functie de cat de picante vreti sa fie aripioarele)
– miere 40 g
– ulei de susan 1 lingurita
– ulei de arahide 1 lingurita
– usturoi 2 catei
– sare

Aripioare dulci-picante cu sos Hoisin

Taiati aripioarele in doua si indepartati varfurile. Spalati-le bine si stergeti-le de apa, prin tamponare cu un prosop de hartie. Lasati deoparte, pentru dipping, o lingurita de sos Hoisin si o lingurita de miere (cam 15 g din fiecare). Intr-un castronel, amestecati restul de sos Hoisin si de miere, cu sosul chilli, uleiul de susan, un praf de sare si coaja rasa de portocala. Omogenizati si turnati trei sferturi din marinada peste aripioare (ori intr-o cutie care se inchide ermetic, ori intr-o punga din aceea cu “fermoar”). Invartiti aripioarele astfel incat sa fie acoperite uniform cu marinada si bagati-le la rece. Lasati-le cel putin 2 ore, ideal peste noapte. A doua zi, incingeti cuptorul la 190 grade Celsius si scoateti aripioarele (sa ajunga aproape de temperatura camerei). Intre timp, intr-o tigaie, incingeti uleiul de arahide si caliti un pic usturoiul trecut prin presa.

Aripioare dulci-picante cu sos HoisinAripioare dulci-picante cu sos Hoisin

Adaugati sucul de la portocala (cu tot cu pulpa), sosul Hoisin si mierea puse deoparte. Omogenizati si, cand ajunge la temperatura de fierbere, opriti focul. Lasati sa se raceasca si puneti intr-un castronel. Puneti aripioarele intr-o tava (de teflon sau tapetata cu folie de aluminiu, dat fiind ca au tendinta sa se lipeasca). Bagati in cuptorul incins si lasati 20-25 de minute, avand grija sa mai ungeti, din cand in cand, aripioarele cu marinada pusa deoparte. Mariti temperatura la 220 grade Celsius si mai lasati 20-25 de minute.

Aripioare dulci-picante cu sos HoisinAripioare dulci-picante cu sos Hoisin

Asezati aripioarele pe un platou, decorate eventual cu bucatele de ceapa verde si cu sosul cu usturoi alaturi. Infruptare placuta!

Aripioare dulci-picante cu sos Hoisin

Si un prim-plan cu vedetele noastre :P.

Aripioare dulci-picante cu sos Hoisin

Calorii: 340 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Responses to “Aripioare dulci-picante cu sos Hoisin”

  1. Andi says:

    Salutare,

    Arata delicios aripioarele, si drept urmare am vrut si eu sa incerc reteta. Am intampinat o problema, cea a ingredientelor. Am fost astazi in Real si Mega Image si n-am gasit sosul Hoisin, sosul de chilli vietnamez si nici ulei de susan.

    Ca sa-ti pot urma reteta spune-mi te rog de unde pot cumpara aceste produse. 🙂

    O seara faina!

  2. Dino says:

    Buna, Andi. Inainte de toate, ma bucur ca te-a inspirat reteta. Sa trecem la ingrediente acum: de la Real (de la AFI mai exact), eu am cumparat acum 4 zile sosul de chilli vietnamez. Nu-l gasesti insa la raionul cu ketchup si altele, ci la raionul cu produse bio, la inceputul raftului. Adica, intr-un capat au cateva chestii orientale, apoi vin biscuitii dietetici, zaharul bio, faina, pastele, etc.

    Sosul Hoisin l-am luat insa din Carrefour, de la raftul de orientale si occidentale. Adica, intr-un metru si ceva sunt inghesuite si produse frantuzesti (conserve), si paste de masline de diferite feluri, si pungute cu condimente arabesti, dar si niste chinezarii (taietei, muguri de bambus, sosuri). Sosul Hoisin este la niste borcane mai mari. Daca ai mai mult timp si vrei sa-ti completezi stocul de asiatice, iti recomand si Dragonul rosu din Colentina.

    In fine, uleiul de susan l-am luat de la magazinul Ki-life din Piata Amzei. La o adica insa, il poti inlocui cu un ulei de arahide sau, daca nici din acesta nu gasesti, cu un ulei normal de floarea-soarelui.

    Sper sa-ti fie de ajutor aceste recomandari. O zi frumoasa in continuare si te mai astept pe blog :).

  3. Claudia says:

    Arata incredibil de bine aceste aripioare picate!!! trebuie sa fac si eu, cel mai mult imi place ca nu sunt prajite! 😉

  4. Dino says:

    Si eu caut, de obicei, sa evit prajeala desi, trebuie sa recunoastem, da un gust bun carnii :). Spor la pregatiri si te mai astept in vizita, Claudia!

  5. Dino says:

    Stimate domn reprezentant al iami.ro, ti-am aprobat comentariul si link-ul doar in ideea in care unii cititori ai blogului nu gasesc sos hoisin in alta parte si vor sa-l comande de pe net. Altfel, ma scuzi, dar nu ma incanta sa fac reclama gratuita unui magazin online pe care nu-l cunosc si asupra caruia nu ma pot pronunta in privinta seriozitatii! Oricum, vad ca aveti preturi destul de piperate…

  6. […] a)Aripioare dulci picante cu sos hoisin […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11