A mai trecut un an. Cu bune si cu mai putin bune, destul de agitat, in special pe final. Dar, intram in noul an cu speranta de mai bine, cu dorinta de a avea sanatate, liniste si bucurii! Iar la cumpana dintre 2015 si 2016, sa ciocnim un pahar de sampanie cu prietenii si familia, dupa care sa ne delectam cu o portie de tort delicios. Tort duo mousse, combinatie de ciocolata amaruie si banana parfumata, straturi asezate cu grija peste blaturi crocante de bezea. Un tort special, zic eu, pentru o ocazie speciala :). Si, sa va spun un secret: se pregateste destul de rapid si usor, avand o varianta simplificata de mousse de ciocolata.
Fata de Tortul Concorde sau Tortul trio mousse de ciocolata, tortul de fata nu presupune oua pentru mousse-ul de ciocolata neagra, ci doar ciocolata si frisca. Rezulta un mousse putin mai dens, dar perfect pentru a contrasta cu mousse-ul fin si destul de aerat obtinut din piure de banana si frisca. Cat despre blaturile de bezea, ele se fac usor, atata timp cat respectati recomandarile pentru obtinerea bezelei (vezi Cum sa obtii bezeaua perfecta). Oricum, blaturile se fac cu macar cateva ore inainte, pentru a avea timp sa se raceasca si usuce. Recuperati insa ceva timp, apoi, pentru ca, dupa ce puneti primul mousse, lasati tortul la frigider doar vreo 30 de minute (se intareste repede mousse-ul, plus ca exista stratul intermediar de bezea) inainte de a pune al doilea mousse. Si, mai castigati ceva timp la ornarea tortului, deoarece se lasa asa, “naked”, astfel incat sa se vada straturile de mousse, punandu-se doar deasupra ceva felii de banana si ornamente din ciocolata. Bine, daca vreti neaparat ca tortul sa fie “imbracat”, il puteti acoperi cu frisca sau ganache, dar nu cred ca este cazul. Mai trebuie sa stiti ca, din cantitatile de mai jos, a rezultat un tort de 28 cm diametru si circa 1,6 kg.
Acestea fiind zise, sa trecem la reteta, dar nu inainte de a va ura La Multi Ani!
Ingrediente (pentru 12-14 portii):
Pentru blatul de bezea:
– albusuri 4 buc. (160 g)
– zahar tos 160 g
– zahar pudra 100 g
– cacao neagra 40 g
– amidon de porumb 25 g
– un praf de sare
Pentru mousse-ul de ciocolata neagra:
– ciocolata neagra 375 g
– smantana neindulcita pentru frisca 375 ml
– rom 2 linguri
Pentru mousse-ul de banana:
– banane 250 g (cantarite dupa curatare)
– suc de lamaie 2 lingurite
– smantana neindulcita pentru frisca 250 ml
– gelatina 8 g
– zahar tos 40 g
Pentru ornat:
– banane 100 g
– suc de lamaie 1 lingura
– decor ciocolata
Pentru blaturile de bezea: incingeti cuptorul la 160 grade Celsius. Puneti albusurile intr-un castron perfect degresat si uscat. Cerneti intr-o farfurie mare zaharul pudra, cacaoa si amidonul. Amestecati usor spre omogenizare. Puneti un praf de sare peste albusuri si incepeti sa le mixati la turatie maxima. Cand se formeaza o spuma aerata, incepeti sa adaugati zaharul tos (160 g), cate o lingura o data. Cand ati terminat de pus zaharul, ar trebui sa aveti o spuma densa, lucioasa si batoasa. Cu o spatula si miscari lente, inglobati in bezea amestecul de zahar pudra, amidon si cacao. Desenati pe o foaie de copt asezata in tava de aragaz un cerc cu diametru de 26 cm, iar pe alta hartie de copt, un cerc cu diametru de 24 cm. Cu spritul, puneti bezeaua formand discuri. Bagati tavile in cuptorul incins (una sus, una la mijloc) si lasati o ora – o ora si 20 de minute, avand grija ca la jumatatea timpului sa intoarceti tavile si sa le schimbati intre ele.
Pentru mousse-ul de ciocolata neagra: puneti ciocolata rupta in bucati intr-un vas care rezista la temperaturi inalte. Asezati vasul in baie de aburi si, amestecand continuu, topiti ciocolata. Atentie, sa fie topita uniform, fara bucatele! Cat se raceste un pic ciocolata, bateti smantana pentru frisca (foarte bine racita, minimum 6 ore in frigider!), timp de 2-3 minute. Cu o spatula, inglobati ciocolata topita in frisca, dupa care puneti si romul. Luati discul mare de bezea si asezati-l pe carton sau platou, punand in jurul lui forma de tort de 28 cm (veti observa ca blatul vine aproape la fix, pentru ca bezeaua s-a umflat in timpul coptului). Puneti mousse-ul pe blat si nivelati. Asezati al doilea blat de bezea, mai mic, si bagati in frigider.
Pentru mousse-ul de banana: pasati bananele cu sucul de lamaie (2 lingurite) si zaharul tos (40 g). Puneti gelatina sa se umfle, in 2-3 linguri de apa rece, dupa care topiti-o in baie de aburi. Puneti peste gelatina o lingura de piure de banana, omogenizati, dupa care turnati in restul de piure de banana. Bateti smantana pentru frisca (la fel, foarte bine racita) si inglobati in frisca rezultata piureul de banana. Distribuiti peste al doilea blat de bezea. Bagati in frigider pentru minimum 6 ore.
Scoateti tortul, indepartati cu grija forma metalica (ca sa iasa mai usor, incalziti-o un pic, cu un prosop cald sau, daca aveti, cu o torta de bucatarie). Decorati tortul cu felii de banana (stropite cu suc de lamaie, ca sa nu se innegreasca) si fulgi, tigarete, etc. din ciocolata.
Iata ce frumos arata in sectiune tortul nostru. Sa aveti pofta!
A iesit super. Felicitari
Un tort finut si delicioas!