Nu, nu am gresit in titlu. Este vorba despre niste coaste delicioase de porc, pregatite in cuptor, dar cu un gust ca si cum ar fi stat afara pe gratar. “Magia” se datoreaza sosului BBQ, care contine, pe langa piure de rosii, otet, zahar, condimente, etc. aroma de fum. Gasiti in magazine sosuri BBQ de la diferite firme, dar – dupa mine si fara nici cea mai mica intentie de a face reclama cuiva – sosul de la Heinz mi se pare cel mai reusit. Daca aveti alte opinii si/sau sugestii, impartasiti-le printr-un comentariu :). Revenind, cu doar cateva ingrediente si sos BBQ, obtinem o nebunie de coaste la cuptor, atat de bune incat va veti linge pe degete!
Pentru ca ale noastre coaste sa fie perfecte, trebuie sa le puneti la marinat in prealabil. Macar vreo 2-3 ore, daca nu peste noapte. Asadar, calculati bine timpii de pregatire. Daca vreti sa folositi ceapa si usturoi proaspete, nu va impiedica nimeni. Eu, dupa cum am mai spus, la marinade folosesc adeseori pudrele, pentru ca mi se pare mai comod si mai eficient (iar daca aveti marinade uscate, chiar nu prea aveti de ales).
Cam atata, caci restul este floare la ureche… Daca sunteti amatori de coaste, in diferite variante de preparare, incercati si Coaste afumate cu miere si boabe de mustar, respectiv Coaste lipicioase si picante.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– coaste proaspete de porc 3 buc. mari (1,2 kg)
– zahar brun 80 g
– boia de ardei afumata 1 lingura
– piper negru macinat 1/2 lingurita
– boia dulce 1 lingurita cu varf
– usturoi pudra 1 lingurita rasa
– ceapa pudra 1 lingurita rasa
– ulei de floarea-soarelui 2 linguri
– sos BBQ 50 g
– sare 1 lingurita rasa
Intr-un castronel, amestecati uleiul, sarea, piperul, usturoiul si ceapa pudra, cele doua tipuri de boia si zaharul brun. Taiati coastele in jumatati si frecati-le bine cu marinada rezultata. Puneti coastele intr-o punga de plastic care se inchide ermetic si lasati-le sa se marineze (la temperatura camerei, daca le lasati 2 ore, sau in frigider, peste 2 ore). Daca le bagati in frigider, scoateti-le cu 30 de minute inainte de a le pune in cuptor! Incingeti cuptorul la 170 grade Celsius. Puneti coastele intr-o tava potrivita ca marime, acoperiti tava cu folie de aluminiu si bagati in cuptor. Dupa o ora, indepartati usor folia si ungeti coastele, cu o pensula, cu sos BBQ. Acoperiti inapoi si lasati inca o ora. Scoateti de tot folia, ungeti inca o data coastele si dati focul mai mare (200 grade Celsius). Mai lasati vreo 25-30 de minute, dupa care gata!
Serviti coastele fierbinti, cu o garnitura de cartofi (prajiti, wedges, copti, cum vreti voi) si, eventual, o salata.
Interesanta reteta dar sosul bbq la tub nu se foloseste intr-o bucatarie profesionala!!
Misto reteta, am facut ceva asemanator la un moment dat, dar am pus prea putina iuteala, a iesit putin cam dulce fata de cum as fi vrut. Intr-adevar, sosul BBQ de la Heinz este genial, nu imi lipseste din nicio reteta care are nevoie de ceva afumatura lichida 🙂
Daca porcul ar avea numai coaste, ar fi PERFECT. Sunt preferatele mele si cum au iesit cu reteta asta mi se pare ca arata fenomenal.
Cu siguranta o voi incerca de sarbatori pentru a-mi impresiona familia
Felcitari pentru tot ce faci
Cea mai bun? re?et? de coaste pe care am încercat o! Mul?umesc!