Prajitura Alba ca Zapada cu lamaie II

Acum aproape un an, va propuneam o varianta de Prajitura Alba ca Zapada cu blat pufos si crema de unt cu lamaie. Este o prajitura foarte buna dar, asa cum va spuneam de atunci, contine mult prea mult unt, dupa gustul meu. Prin urmare, am incercat o varianta de crema mai “light”, cu ceva mai putin unt si fara oua. Puteti combina aceasta crema cu blatul de la prima Alba ca Zapada (blat care, va reamintesc, cuprinde doar albusuri, astfel ca va ofera o solutie pentru albusurile care raman, de pilda, de la maioneza) sau puteti, asemenea mie, sa folositi foi de napolitana de-a gata. Eu am preferat a doua varianta, aducandu-mi aminte de prajiturile pe care le facea mama mea cu astfel de foi.

Nu aveti nevoie decat de jumatate de pachet de foi de napolitana (circa 150 g), iar daca mergeti pe cantitatile mele va iese o prajitura de circa 1,4 kg. Data fiind delicatetea foilor de napolitana, va recomand insa fie sa injumatatiti cantitatile, fie sa nu montati toata prajitura o data. Adica, pregatiti crema, o tineti la frigider si folositi din ea pentru a monta doar cat credeti ca se mananca la masa. Nu de alta, dar foile de napolitana absorb treptat umezeala din crema si, incepand cu a doua zi dupa montare, nu mai sunt crocante. In cazul in care combinati aceasta crema cu foile pufoase de la prima reteta, ati scapat de grija montatului in etape. Apoi, se mai impun cateva precizari pentru crema: se pune coaja rasa de la doua lamai si sucul de la o singura lamaie (in caz contrar, riscati sa iasa crema foarte moale, lucru “dezastruos” pentru foile de napolitana). In cazul in care lamaia folosita nu este suficient de acra, puteti potrivi gradul de acreala al cremei cu un pic de sare de lamaie. Stiu ca nu este recomandat a fi folosita constant ori in cantitati mari, dar o lingurita-doua in ditamai castronul de crema, va garantez ca nu produce pagube :P.

Ingrediente:
– foi napolitana 6 buc. (3 foi, taiate in jumatate) 150 g
– zahar tos 250 g
– unt (80% grasime) 200 g
– faina 80 g
– lapte 700 ml
– lamai 2 buc.
– sare de lamaie 1 pliculet
– fulgi cocos 20 g

Prajitura Alba ca Zapada II, cu lamaie si foi de napolitana

Taiati foile de napolitana, cu varful unui cutit foarte bine ascutit. Intr-un castron, cerneti faina si, treptat, mixand la turatie potrivita, puneti laptele. Daca puneti laptele treptat si mixati, ar trebui sa nu vi se formeze cocoloase. Daca se intampla, insa, sa aveti cocoloase, treceti compozitia printr-o strecuratoare. Puneti-o intr-o oala cu fund dublu, pe foc mic. Amestecand continuu, lasati pana se ingroasa si ajunge sa fiarba. Opriti focul si lasati crema sa se raceasca total. Puneti, intr-un castron, untul (la temperatura camerei) si zaharul tos. Mixati pana cand se topeste zaharul si obtineti ca o spuma.

Prajitura Alba ca Zapada II, cu lamaie si foi de napolitanaPrajitura Alba ca Zapada II, cu lamaie si foi de napolitana

Incorporati in spuma de unt, putin cate putin, crema rece de faina si lapte. Omogenizati. Puneti coaja rasa de la cele doua lamai si, tot treptat, sucul de la o lamaie. Gustati crema si, daca nu este suficient de acra, puneti una-doua lingurite rase de sare de lamaie. Bagati crema in frigider si lasati-o cateva ore.

Prajitura Alba ca Zapada II, cu lamaie si foi de napolitanaPrajitura Alba ca Zapada II, cu lamaie si foi de napolitana

Pe un tocator mai mare (cat foaia), asezati o foaie de napolitana si aproximativ a sasea parte din crema. Intindeti si repetati, pana puneti toate cele sase foi, iar in castron v-au mai ramas doar vreo 3 linguri de crema. Intindeti si crema ramasa (stratul este mai subtire decat cele de dinainte). Bagati la frigider, pana in momentul servirii.

Prajitura Alba ca Zapada II, cu lamaie si foi de napolitanaPrajitura Alba ca Zapada II, cu lamaie si foi de napolitana

Cand vreti sa serviti prajitura invitatilor, presarati deasupra fulgii de cocos. Taiati in cuburi cu un cutit bine ascutit.

Prajitura Alba ca Zapada II, cu lamaie si foi de napolitana

Calorii: 265 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Prajitura Alba ca Zapada cu lamaie II”

  1. ioana says:

    de cateva zile nimeresc la magazinul din cartier numai lamai f. uscate. am niste mirinda limonetto prin casa, crezi ca e ok ca sa inlocuiesc sucul de lamaie cu limonetto?

  2. Dino says:

    Mi-e teama, Ioana, ca sucul de care vorbesti nu este suficient de acru… plus ca e artificial :(. Poate ar fi bine sa amani pregatirea prajiturii pana cand gasesti niste lamai ca lumea :). Sau, daca vrei totusi sa o faci cu limonetto, sa pui mai multa sare de lamaie. Succes!

  3. gabriela bujor says:

    am gasit ceea ce cautam demult ! Va multumesc mult, va doresc sarbatori cu multe bucurii !va pup , din Franta

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11