Inghetata Gianduja

Stiti vorba aceea ca “o problema nu vine niciodata singura”? Cam asa a fost la mine in ultimul timp. Intai, si-a dat obstescul sfarsit calculatorul. Apoi, cand tocmai ziceam ca am scapat de batai de cap, mi-au facut figuri cei care gazduiau blogul. Firma “serioasa”, ca multe altele, din pacate, s-au decis ei, fara anunt prealabil, fara nimic, sa suspende contul, desi era platit in avans pe un an. Dupa nervii de rigoare si timpul pierdut cu ei si cu repunerea in functiune a blogului, mi-am zis sa ma indulcesc un pic si, implicit, si pe voi. Si mi-am amintit atunci de reteta de inghetata de la David Lebovitz pe care pusesem ochii de ceva timp, dar nu am apucat sa o fac. Reteta asta (de gelato, de fapt) iese perfect si fara masina de facut inghetata, asa ca nu aveti nici o scuza :P. Mai ales ca iar se anunta zile caniculare si nimic nu merge mai bine cu gradele multe de afara decat o cupa de inghetata delicioasa. Iar daca este si inghetata Gianduja, cu atat mai bine!

Gianduja este, daca nu stiati, un amestec de ciocolata fina si pasta de alune de padure, inventat in Italia in timpul lui Napoleon. Dupa compozitie, Gianduja e cam ca Nutella (Nutella a fost inventata mai tarziu si, de altfel, s-a numit initial “Pasta Gianduja”), doar ca are o alta consistenta (se poate vedea in poze, e spre cea a ciocolatei). Melanjul contine aproximativ 30% alune de padure si 70% ciocolata (neagra sau cu lapte). Eu am avut din cea neagra, Callebaut. Daca nu aveti Gianduja, nu-i bai, faceti cu ciocolata neagra simpla (reteta lui Lebovitz era, de altfel, asa). Veti obtine o nebunie de inghetata, cremoasa, bogata, parfumata, care-ti inunda papilele in valuri de placere.

Mai trebuie sa stiti ca din cantitatile de mai jos mi-a iesit o cutie serioasa de inghetata, circa 1,7 kg. Ajustati dupa dorinta cantitatile, desi nu v-as recomanda sa va incurcati cu mici cantitati :).

Ingrediente:
– Gianduja 400 g
– cacaco neagra 120 g
– lapte integral (3,5% grasime) 1 l
– zahar tos 200 g
– galbenusuri 8 buc.
– un praf de sare

Reteta Inghetata Gianduja (ciocolata neagra cu pasta de alune de padure)

Taiati Gianduja bucati si puneti-o intr-un bol mare (ideal, din sticla rezistenta termic). Combinati cacaoa cu praful de sare si 500 ml lapte intr-o cratita medie. Amestecand des, cu un tel, aduceti la punctul de fierbere. Cand fierbe, turnati peste Gianduja si amestecati pana cand aceasta se topeste si obtineti o compozitie omogena.

Reteta Inghetata Gianduja (ciocolata neagra cu pasta de alune de padure)Reteta Inghetata Gianduja (ciocolata neagra cu pasta de alune de padure)

In aceeasi cratita, puneti restul de lapte la incalzit. Intr-un bol, bateti galbenusurile cu zaharul tos si, treptat, adaugati laptele cald. Mutati compozitia inapoi in cratita si amestecand continuu, pe foc mic, lasati pana incepe sa se ingroase (daca treceti cu degetul pe dosul lingurii, ramane urma). Atentie, nu lasati sa se incalzeasca prea mult, pentru ca se branzeste compozitia! Turnati sosul de oua si lapte peste melanjul cu Gianduja. Omogenizati, raciti in baie de apa cu gheata si bagati in frigider. Daca folositi masina de facut inghetata, stiti ce aveti de facut. Altfel, dupa ce s-a racit bine in frigider, mutati compozitia intr-o cutie mare si bagati-o in congelator. Prima data cand am facut inghetata asta, eu am scos cutia cam dupa o ora si jumatate (se vede ca incepuse sa se inghete pe margini), pentru a omogeniza inghetata (a “sparge” eventualele ace de gheata care se formeaza). A doua oara, nu mai m-am chinuit si a iesit la fel de cremoasa :).

Reteta Inghetata Gianduja (ciocolata neagra cu pasta de alune de padure)Reteta Inghetata Gianduja (ciocolata neagra cu pasta de alune de padure)

Oricum, daca aveti congelatoare de tipul -18 grade Celsius, stiti banuiesc ca inghetata se scoate afara, inainte de a o servi, cam cu 20-30 de minute (o ora chiar, daca o tineti in frigider), pentru a ajunge la cremozitatea perfecta (mai ales ca gelato se serveste la o temperatura ceva mai mare decat inghetata clasica). Ce ziceti? Vreti o portie?

Reteta Inghetata Gianduja (ciocolata neagra cu pasta de alune de padure)

Calorii: 277 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Inghetata Gianduja”

  1. mihai says:

    Unde se gaseste la Gianduja?

  2. Dino says:

    @ Mihai, eu am primit-o de la cineva din afara. Dar, am inteles ca s-ar gasi si in unele magazine online romanesti, la bloc de 3 kg (pret pe masura, evident). Poti folosi insa si o ciocolata neagra de buna calitate in loc de gianduja :).

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11