Mos Craciun si-a umplut sacul. Vezi castigatorii concursului Veggie.ro!

Concurs

Un gand, un pont, un concurs, o urare… Asta va propun astazi. Nu trebuie decat sa-mi trimiteti o reteta si Mosul va poate lasa un cadou frumos sub brad. Un cadou pe care sa-l savurati alaturi de cei dragi in clipe de sarbatoare.

Nu sunt vegetariana si, probabil, nu voi deveni vreodata. Si asta nu pentru ca nu m-ar interesa sanatatea mea si a celor din jur, ci pentru ca, pur si simplu, urasc constrangerile. Convingerile trebuie sa vina natural, din interior, si nu prin impunere. Asa si cu transformarea in vegetarian, vegan sau adept al raw food. Pana atunci insa, eu prefer “metoda” echilibrului: fara interdictii, dar si fara excese. Si, credeti-ma, mancarea nu va fi niciodata anosta daca va pastrati mintea suficient de deschisa incat sa incercati ingrediente si combinatii necunoscute. Eu, una, asta incerc mereu si, pot spune, ca rezultatele au fost bune pana acum :P.

Nu de putine ori a trebuit, insa, sa apelez la bunavointa prietenilor sau cunostintelor ca sa-mi aduca, de prin strainatate, diferite ingrediente si condimente, imposibil de gasit in magazinele noastre. Inca imi este greu sa inteleg de ce la noi sunt asa de sarace rafturile cu mirodenii, fructe uscate, seminte, uleiuri si altele. Mi s-a spus ca de vina ar fi lipsa potentialilor clienti, dar tot nu-mi vine a crede, in conditiile in care blogosfera romaneasca musteste de retete care de care mai inedite si interesante. Dar, de acum inainte, lucrurile vor fi mai simple, pentru ca am solutia www.veggie.ro!

Veggie.roMai ales ca, sa va spun un secret, fata de alte magazine virtuale, acesta isi propune sa fie mereu aproape de clienti, ascultand propunerile lor despre ce produse sa fie incluse in oferta.

Prin urmare, va invit sa dati o raita pe www.veggie.ro. Este un magazin dedicat teoretic vegetarienilor, veganilor si adeptilor raw food. Practic, insa, este dedicat tuturor celor care vor sa aiba un stil de viata sanatos, o alimentatie cu cat mai multe produse bio si naturale. Am sa va dau cateva indicii despre ce puteti gasi aici: diferite uleiuri (din germeni de grau, in, susan, mac, dovleac sau nuca), dar si o gama variata de fructe deshidratate (nu doar “banalele” mango, merisor sau papaya, ci si pepene galben). Au si faina de susan si de mustar, dar si amaranth, “planta viitorului”. Eu, una, am mai pus ochii pe o cacao degresata si pe un sos de ricotta cu vodca!

Dar, sa revenim la concurs. Intai de toate, iata care sunt premiile pe care Dino Gurmandino si Veggie.ro le-au pus, pentru voi, in desaga lui Mos Craciun:

Premiul I de la Veggie.ro

Premiul I: vin ecologic Cabernet Sauvignon rose + cozonac traditional cu nuca si cacao (1 kg) + cutie cu ciocolata de casa (250 g);
Premiul II: vin alb Riesling Domeniile franco-romane + ciocolata bio cu lapte + punga tagliatelle cu spanac + bomboane cu miere si eucalipt;
Premiul III: vin alb Riesling Domeniile franco-romane + punga tagliatelle cu busuioc + pernite cu miere.

Trebuie doar sa-mi trimiteti, pana pe data de 21 decembrie, ora 20.00 (pe adresa de e-mail dino@gurmandino.ro) o reteta care poate fi pregatita cu unul dintre produsele Veggie.ro (indicati, va rog, produsul). Reteta nu trebuie sa fie copiata de pe alte bloguri sau site-uri si trebuie sa fie insotita de o fotografie cu preparatul final.

Castigatorii vor fi desemnati de un juriu format din subsemnata si doi reprezentanti ai Veggie.ro (Loredana Niculae si Matilda Tanascov). Numele castigatorilor vor fi anuntate pe 22 decembrie. Mult succes in concurs si sarbatori linistite si fericite!

