Ouale rosii, cozonacul, drobul si alte bunatati specifice meselor de Paste la romani capteaza atentia tuturor, in aceste putine zile ramase pana la Sarbatoarea Invierii. Daca aveti, totusi, chef sa incercati si alte preparate decat cele traditionale, va propun aceasta prajitura pufoasa si parfumata cu migdale, fara faina. Este un desert usor de pregatit, pe care ati vazut-o, cu siguranta, cei care ati vizitat Spania in perioada Pastelui evreiesc, in vitrinele magazinelor si restaurantelor. Mie, una, mi-a placut atat de mult prajitura incat, desi se prepara in mod traditional intr-o anumita perioada a anului, am de gand sa o repet si cu alte ocazii. Reteta este preluata din cartea “The Food of Spain” a Claudiei Roden.
Daca aveti “faina” de migdale, cu atat mai usor va va fi sa pregatiti prajitura. Daca nu aveti, nu va impacientati, caci nu va trebuie decat putina rabdare si ceva timp pentru a obtine “faina” de migdale. Important este sa aveti migdale neprajite si sa parcurgeti etapa decojirii cu ceva vreme inainte, pentru ca acestea sa aiba timp sa se usuce dupa ce le inmuiati in apa. Dar, sa nu mai pierdem vremea cu povestile si sa trecem la reteta, urandu-va in prealabil Un Paste fericit, linistit si cu multa bucurie si bunatate in suflet!
Ingrediente (pentru 8 portii):
– migdale nedecojite 230 g
– oua 6 buc.
– zahar tos fin 200 g
– coaja de la o portocala mare
– coaja de la o lamaie
– esenta de migdale cateva picaturi
– zahar vanilinat 1 pliculet
+ zahar pudra si fulgi de migdale (20 g) pentru decorarea prajiturii
Pentru decojirea migdalelor: puneti mai multa apa la fiert intr-o oala. Cand fierbe apa, puneti migdalele si lasati-le exact un minut. Scurgeti-le intr-o strecuratoare si clatiti-le sub jet de apa rece pana cand se racesc suficient incat sa le puteti tine in mana. Puneti migdalele pe un fund si tamponati-le cu servete de hartie. Luati cate o migdala si, cu varful degetelor, frecati usor pentru a indeparta coaja inmuiata. Veti observa ca iese instant miezul din ea. Procedati la fel pana terminati migdalele. Lasati migdalele intr-o tava sa se usuce complet (daca va grabiti, le puteti pune in cuptorul usor incalzit). Macinati-le, apoi, cu robotul de bucatarie.
Pentru prajitura cu migdale, fara faina: incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Separati ouale, punand galbenusurile intr-un bol potrivit ca marime, iar albusurile intr-un alt bol, mai mare, perfect degresat si uscat. Puneti zaharul tos fin peste galbenusuri si mixati pana obtineti o spuma galbuie. Adaugati coaja de lamaie si portocala, esenta de migdale si zaharul vanilinat. Puneti si migdalele macinate fin, omogenizati foarte bine. Bateti albusurile (cu telul sau mixerul) pana obtineti o bezea batoasa. Cu ajutorul unei spatule si cu miscari lente, incorporati spuma de albusuri in compozitia cu migdale. Turnati aluatul intr-o forma de tort (de 26 cm diametru), unsa cu unt si tapetata cu faina. Presarati fulgii de migdale. Bagati in cuptor si coaceti circa 40 de minute sau pana cand prajitura trece testul scobitorii.
Scoateti prajitura din forma doar cand s-a racit total. Pudrati-o cu zahar pudra, inainte de a o taia si servi.
Calorii: 382 kcal / 100 g sau 360 kcal / portia.
Chiar vroiam sa trec la o dieta low carbs, insa fara a renunta la pasiunea mea pentru dulce. Aceasta prafitura fara faina este perfecta! 🙂
Este foarte gustoasa.Multumesc pentru reteta.