Ca in cazul altor retete de pe blog, cea de astazi s-a “nascut” prin experimente. Totul a inceput cand am mancat, la un moment dat, intr-un restaurant arabesc, niste excelente kibbe (kebbe, kibbeh sau cum vreti voi sa spuneti chiftelutelor acelea lunguiete din bucataria levantina, avand la baza carne de vita si bulgur) in sos de iaurt cu menta. Atat de mult mi-a placut sosul cremos de iaurt, incat m-am apucat sa caut despre el, cum se face si, mai ales, ponturi pentru a nu se taia cand se incalzeste si se combina cu sucul de lamaie. Dupa mai multe incercari, am ajuns la varianta de fata, pe care m-am gandit sa v-o prezint si voua, poate va tenteaza :).
Ideea este ca aveti nevoie de un iaurt gras si bine scurs, gen iaurt grecesc. Apoi, pentru a-i mentine cremozitatea, trebuie sa puneti putina faina de porumb (amidon), sa pastrati focul la minimum si sa amestecati continuu in sos. In plus, daca este sa tinem cont de unele sfaturi din vastul internet, cand amestecati trebuie sa o faceti intr-un singur sens (ce-i drept, nu am testat opusul, sa vad daca se taie sosul amestecand invers). Cat despre carnea pe care sa o puneti in sos, puteti face kibbe daca vreti (eu nu am inca reteta pe blog, dar gasiti indicatii pe alte site-uri). Dar, puteti pune si pui (piept sau, ca sa fie mai gustos, pulpe) ori dovlecei umpluti cu carne si orez.
Ingrediente (pentru 3-4 portii):
– pulpe de pui fara piele 1 kg
– iaurt scurs 900 g
– faina de porumb (amidon) 1 lingura cu varf (18 g)
– menta uscata 1 lingurita
– usturoi 2 catei mari
– ulei 2 linguri
– suc de lamaie
– sare, piper macinat
Taiati pulpele in jumatate, spalati-le, stergeti-le bine de apa si dati-le cu un pic de sare si de piper macinat. Incingeti uleiul intr-o tigaie si, pe foc mic spre mediu, rumeniti puiul pe ambele parti. Ca sa se patrunda carnea si sa se rumeneasca un pic, dureaza cam 20-25 de minute. Aproape de finalul timpului, dizolvati faina de porumb in 50 ml apa rece. Turnati peste iaurt si omogenizati foarte bine (eu am folosit blenderul pentru aceasta “operatiune”). Turnati sosul intr-o tigaie mare sau un wok nonaderent, pus pe foc mic. Adaugati menta uscata.
Amestecand continuu, lasati sosul pana se ingroasa, dar fara a incepe sa fiarba. Puneti si usturoiul, potriviti de sare si de piper. Puneti, dupa gust, suc de lamaie, dupa care asezati in sos puiul rumenit. Mai lasati vreo 4-5 minute, tot pe foc mic, dupa care opriti. Serviti imediat, cu o garnitura de orez, couscous sau bulgur.
Calorii: 179 kcal / 100 g (fara garnitura!!).
Hmmmm arata si suna bine sper sa imi iasa ok si cu iaurt light…revin cu pareri…deja imi ploua in gura