RETETE INSCRISE IN CONCURS:

• Mitinita (http://mitinitta.blogspot.com/)Casuta din turta dulce (cu zahar brun din trestie de zahar de la Veggie.ro)

Casuta din turta dulce - Mitinita

 

Alina (http://sotiefericita.blogspot.com) – Turta dulce (cu miere ecologica poliflora de la Veggie.ro)

Turta dulce

 

• CrinaTiramisu (cu cacao bio degresata de la Veggie.ro) 

Ingrediente:
6 lingurite cu virf de cafea
o sticluta cu esenta de rom
400 gr. piscoturi Savoyardi
4 oua
7 linguri cu virf zahar
500 gr. (2 cutii) supercrema Mascarpone sau 500 gr. smintina 24% grasime
2 plicuri de praf de frisca cacao bio degresata  pentru ornat

Mod de preparare: Se face o cafea din 3 cani de apa si cele 6 lingurite de cafea si se lasa sa se raceasca; se freaca galbenusurile cu zaharul, pina aproape ca se topeste zaharul (cca 10-15 minute cu mixerul). Se adauga supercrema Mascarpone sau smintina si se amesteca cu mixerul pina devine consistenta ca frisca. Se introduce la frigider. Se bat albusurile spuma, dupa care se adauga praful de frisca (fara sa se dizolve in lapte) si se mai bate cu mixerul pina se incorporeaza praful de frisca in spuma. Se amesteca cele doua compozitii (cel cu albusurile si cel cu galbenusurile) si se introduce amestecul in congelator. Se adauga esenta de rom in cafeaua racita. Se inmoaie repede piscoturile in cafea, unul cite unul. Se tine o secunda piscotul in cafea, caci altfel se inmoaie prea tare. Se foloseste o tava de 4-5 cm inaltime, in care sa incapa aproximativ jumatate din cantitatea de piscoturi asezate unul linga altul (tava de friptura e perfecta). Se asaza un strat de piscoturi in tava. Se intinde jumatate din crema preparata, dupa care se asaza iar un strat de piscoturi si deasupra se intinde restul de crema. Se presara cacao deasupra, cu ajutorul unei strecuratoare de ceai. Se da la rece macar 12 ore.

Tiramisu - Crina

• DaianaFursecurile bunicii (cu zahar pudra cu vanilie de la Veggie)

Ingrediente:
* 500 g faina
* 200 g unt (sau untura)
* 100 g alune prajite si macinate
* 150 g zahar
* 1/2 pliculet praf de copt
* 1 pliculet zahar vanilat
* 2 galbenusuri
* 200 g smantana
* un varf de cutit de sare
– pentru decor: zahar pudra

Mod de preparare:
Faina se freaca bine cu untul (untura). Apoi se adauga restul ingredientelor si se framanta un aluat omogen. Se intinde in foaie de maxim 1 cm si se decupeaza cu formele preferate.
Se pun in tava pe hartie de copt si se coc in cuptorul preincalzit, la foc mediu, aproximativ 20 de minute. Se pudreaza simplu cu zahar pudra cu vanlie sau se decoreaza cu bezea.

Fursecurile bunicii1

Fursecurile bunicii

• Ana (http://jurnalulanei.blogspot.com) – Caramele raw (cu praf de roscove de la Veggie.ro)

Caramele raw

• Elise Biscuiti cu cacao si crema de banana (cu cacao degresata de la Veggie.ro)

Ingrediente:
* 4 albusuri
* 65 g zahar pudra
* 3 linguri cacao
* 150 g zahar tos
* 1 cutie de 200 g mascarpone
* o banana coapta
* 100 g migdale
* 3 linguri de smantana
* 1 plic zahar vanilat

Mos de preparare: Macinam migdalele decojite si le amestecam cu jumatate din zaharul pudra si cu cacaoa. Batem albusurile cu zaharul tos si zaharul vanilat pana cand obtinem bezea. Amestecam bezeaua cu amestecul de migdale si cacao. Punem aluatul, cu o lingura, in tava in care am asezat hartie de copt. Coacem biscuitii in cuptorul preincalzit, la temperatura mica spre medie, timp de 20 de minute. Dupa ce s-au racit, lipim biscuitii doi cate doi cu o crema facuta din mascarpone, smantana si piure de banana (banana pasata cu restul de zahar pudra).

Biscuiti cu cacao si crema de banana

• Veronica – Tort cu ciocolata si capsuni (cu cacao bio degresata de la Veggie.ro)

BLAT: 4oua, 1 1/2 cesti cu faina, 2 cesti cu zahar, 5 linguri ulei, 5 linguri apa, 1 esenta de rom, 2 linguri cacao, un praf de sare CREMA GANACHE DE CIOCOLATA: 300 gr ciocolata amaruie de menaj, 400 ml frisca lichida, un borcan compot de visine GLAZURA: 210 gr ciocolata amaruie, 165 ml frisca lichida, 40 gr unt moale, capsuni pentru decor sau ce fructe doreste fiecare, frunze de menta

BLATUL: Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile bine cu un praf de sare. Fierbem zaharul si apa pana devin un sirop. Fierbinte il turnam peste albusuri si mixam continuu. Cand am terminat de turnat tot siropul, adaugam galbenusurile si uleiul. Amestecam faina cu cacaoa si o cernem deasupra. Amestecam cu o lingura pana se omogenizeaza bine toata compozitia. Ungem o tava cu margarina sau ulei si o tapetam cu faina. Turnam aluatul, apoi il dam la cuptor pana trece testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca. Se taie blatul pe trei nivele.

