Pentru pranzul in familie de duminica va propun o combinatie cu nume oarecum pretentios, dar cu un gust de milioane. Este vorba de un muschi de porc “tavalit” in usturoi si ierburi, glazurat apoi cu zahar brun si ghimbir. Iar pentru desavarsirea gustului, friptura este acompaniata de fricassee de ciuperci, un fel de tocanita din trei feluri de ciuperci (champignon, galbiori si shiitake), cu un sos dens din unt si pasta de rosii, parfumat cu nucsoara, cuisoare si scortisoara. Suna tentant, nu?
Trebuie sa aveti insa in vedere ca pentru aceasta reteta trebuie sa parcurgeti unele etape cu o seara inainte. Este vorba de marinarea muschiului de porc si de “reconstituirea” ciupercilor shiitake. Cultivate in estul Asiei si exportate deshidratate in intreaga lume, ciupercile shiitake isi recapata aromele mai bine daca sunt tinute cel putin sase ore in apa rece, in frigider. Aceasta spre deosebire de galbiori care pot fi “reconstituiti” foarte bine prin tinerea in apa fierbinte (atentie, nu clocotind), timp de 30 de minute. In privinta verdeturilor, evident ca este de preferat sa aveti si cimbru si oregano proaspete.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– muschi de porc 750 g
– ceapa (esalota, eventual) 1 buc. (25 g)
– usturoi 3 catei
– cimbru 1/2 lingura
– oregano 1/2 lingurita
– patrunjel 1/2 lingurita
– supa de pui sau de legume 250 ml (facuta dintr-un cub, cu apa in care s-au rehidratat ciupercile)
– zahar brun 35 g
– ghimbir pudra 1 lingurita
– cuisoare 2 buc.
– sare, piper
– unt 50 g
– ciuperci champignon 250 g
– galbiori uscati 30 g
– ciuperci shiitake uscate 20 g
– pasta de tomate 50 g
– scortisoara un varf de lingurita
– nucsoara un varf de lingurita
Puneti in tocatorul blenderului ceapa, doi catei de usturoi, patrunjelul, cimbrul si oregano. Cu pasta obtinuta, frecati muschiul de porc. Puneti-l intr-o cutie care se inchide ermetic si bagati-l in frigider, peste noapte. Puneti ciupercile shiitake intr-o strecuratoare si spalati-le foarte bine. Mutati-le intr-un bol, acoperiti-le cu apa rece si asezati deasupra o farfurie mai mica, astfel incat aceasta sa tina ciupercile sub apa. Bagati bolul in frigider si lasati-l peste noapte. A doua zi, spalati bine si galbiorii, sub jet puternic de apa, puneti-i intr-un castron si acoperiti-i cu apa fierbinte. Lasati-i 30 de minute. Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-o cratita non-aderenta, care se poate baga in cuptor, rumeniti usor muschiul de porc, pe toate partile.
In paralel, pregatiti supa: scurgeti apa ramasa de la shiitake si de la galbiori (250 ml), aduceti-o la punctul de fierbere si dizolvati in ea cubul concentrat. Turnati supa pe langa muschi, acoperiti cratita cu o folie de aluminiu si bagati in cuptorul incins. Lasati circa 30 de minute. Intre timp, intr-o farfurioara, amestecati zaharul brun, un pic de sare si de piper macinat, pudra de ghimbir si al treilea catel de usturoi pisat. Scoateti muschiul din cuptor si imbracati-l, cu grija, in acest amestec. Bagati, din nou, muschiul in cuptor, dar neacoperit. Lasati-l inca 25-30 de minute. La final, daca-l intepati cu o furculita, aceasta trebuie sa intre destul de usor, iar pe deasupra se formeaza ca un fel de crusta.
Taiati ciupercile felii. Incingeti untul intr-o tigaie mai mare si puneti ciupercile. Lasati-le pe foc potrivit, amestecand din cand in cand, pana cand se inmoaie un pic. Adaugati pasta de rosii, nucsoara, cuisoarele si scortisoara. Amestecati, potriviti de sare si de piper, lasati sa dea unul-doua clocote si opriti focul.
Asezati muschiul de porc pe un platou. Taiati-l in felii si turnati deasupra sosul ramas in cratita. Puneti alaturi fricassee-ul de ciuperci. Serviti imediat.
Calorii: 157 kcal / 100 g sau 426 kcal / portia.