Panzerotti cu ton, rosii uscate si branza

Pufoase si cu o umplutura delicioasa si parfumata, de ton, rosii uscate, busuioc si doua feluri de branza, aceste mici “pateuri” sunt perfecte ca aperitiv sau pe post de “crantanele”, la un pahar de vorba. De fapt, sunt ca niste mici calzone, atat ca forma, cat si ca aluat, doar ca sunt aurite prin ungere cu un ou batut, inainte de a fi “aruncate” in cuptorul incins. In plus, in functie de preferinte, panzerotti pot fi prajite in ulei incins (caz in care castiga, evident, in continut caloric). Eu, una, am optat pentru varianta mai dietetica si va pot spune ca, de-abia scoase din cuptor, panzerotti sunt de-a dreptul irezistibile. La o adica, le puteti manca si a doua zi, dupa ce le incalziti un pic in cuptorul cu microunde. Tineti insa cont ca, pe masura ce stau, isi pierd din “pufosenie”, asa ca nu pregatiti mai multe decat consumati la una-doua mese. Din cantitatile de mai jos, mie mi-au iesit 34 de panzerotti, asa ca ajustati cantitatile dupa caz.

In Italia, tara de origine a acestor “pachetele”, umplutura traditionala presupune rosii si mozzarella, dar sunt folosite si combinatii de spanac, ciuperci, porumb si sunca, respectiv, de ceapa prajita, ansoa si capere.

Ingrediente:
– faina 500 g
– drojdie proaspata 20 g
– ulei de masline 5 linguri
– ou 1 buc.
– miere 1 lingurita
– mozzarella 80 g
– branza cedar 80 g
– ton in suc propriu 300 g
– rosii uscate, in ulei 60 g
– busuioc proaspat 6 frunze (sau uscat 1 lingurita)
– sare, piper

Panzerotti cu ton, rosii uscate si branza

Pregatiti aluatul de pizza: amestecati drojdia proaspata cu mierea si adaugati 250 ml de apa calduta. Omogenizati. Cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu un pic de sare. Puneti, treptat, in centru, drojdia diluata si amestecati-o cu faina. Cand ati terminat de pus drojdia, ar trebui sa aveti un aluat omogen si elastic. Puneti 4 linguri de ulei si framantati in continuare, pret de cateva minute.

Panzerotti cu ton, rosii uscate si branzaPanzerotti cu ton, rosii uscate si branza

Ungeti peretii castronului cu restul de ulei (o lingura), acoperiti cu un servet curat si lasati sa creasca, intr-un loc caldut si ferit de curenti, cel putin 30 de minute. Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Intr-un castron, amestecati tonul in suc propriu, scurs bine, cu branzeturile (taiate bucatele), rosiile uscate (tot bucatele) si busuiocul proaspat (taiat marunt). Puneti un pic de sare si piper proaspat rasnit si omogenizati.

Panzerotti cu ton, rosii uscate si branzaPanzerotti cu ton, rosii uscate si branza

Luati jumatate din aluat si intindeti o foaie, cu grosimea de jumatate de centimetru. Decupati cercuri de 10 cm diametru si puneti in centru o lingurita de umplutura. Bateti oul si ungeti, cu o pensula, marginile discurilor de aluat. Pliati, ca la coltunasi, asigurandu-va ca marginile sunt bine lipite (pentru ca branzeturile sa nu iasa afara, cand se topesc). Asezati panzerotti intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Acoperiti cu servetul si lasati sa mai creasca o tura (20-30 de minute), cat pregatiti si cealalta jumatate de aluat. Inainte de a baga panzerotti in cuptorul incins, ungeti cu ou batut.

Panzerotti cu ton, rosii uscate si branzaPanzerotti cu ton, rosii uscate si branza

Lasati 30-35 de minute sau pana cand aluatul s-a umflat si a prins o frumoasa tenta galbuie. Atentie, uitati-va sa nu se arda pe fund pachetelele, caz in care trebuie sa urcati tava mai sus! Serviti-le imediat ce le-ati scos din cuptor.

Panzerotti cu ton, rosii uscate si branza

Calorii: 385 kcal / 100 g (sau 135 kcal / buc.).

You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Panzerotti cu ton, rosii uscate si branza”

  1. Flora says:

    Abia astept sa le fac ! Sunt exact pe gustul meu !
    Am o intrebare: nu e cam mult 35 de minute la cuptor?

  2. Dino says:

    La cuptorul meu nu a fost mult… Dar, tocmai pentru ca fiecare cuptor este altfel, am scris 30-35 minute si sa se verifice sa nu se arda pe fund :). Astept, cu nerabdare, sa-mi spui cum ti-au iesit!

  3. geanina says:

    Vreau sa fac reteta asta ,dar nu am mozzarella,pot sa pun ori ce brinza am ,de exemplu oaie s-au mixta de vaca;

  4. Dino says:

    Geanina, mai degraba poti pune un cascaval gras, dar care sa nu fie iute. Branza de oaie sau mixta (telemea, banuiesc) are cu totul alt gust si alta textura. Astept sa-mi spui cum ti-au iesit :).

  5. Geanina says:

    Multumesc pentru sfat, n-am mai asteptat raspunsul de la voi si le-am facut, au iesit foarte bune. Am renuntat la brinza si am pus cascaval, din obisnuinta de inlocui un ingredient cu altul atunci cind nu il ai, am pus cascaval Hochland. Nu stiu daca este un cascaval gras, nu prea cunosc, dar au iesit super, topindu-se cascavalu s-a patruns bine si cu restul preparatului din interior, avind busuioc proaspat a dat un gust si o aroma placuta. Mie mi-au placut foarte mult, dar nu renunt nici la reteta voastra. Multumesc mult pentru sfat.

  6. Dino says:

    Cu multa placere, Geanina. Ma bucur ca ti-au placut panzerotti cu ton si rosii uscate :). Te invit sa mai incerci si alte retete de pe blog!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11