CREMA: Punem ciocolata rupta in bucati impreuna cu frisca pe baie de abur. Mestecam continuu pana cand ciocolata se topeste complet. Dam deoparte si lasam la racit. Cand s-a racit complet dam la frigider cateva ore pana se intareste ciocolata. Scoatem samburii la visine si punem la scurs. Batem crema racita bine pana isi dubleaza volumul. Adaugam visinele din compot si omogenizam incet, ca visinele sa-si pastreze forma.

GLAZURA: Incalzim frisca pana la punctul de fierbere (atentie sa nu dea in clocot), apoi o adaugam peste ciocolata taiata bucatele mici si mestecam continuu pana cand se topeste toata ciocolata. Punem din nou pe foc si adaugam untul amestecand cu telul bine sa nu ramana vreo bucatica de unt netopita. Lasam la racit cateva minute.

ASAMBLARE: In tava in care am copt blatul, punem prima foaie de blat pe care o insiropam cu zeama de la compot. Punem o parte din crema, blat insiropat si apoi crema. Punem si ultimul blat. Punem tortul deasupra unui gratar si turnam ciocolata, astfel incat sa acopere tot tortul. Ornam cu frisca, capsuni trase in ciocolata si frunze de menta.

Tort cu ciocolata si capsuni - Veronica

• Sabina (www.sabina-madalina.blogspot.com) – Colacel cu mac (cu zahar brut din trestie de la Veggie.ro)

Aluat:
500 grame faina
1 cubulet drojdie – 25 grame
200 ml lapte
100 grame zahar
80 grame ulei/unt
1 ou
un praf de sare
Umplutura:
200 grame mac
100 grame zahar
100 ml lapte
2 albusuri
Pentru final: 1 galbenus si o lingura de lapte

Se cerne faina si in mijloc se face o adancitura, se dizolva drojdia adaugand putin zahar si putin lapte, se lasa cinci minute sa dospeasca. Se adauga oul si se amesteca, adaugand treptat laptele caldut in care am dizolvat zaharul si untul. Se obtine astfel un aluat, pe care il lasam la dospit in loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.
Intre timp se pregateste umplutura: se pune laptele la fiert, se topeste zaharul, iar cand incepe sa fiarba se adauga macul.  Se da deoparte si se lasa sa se racoreasca. Peste acest amestec se adauga cele doua albusuri batute spuma.
Aluatul se imparte in trei, se intinde fiecare bucata pe rand si se pune un strat din amestecul de mac. Se ruleaza fiecare parte si se obtin trei suluri de aluat, care se pun (in forma unei carapace de melc) intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt. Se unge suprafata colacelului cu galbenus de ou amestecat cu lapte.
Se pune forma in cuptorul preincalzit pentru 30-40 de minute, pana cand se rumeneste uniform pe toata suprafata. Pofta buna!

Colacel cu mac

• Alice (http://alice-albinutza.blogspot.com) – Cupola de ciocolata (cu ciocolata bio amaruie de la Veggie.ro)

Cupola de ciocolata

• Lia Maria (floare-floare.blogspot.com) – Turta dulce (cu miere ecologica poliflora de la Veggie.ro)

Turta dulce

• Loredana (http://www.bucatareselevesele.ro/)Cozonac cu migdale (cu migdale de la Veggie.ro)

ALUAT:
faina tip 000 1 kg, zahar 200 gr, galbenusuri 8 buc, 1 lingurita de sare, lapte 400 ml, unt 30 gr, drojdie proaspata 50 gr, ulei 100 ml, o lg razatura de lamaie, o lg razatura de portocala, 1 fiola esenta de rom, 1 fiola esenta vanilie.

CREMA:
8 albusuri, 25 gr cacao, 150 gr zahar, esenta rom si vanilie, esenta de migdale (foarte putina), 400 gr migdale maruntite.

+ un galbenus pentru uns deasupra.

MOD DE PREPARARE: Se face o maia din 200 gr de faina, drojdia inmuiata cu 2 lg de zahar si lapte cald. Se amesteca pana devine un aluat cu o consistenta moale, moale. Se lasa sa creasca bine, apoi se adauga restul de faina, galbenusurile batute bine cu sarea, zaharul, esentele, iar la sfarsit laptele cald si se framanta pana devine un aluat cu o consistenta elastica. Se adauga untul topit, uleiul si se mai framanta pana ce apar ,,besicute” pe aluat. Se lasa la crescut intr-un loc cald ferit de curent.
Intre timp preparam crema: batem bine albusurile cu zahar, adaugam cacao, esentele si migdalele maruntite cu ajutorul robotului.
Aluatul, dupa ce a crescut, se imparte in doua (obtinem doi cozonaci dintr-un kg de faina), se intinde cu mana intr-o foaie dreptunghiulara, se pune deasupra crema de migdale, se ruleaza dupa care cu ajutorul unui cutit bine ascutit taiem ruloul pe lung. Impletim cele doua bucati si asezam in tava la crescut. Se coace la foc potrivit timp de 50 min. Sarbatori fericite!!

