Cred ca nu mai reprezinta un secret pasiunea mea pentru prepara-tele orientale, pentru amestecurile senzationale de arome, gusturi si texturi specifice bucatariilor din India, Thailanda, Indonezia, China si tarile arabe. Prin urmare, cum sa ratez invitatia de a participa la concursul Rice Up, preambul la cea de-a treia editie a Asia Fest, care se va desfasura in perioada 16-19 octombrie? Ca si cum nu ar fi fost suficient de greu sa ma hotarasc asupra preparatului pe care sa-l pregatesc, organizatorii ne-au pus si ceva “obstacole”: sa folosim cel putin doua din cele patru produse puse la dispozitie.
In cele din urma, dintre laptele de cocos, fructele de rambutan (originare din sud-estul Asiei si infratite cu lychee), sosul de soia si taieteii avuti la dispozitie, am folosit primele trei produse. E adevarat ca as fi putut forta nota si sa utilizez si taieteii drept garnitura, dar am ales varianta orezului Jasmine pentru al meu curry rosu cu rata si rambutan. Aceasta pentru a ne pastra cat mai aproape de original si pentru ca e vorba, totusi, de Rice Up :).
Cateva mentiuni merita sa fie facute. Prima se refera la modul de pregatire a pulpelor de rata. Deoarece rata are sub piele un strat generos de grasime, nu este nevoie sa adaugam grasime pentru rumenirea carnii (fie ca vorbim de pulpe, cum este cazul acum, fie ca pregatim piept de rata). Se cresteaza, in schimb, pielea, pentru ca grasimea sa se topeasca mai usor. Cum pe mine nu ma interesa aspectul final al pulpelor, dat fiind ca urma sa le dezosez si sa le tai bucati, am crestat mai adanc pielea, pana la carne. Altfel, sunt indicate taieturi superficiale, doar pana la stratul de grasime. Apoi, reteta originala cerea frunze de limeta kafru (kaffir lime), dar eu nu am avut si nici nu am gasit, asa ca am incercat un substitut: coaja de lamaie verde. Spun am incercat, pentru ca multi sunt de parere ca frunzele de kaffir lime nu pot fi inlocuite cu succes. La fel, busuiocul thailandez l-am inlocuit cu ruda mediteraneana, cultivata in ghiveci pe pervazul ferestrei. In rest, ce sa va mai spun? Lapte de cocos gasiti in marile magazine, iar “smantana” de cocos (crema de cocos) gasiti in magazinele bio si in cele online. Cat despre pasta de curry rosu, sosul de peste si fructele de rambutan in sirop, le puteti gasi la un click distanta la sponsorul Asia Fest Tan-Viet, dar si in unele magazine din Bucuresti. Atentie, cat de multa pasta puneti, pentru ca este destul de picanta!
Ca sa nu o mai lungesc cu vorba, va invit sa vedeti reteta, dar si sa aflati mai multe despre Asia Fest (www.asiafest.eu, www.facebook.com/Asia-Fest-172163006314924/timeline/) si despre partenerii organizatorilor: Tan-Viet Romania (http://tan-viet.com.ro/?sl=RO, www.facebook.com/Vietadmin?fref=ts) si Chefs Experience (http://chefsexperience.ro/, www.facebook.com/Chefs.Experience).
Nu in ultimul rand, daca va place reteta, va invit sa lasati un comentariu mai jos, pana pe 19 octombrie, iar unul dintre autorii comentariilor va castiga, prin tragere la sorti, un cos de la Tan Viet, identic cu cel primit de mine :). Mult succes!
