A trecut Mos Nicolae si, in pas alert, se apropie sarbatoarea Craciunului, asa ca ne putem apuca de prajiturele de sezon, tocmai bune pentru a-l indulci pe Mos :). Biscuitii Linzer sunt deliciosi, incredibil de fragezi si parfumati, unde mai pui ca se pregatesc usor si se pastreaza foarte bine de la cateva zile (daca ii lipim cu gem) pana la doua saptamani (nelipiti, pastrati simpli, in cutie inchisa ermetic). Asadar, o multime de motive pentru a-i incerca. Iar daca aveti copii, ii puteti antrena in “operatiunea complicata” a pregatirii biscuitilor. Va garantez ca le va placea teribil sa lase Mosului un dulce bun, bun, iesit din mainile lor (eu, una, am facut “experimentul” cu fetita mea de 3 ani, de Mos Nicolae :p).
Inainte de a trece la reteta propriu-zisa, sa va spun cate ceva si despre biscuitii Linzer, varianta in miniatura a traditionalei prajituri austriece numite Linzer Torte. Si prajitura, si biscuitii presupun doua componente: un aluat fraged cu unt si nuci macinate (nuci, alune de padure sau migdale), parfumat cu vanilie, lamaie si scortisoara, si un strat de gem (de obicei, de coacaze rosii, dar poate fi si de zmeura, capsune ori caise). In Austria, Ungaria, Elvetia si Germania, Linzer Torte este un desert traditional de Craciun (exista consemnata o reteta a acestei prajituri de la 1696).
Mai trebuie sa stiti ca, din cantitatile de mai jos, mi-au iesit cam 45 de bucati (circa 1 kg).
Ingrediente:
– faina 350 g
– migdale macinate 200 g
– unt 300 g (80% grasime) !! rece, de la frigider
– zahar pudra 90 g + 20 g (pentru decorat)
– galbenusuri 2 buc.
– zahar vanilinat 1 plic
– scortisoara macinata 1 varf de lingurita
– coaja rasa de la o lamaie
– gem / dulceata de zmeura sau capsune 150 g
– un praf de sare
Cu ajutorul robotului, macinati pret de cateva secunde migdalele, impreuna cu cele 90 g zahar pudra (faceti operatiunea in transe). Transferati melanjul intr-un bol mare. Adaugati peste el faina cernuta, praful de sare, scortisoara, zaharul vanilinat si coaja rasa de lamaie. Omogenizati, puneti untul bucatele si framantati rapid, cu varful degetelor, pana obtineti ca niste firimituri. Inglobati cele doua galbenusuri. In functie de cat de uscata este faina, ar putea fi nevoie sa adaugati 1-2 linguri apa rece, pentru a obtine un aluat omogen, potrivit ca densitate si care se desprinde total de pe peretii bolului!
Inveliti aluatul in folie si bagati-l in frigider, pentru vreo 2 ore. Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intindeti jumatate din aluat, pe blatul de lucru presarat cu faina, intr-o foaie de 3 mm grosime. Decupati cercuri, stelute sau flori. In jumatate din cercuri sau stelute, decupati in mijloc, dupa inspiratie, flori mai mici, inimioare, cercuri, etc. Asezati cu grija (aluatul este foarte fraged si se rupe usor) modelele decupate intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Bagati in cuptorul incins si lasati 12-15 minute (pana cand incep sa prinda un pic de culoare pe margini).
Scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca total inainte de a le scoate din tava. Procedati la fel pana terminati aluatul. Cand s-au racit de tot biscuitii, lipiti-i doi cate doi, cu gem sau dulceata, pasate cu blenderul pentru omogenitate. Lasati biscuitii cateva ore (sa se usuce un pic gemul), inainte de a-i pudra cu zahar pudra si a-i servi.
Arata bine, nu-i asa? Si sa vedeti cat de buni sunt!! Atentie, insa, la numarul maaare de calorii!
Calorii: 544 kcal / 100 g (circa 120 kcal / buc.).