Saksuka – Salata turceasca de vinete

Faptul ca la noi in casa nu se tine post nu inseamna ca nu pregatesc si mancaruri fara carne sau ca nu ma gandesc si la aceia dintre voi care respecta postul. Prin urmare, dupa retetele din ultimele zile, vin cu o propunere de salata delicioasa, imprumutata din bucataria turceasca. Este vorba de saksuka, o salata-gustare din multe legume, care aminteste de ghiveci, dar se diferentiaza, totusi, de acesta prin modul de preparare si, apoi, de servire. Mai precis, legumele sunt prajite in ulei inainte de a fi amestecate, iar melanjul nu se mai baga la cuptor. Prima data, am mancat aceasta salata intr-un restaurant turcesc din Constanta, apoi, la “mama ei”. M-a cucerit de la prima inghititura, iar explozia de culori din farfurie mi-a incantat privirea. V-o recomand, asadar, cu multa caldura, mai ales ca are multe vitamine si este suficient de satioasa pentru a compensa lipsa carnii din aceasta perioada. E drept ca aceasta salata se potriveste si mai bine toamna, cand pietele sunt pline de legume savuroase, dar merge de pofta si acum, cu legume din supermarketuri.

Saksuka turceasca nu trebuie confundata cu Shakshouka de origine algeriana si tunisiana, care presupune posarea oualor intr-un sos din rosii, ardei iute si ceapa, parfumat adeseori cu un pic de chimion. In bucataria turceasca, aceasta varianta poate fi gasita sub numele de “menemen” (v-am mai vorbit despre ea AICI).

Pentru varietate sau daca sunteti in cautarea unor variante cu mai putine calorii, va recomand sa incercati si Tuncilik, o alta salata cu vinete din bucataria turceasca, pentru care legumele sunt coapte in loc de prajite.

Ingrediente (pentru 8 portii):
– vinete 3 buc. (1,25 kg)
– cartofi 3-4 buc. (600 g)
– rosii 4-5 buc. (600 g)
– usturoi 5 catei (22 g)
– ceapa rosie 2 buc. mari (240 g)
– ardei gras galben 1/2 buc. (160 g)
– ardei capia 1 buc. (85 g)
– ardei iute 1 buc. (20 g)
– cimbru uscat 1 lingura rasa
– ulei de masline 250 ml
– lamaie 1 buc.
– patrunjel verde 1 legatura mare
– sare, piper

Saksuka - Salata turceasca de vinete cu rosii, usturoi si cartofi prajiti

Curatati vinetele de coaja (nu integral, mai lasati cateva fasii, pe ici pe colo) si taiati-le cubulete. Puneti-le intr-un castron cu apa rece, cu sare. Lasati-le asa circa 1 ora, dupa care scurgeti-le de apa si stergeti-le foarte bine, prin tamponare cu servete de hartie. Puneti 100 ml de ulei si, in transe, prajiti cartofii taiati cubulete (de aceeasi dimensiune cu vinetele). Scoateti cartofii aurii pe o farfurie, cu spumiera. In uleiul ramas, incepeti sa prajiti cubuletele de vinete. Atentie, nu puneti toate vinetele o data, ci impartiti-le in trei transe. Dupa ce s-au inmuiat un pic primele cubulete de vinete, scoateti-le pe o farfurie. Puneti inca 50 ml de ulei si prajiti inca o transa de cubulete. La fel, a treia transa (in alte 50 ml de ulei).

Saksuka - Salata turceasca de vinete cu rosii, usturoi si cartofi prajitiSaksuka - Salata turceasca de vinete cu rosii, usturoi si cartofi prajiti

Cand ati scos si ultima transa de vinete, puneti restul de ulei de masline (50 ml) si caliti ceapa rosie (taiata bucatele) si usturoiul (trecut prin presa). Cand ceapa s-a inmuiat un pic, adaugati ardeiul iute (verificati intai gradul de iuteala si ajustati cantitatea), ardeiul gras si ardeiul capia (bucatele) si rosiile (bucati).

Saksuka - Salata turceasca de vinete cu rosii, usturoi si cartofi prajitiSaksuka - Salata turceasca de vinete cu rosii, usturoi si cartofi prajiti

Adaugati cimbrul uscat si amestecati usor. Puneti inapoi in vas cubuletele de vinete. Adaugati si cartofii prajiti si patrunjelul verde tocat. Stoarceti lamaia si puneti sucul peste legume. Amestecati si potriviti de sare si de piper.

Saksuka - Salata turceasca de vinete cu rosii, usturoi si cartofi prajitiSaksuka - Salata turceasca de vinete cu rosii, usturoi si cartofi prajiti

Serviti salata rece, eventual cu un pic de iaurt gras deasupra (daca nu tineti post sau daca o pregatiti in alta perioada). Din punctul meu de vedere, salata este mai gustoasa a doua zi, dupa ce aromele legumelor s-au armonizat.

Saksuka - Salata turceasca de vinete cu rosii, usturoi si cartofi prajiti

Calorii: 149 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Saksuka – Salata turceasca de vinete”

  1. Marta says:

    Am incercat reteta…este minunata ! Ador vinetele si reteta asta mi-a oferit un plus de savoare in cea ce o priveste.
    M-am gandit sa inlocuiesc (pentru carnivorul de sot al meu) cartofii cu bucati de piept de pui.-Cred ca ar fi foarte bun si asa.

  2. Dino says:

    Marta, ma bucur mult ca ti-a placut salata. Cunosc senzatia despre care vorbesti pentru ca si eu, cand am gustat prima data Saksuka, am fost mai mult decat placut surprinsa de combinatia de arome. Nu am incercat cu piept de pui, dar nu vad de ce nu ar merge :).

  3. […] copt • Zacusca de fasole cu ardei • Zerzevat – Salata de ceapa cu patrunjel si sumac • Saksuka – Salata turceasca de vinete cu rosii, ardei si cartofi prajiti • Piure de […]

  4. Costica says:

    Cand am mâncat prima data mi-a placut tare mult .Am mancat la un restaurant in Olimp .Am intrebat ospatarul cum se numeste ,mi-a spus ,am cautat pe Internet iar de atunci mananc in fiecare saptamana.Multimim celui care a scris reteta

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11