Cozonac cu migdale - Loredana

 

UPDATE: CASTIGATORII CONCURSULUI 

Cateva precizari, inainte de toate, cu privire la modul de jurizare: fiecare reteta a primit, de la fiecare membru al juriului, o nota de la 1 la 10, in functie de aspect si complexitate. Dupa centralizarea notelor, iata primele trei clasate:

Locul I: Cozonac cu migdale – Loredana

Locul II: Cupola de ciocolata – Alice

Locul III: Casuta din turta dulce – Mitinita.

Felicitari castigatorilor, dar si celorlalti participanti pentru bunatatile realizate! Castigatorii sunt rugati sa-mi trimita, pe aceeasi adresa de e-mail (dino@gurmandino.ro), datele lor de contact (nume complet, adresa si numar de telefon), astfel incat sa stie Mosu’ incotro s-o apuce :).

UPDATE 2: Datele de contact ale castigatoarelor au ajuns la mine si au fost transmise reprezentantilor Veggie.ro. Sarbatori fericite, cu multa caldura si liniste!

You can leave a response, or trackback from your own site.

17 Responses to “Mos Craciun si-a umplut sacul. Vezi castigatorii concursului Veggie.ro!”

  1. GUNA LUCIAN says:

    2 fileuri de biban (sau orice alt peste) taiate in cuburi mai maricele sau intregi
    citeva masline obligatoriu negre
    1/2 ardei gras taiat fishiutze subtirele
    1 pahar de suc de rosii (cu pulpa de rosie in el)
    1-2 linguri de ulei
    sare,
    piper dupa gust

  2. Dino says:

    Buna, Lucian. Suna foarte bine reteta inscrisa de tine, dar mai are nevoie de cateva precizari, incepand cu indicarea produsului de pe Veggie.ro care poate fi folosit in reteta ta. Apoi, ar fi intrebarea, fara suparare, de ce aceeasi reteta si aceeasi poza poate fi gasita pe http://lacucinadicrista.blogspot.com/2008/01/pesce-persico-in-salsa-biban-in-sos.html. Daca lamuresti aceste “detalii”, esti inscris!

  3. Daiana says:

    Spune-mi te rog, reteta trebuie sa fie executata acum in perioada concursului sau poate fi mai veche? Mersi.

  4. Dino says:

    Daiana, fiind timpul destul de scurt (pentru ca am vrut sa ne incadram pana in Craciun), poti sa participi si cu o reteta mai veche, atata timp cat se poate pregati cu unul dintre produsele de pe Veggie.ro. Astept reteta si poza :).

  5. Daiana says:

    Mersi!
    Am trimis reteta. 🙂
    Bafta tuturor!

  6. Dino says:

    Primit reteta. Suna foarte interesant si arata foarte bine :D.

  7. Ana says:

    multumesc pt inscriere 🙂

  8. Dino says:

    Cu multa placere si mult succes!

  9. Bianca says:

    Multumesc mult Andreea de mesaj dar sunt foarte ocupata in perioada asta si chiar nu pot.
    te pup si multumesc ca te-ai gandit la mine.
    Sarbatori fericite

  10. Alice says:

    e oficial..am trimis si eu :))

  11. Lia Maria says:

    Draga Dino-Andreea, tocmai am trimis si eu reteta mea de turta dulce…sper ca ai primit-o si este totul ok ?
    pupici

  12. Dino says:

    Multumesc pentru reteta, Alice. Succes in concurs!

  13. Dino says:

    Primit turta dulce, Lia Maria. Este totul ok si in cateva minute va aparea in lista cu retete inscrise :). Pupici!

  14. Multumesc Andreea,multumesc Veggie.ro!!!
    Sarbatori fericite cu bucurii!!!
    Am trimis datele!!

  15. Alice says:

    Am trimis email cu datele de contact. Multumesc frumos. O mare surpriza! Sarabtori fericite

  16. Dino says:

    Multumesc, Alice, pentru promptitudine. Imi pare nespus de bine ca am reusit, eu si Veggie, sa va aducem putina bucurie de sarbatori!

  17. Dino says:

    Eu va multumesc, tuturor celor inscrisi in concurs, pentru retetele minunate. Dupa cum scriam si pe pagina de Facebook, mi-am facut deja o lista cu retete “must do” :P. Sa avem, cu totii, sarbatori fericite si imbelsugate!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11