Tarta cu mere si stafide

Iata si reteta de care v-am pomenit cand am vorbit despre cooking show-ul de la sfarsit de saptamana: tarta frantuzeasca cu mere si stafide. Este o tarta delicioasa si relativ usor de pregatit, care presupune un aluat de tarta (pate brisee) foarte fraged si fin, realizat pe baza unui amestec, in proportii egale, de faina de grau si faina de porumb (maizena). Apoi, merele sunt lasate bucati mai mari, in loc sa fie rase sau taiate cubulete, astfel ca obtinem o textura foarte interesanta. In fine, pentru a echilibra structura tartei (raportul aluat-compozitie), dar si pentru efect estetic, asezam deasupra un “grilaj” de aluat (realizat prin suprapunerea de fasii din aluat).

In privinta aromelor, in varianta pregatita acasa am pus doar zahar vanilinat. In varianta pregatita in weekend, la evenimentul Electrolux, am pus si scortisoara. Dupa plac, puteti adauga si putina esenta de rom. Important este sa tineti seama ca tarta se taie si se serveste rece si ca, pe parcursul pregatirii, este bine sa lasati compozitia sa-si “traga sufletul” circa o ora, pentru ca stafidele sa aiba timp sa absoarba sucul parfumat lasat de mere.

Ingrediente (pentru o tava, circa 16 buc.):
– faina de grau 250 g
– faina de porumb (maizena) 250 g
– zahar vanilinat 2 pliculete
– mere 2,2 kg (1,6 kg dupa decojire si curatare)
– zahar pudra 90 g + pentru pudrat
– unt (80% grasime) 250 g !! rece, de la frigider!
– stafide 125 g
– lapte 3 linguri
– un praf de sare
+ eventual scortisoara macinata si/sau esenta de rom

Reteta de tarta frantuzeasca cu mere si stafide

Pentru aluatul de tarta: cerneti faina de grau intr-un bol si amestecati-o cu maizena, un praf de sare si un pliculet de zahar vanilinat. Puneti untul rece taiat cubulete si, dupa modelul indicat la Pate brisee, framantati cu varful degetelor, pana obtineti ca niste faramituri. Puneti 5-6 linguri de apa rece, treptat, framantand rapid. Daca mai este nevoie (in functie de cat de uscata a fost faina), puneti inca o lingura de apa. La final, trebuie sa aveti un aluat omogen, fin si suplu, care se desprinde de pe maini si de pe peretii bolului. Dati-i forma unei bile si inveliti-l in folie alimentara. Puneti-l la rece, pentru cel putin 30 de minute.

Reteta de tarta frantuzeasca cu mere si stafideReteta de tarta frantuzeasca cu mere si stafide

Curatati merele de coaja, indepartati cotorul si semintele. Taiati merele in felii. Puneti feliile intr-o cratita, pe foc mediu, impreuna cu cele 90 g zahar pudra si pliculetul ramas de zahar vanilinat. Amestecati si, cand zaharul s-a topit, dati focul mai mic si acoperiti cratita. Amestecand din cand in cand, lasati 8-10 minute sau pana cand merele s-au inmuiat usor. Atentie, nu trebuie sa le lasati sa se faca terci! Opriti focul si puneti stafidele si, daca este cazul, scortisoara macinata si/sau romul. Lasati sa se raceasca un pic si sa se umfle stafidele. Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius.

Reteta de tarta frantuzeasca cu mere si stafideReteta de tarta frantuzeasca cu mere si stafide

Scoateti aluatul din frigider si omogenizati-l un pic. Intindeti doua treimi din aluat sub forma unei foi, aproximativ de dimensiunea tavii de aragaz si cam 4-5 mm grosime. Asezati-o in tava si indepartati surplusul, indreptand marginile. Distribuiti uniform peste foaie merele calite. Intindeti aluatul ramas sub forma unui dreptunghi si taiati, cu ajutorul unei rotite sau al unui cutit, fasii de 1 cm. Asezati-le peste tarta, sub forma unui grilaj (pe diagonala tavii, la circa 2 cm distanta fasiile).

Reteta de tarta frantuzeasca cu mere si stafideReteta de tarta frantuzeasca cu mere si stafide

Ungeti fasiile cu lapte, cu o pensula, si bagati tava in cuptorul incins. Lasati 25-30 de minute (aveti grija sa verificati sa nu se arda ori, dimpotriva, daca este cazul, sa o mai lasati pana cand grilajul prinde un pic de culoare). Lasati tarta sa se raceasca total inainte de a o taia patrate si de a o servi pudrata cu zahar pudra.

Reteta de tarta frantuzeasca cu mere si stafide

Calorii: 277 kcal / 100 g (sau 335 kcal / portia).

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Tarta cu mere si stafide”

  1. Arata foarte bine, si aroma cred ca e minunata!

  2. Dino says:

    Daaa, miroase de innebunesti de pofta pe langa cuptor :D. Pup si o zi frumoasa!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11