Saptamana trecuta, mi s-a facut pofta de Gordon. Gordon Ramsay, bineinteles. Pe principiul “daca tot nu mai imi permite timpul sa ma joc in bucatarie asa cum as vrea, macar sa incerc, atunci cand pot, tentatii purtand semnaturi celebre”, m-am apucat sa pregatesc o reteta a marelui chef: pui la cuptor cu dubla garnitura – mazare cu prosciutto si salata verde, respectiv legume parfumate cu lamaie si glazurate cu otet balsamic. A iesit o bunatate, iar combinatia mazare-salata-prosciutto a fost de-a dreptul surprinzatoare.
Bine, asa cum se intampla de obicei, nu am gasit exact ingredientele cerute de reteta lui Ramsay, drept pentru care a trebuit sa ma adaptez. Sa le luam pe rand. Intai de toate, reteta cerea pui de Bretagne (coquelet). Cand am fost eu la cumparaturi, nu am gasit asa ceva si, intre noi fie vorba, chiar daca gaseam m-as fi gandit de doua ori daca sa iau, dat fiind pretul piperat. Prin urmare, am luat pui normal, piept si pulpe, cu piele si oase. Apoi, reteta cerea ceapa din aceea mica, “perla”, pe care, evident, ca nu am gasit-o, asa ca am recurs la surata comuna. In fine, pentru amestecul de legume cu lamaie, reteta cerea dovlecei, morcovi si praz baby, care sa se puna intregi. Sa va mai spun ca nici urma de asa ceva prin magazinul si piata in care am intrat?! Am luat, prin urmare, morcovi, dovlecei si praz normale, pe care le-am taiat dupa inspiratie. Voi puteti proceda ca mine sau poate, cine stie, sunteti mai norocosi :).
Un ultim pont: daca aveti vreun Kaufland prin zona, vedeti ca au capete de prosciutto la un pret foarte, foarte bun. Altfel, puteti inlocui cu un bacon de buna calitate.
Ingrediente (pentru 8 portii):
Pentru puiul la cuptor:
– piept de pui 2 buc. mari (1,5 kg)
– pulpe de pui 4 buc. (900 g)
– unt 25 g !! la temperatura camerei
– cimbru uscat 1/2 lingurita
– usturoi 2 catei mari (12 g)
– sare, piper macinat
Pentru mazarea cu salata si prosciutto:
– mazare 500 g
– prosciutto 400 g
– ceapa 2 buc. mari (200 g)
– supa de pui 350 ml
– salata Romana 1 buc. (650 g)
– ulei de masline 3 linguri
– piper macinat
Pentru legumele cu lamaie si otet balsamic:
– dovlecei 3 buc. medii (550 g)
– morcovi 10 buc. mici (450 g)
– praz 2 buc. (200 g)
– ridichi 10 buc.
– coaja de la o lamaie
– otet balsamic 1 lingura
– ulei de masline 2 linguri
– sare, piper macinat
Pentru puiul la cuptor: incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Spalati carnea, stergeti-o cu servete de hartie. Intr-un bol mic, amestecati untul la temperatura camerei cu cimbrul uscat, usturoiul trecut prin presa, un pic de sare si de piper. Intindeti amestecul peste pui, avand grija sa acoperiti bine toate zonele. Bagati in cuptorul incins, lasati vreo 30 de minute, dupa care dati focul mai mare (220 grade Celsius) si mai lasati vreo 15-20 de minute sa se rumeneasca.
Intre timp, pregatiti garniturile. Pentru mazarea cu prosciutto: incingeti uleiul intr-o cratita mare. Puneti prosciutto-ul sau bacon-ul, dupa caz, bucatele. Lasati vreo 2 minute, sa se topeasca din grasime si sa inceapa sa se rumeneasca. Dati focul mic, puneti ceapa (bucati) si, dupa alte 2-3 minute, mazarea (congelata, in cazul meu). Turnati supa fierbinte si lasati sa fiarba cateva minute (sa se patrunda mazarea, dar sa nu-si modifice culoarea). Adaugati salata verde, spalata, scursa de apa si rupta bucati. Asezonati si opriti focul.
Pentru legumele cu lamaie si otet balsamic: incingeti uleiul intr-o tigaie mare si puneti morcovii (rondele) si prazul (bucati mai mari). Dupa vreo 2 minute, adaugati dovleceii (felii). Dupa alte 2-3 minute, puneti ridichile (felii sau chiar sferturi), coaja rasa de lamaie, otetul balsamic, un pic de sare si de piper macinat. Amestecati usor si opriti focul.
Cand puiul este gata, lasati-l sa “respire” cam 10 minute inainte de a-l servi, alaturi de cele doua garnituri. Daca vreti, puteti pune in tava, peste zeama lasata de pui, sucul de la lamaia rasa de coaja, omogenizati, strecurati si aveti un delicios sos de “stropit” friptura cu el.
Calorii: 142 kcal / 100 g sau 835 kcal / portia.
Numai cand ma uit la poze salivez. Reteta asta trebuie incercata.