UPDATE: Cu ajutorul random.org, din cele cinci comentarii (inregistrate, in ordinea postarii, cu cifre de la 1 la 5) a fost desemnat castigator cel cu numarul 3, semnat Anca. Felicitari! Castigatoarea va fi contactata pe e-mail pentru a intra in posesia premiului.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– pulpe de rata 4 buc. (800 g)
– lapte de cocos 1 cutie (400 ml)
– pasta de curry rosu 50 g !!! puneti mai putin, daca nu va place sa mancati picant
– vanata 1 buc. medie (300 g, dupa curatare)
– rosii cherry 15 buc. (160 g)
– rambutan 15 buc. (150 g)
– smantana de cocos 100 g
– coaja de la o lamaie verde
– sos de peste 2 linguri
– sos de soia 1 lingura
– zahar brun 25 g
– supa de pui 250 ml
– busuioc proaspat 10-12 frunze
– sare, piper macinat
Scoateti pulpele de rata cu aproximativ o ora inainte de a incepe pregatirea lor. Spalati-le si stergeti-le foarte bine de apa, crestati-le pielea. Dati-le cu sare si piper macinat. Intr-o tigaie potrivita ca marime, pe foc mediu si fara adaos de grasime, rumeniti pulpele de rata pe ambele parti (le puneti intai pe partea cu piele, le lasati vreo 6-7 minute, dupa care le intoarceti si le mai lasati 3-4 minute). Opriti focul si, cu o lingura, inclinand usor tigaia, scoateti din grasimea adunata, astfel incat sa ramana in vas cam doua linguri. Pastrati grasimea de rata pentru alt preparat (apropos, cartofii rumeniti in grasime de rata sunt deliciosi)! Turnati usor pe langa pulpele de rata cam 100 ml de supa. Bagati tigaia in cuptor si lasati cam o ora sa se patrunda bine carnea. Cand s-a racit suficient, dezosati pulpele, lasand carnea bucati mai mari.
Incingeti un wok mare si puneti jumatate din laptele de cocos. Cand ajunge la punctul de fierbere, adaugati pasta de curry rosu si omogenizati. Lasati sa fiarba vreo 3-4 minute si veti observa cum incep sa apara “insulite” de ulei colorat in rosu. Adaugati restul de lapte de cocos, smantana de cocos si supa fierbinte ramasa. Cand ajunge la punctul de fierbere, adaugati vanata (partial curatata de coaja si taiata cubulete) si coaja de lime (spalati bine fructul cu apa calda si scoateti fasii late de coaja cu un curatitor de legume).
Pe foc potrivit, lasati sa fiarba cam 5-7 minute, cat sa se inmoaie un pic vanata si sa se ingroase sosul. Adaugati carnea de rata fripta si mai lasati vreo 3-4 minute. Adaugati si sosul de peste, sosul de soia si zaharul brun. Amestecati si gustati sosul: sa fie echilibrat de iute, dulce si sarat (in principiu, nu mai trebuie sa puneti sare, pentru ca atat sosul de soia, cat si sosul de peste sunt sarate). Puneti rosiile cherry si rambutanul scurs de sirop. Mai lasati 2-3 minute si opriti focul.
Adaugati frunzele de busuioc si serviti imediat, cu orez Jasmine fiert simplu (la abur sau in apa, doar cu putina sare). Alaturi…
…sau asa. Sa aveti pofta!
Calorii: 227 kcal / 100 g (fara garnitura de orez!!).
O reteta foarte interesanta! Eu tocmai am facut pilaf cu carne de rata. o sa caut ingredientele si o sa incerc aceasta reteta!
De cand au cam disparut restaurantele thai din Bucuresti, m-am aprovizionat cu diverse ingrediente ca sa incerc acasa unele preparate. Mai trebuie sa cumpar rata si, gata, ma apuc de treaba!
AM facut mai multe dintre retetele tale asiatice si au iesit delicioase. Deci trebuie sa o incerc si pe asta.
Pare f.f.f gustoasa! Si cum are calorii putine, pare f. buna pt diabetici…. de-abia astept sa o incerc. Oricum momentan… imi cam “ploua in gura”!
P.S.: bafta mie la tragere la sorti 🙂
Imi place sa experimentez in bucatarie, dar nu am incercat pana acum ceva din bucataria thailandeza. Cred ca este momnetul sa incerc…
Are o textura foarte placuta si reteta mi se pare incredibila, atat doar ca pare sa fie putin cam satios. In rest, aspectul si gustul probabil ca n-au cum sa primeasca reprosuri. Multumesc pentru reteta.
Cam lunga pauza. Sper ca nu ai patit nimic.
@ Mihai, multumesc pentru grija :). Nu am patit nimic, doar am avut si am in continuare saptamani foarte incarcate si cu multe decizii grele de luat. Imi iau eu revansa :)!