Pentru ca a fost Dragobetele, m-am gandit ca s-ar potrivi de minune un tort iesit un pic din comun: rafinat, parfumat si “inzorzonat” cu ceva inimioare si o funda maaaare rosie. Din martipan confectionate, toate, pentru ca sunt un fan al acestui melanj de zahar si migdale :). Cat despre interior, ce intruchipare mai reusita a dragostei – dulce si, cate o data, acrisoara, cu texturi diferite, caci nicio zi nu seamana cu cea de dinaintea ei – decat combinatia mousse de ciocolata alba si zmeura? Evident, pentru un plus de savoare, este indicat sa folositi zmeura proaspata, dar, in afara sezonului, va puteti “depana” cu niste fructe congelate.
Daca nu aveti chef sau timp sa pregatiti decoratiunile si sa imbracati tortul in martipan, aveti la indemana doua variante: frisca sau ganache de ciocolata alba. Daca, totusi, optati pentru martipan, tineti cont ca ar trebui sa incepeti lucrul la funda cam cu doua zile inainte de a servi tortul (dupa ce faceti buclele, le lasati sa se usuce pana a doua zi, iar dupa ce le asamblati pe tort, mai trebuie sa stea, macar opt ore). Pentru lipirea buclelor si a inimioarelor din martipan, aveti nevoie fie de putina glazura din zahar (zahar pudra amestecat cu suc de lamaie), fie de un lipici alimentar.
Mai trebuie sa stiti ca, din cantitatile de mai jos, rezulta un tort de circa 2,3 kg (cam 12 portii), asamblat in forma cu diametrul de 26 cm.
Ingrediente:
Pentru blatul de piscot (biscuit de Savoie):
– oua 4 buc.
– galbenusuri 2 buc.
– zahar tos 125 g
– faina 90 g
– unt 10 g (pentru uns forma de tort)
Pentru mousse-ul de ciocolata alba:
– ciocolata alba 250 g
– smantana neindulcita pentru frisca 600 ml !!! tinuta minimum 6 ore in frigider
– gelatina 8 foi
+ zmeura 450 g
Pentru decorare:
– gem de zmeura 100 g
– martipan 600 g
– colorant alimentar rosu
– glazura zahar sau lipici alimentar
Pentru funda din martipan: luati 250 g martipan si framantati-l in maini pana se inmoaie. Colorati-l dupa plac (puneti colorant, lichid sau gel, si framantati pana obtineti o culoare omogena). Intindeti martipanul in foaie de 2 mm grosime. Pentru funda, taiati mai mult benzi, astfel: 7 benzi de 15×2 cm, 5 benzi de 13×2 cm si 3 benzi de 11×2 cm. Framantati martipanul ramas, intindeti-l iar in foaie si decupati doua discuri (cam de 5, respectiv 3 cm), care vor servi ca baza fundei. Decupati si inimioarele sau ce forme doriti voi sa puneti pe tort (flori, buline, etc.). Luati benzile si indoiti-le usor, pentru a forma buclele fundei. Asezati-le, pe cant, intr-o tava. Cand ati terminat, lasati decoratiunile sa se usuce, pana a doua zi.
Pentru blatul de piscot: incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Mixati ouale intregi si galbenusurile, cu zaharul tos, in baie de abur, pana obtineti o spuma batoasa si densa (cam 4-5 minute). Luati castronul din baia de abur si mai mixati, tot la viteza maxima, pana se raceste compozitia (inca vreo 4 minute). Amestecand usor, cu o paleta mare (gen spumiera), incorporati faina cernuta. Turnati aluatul in forma de tort unsa cu unt si pudrata cu putina faina. Nivelati si bagati in cuptorul incins. Lasati 25-30 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii si a prins o tenta galbuie. Lasati blatul sa se raceasca total, inainte de a-l scoate din forma si a-l taia in doua discuri.
Pentru mousse-ul de ciocolata alba: Topiti ciocolata alba, in baie de abur, impreuna cu 2-3 linguri de smantana. Amestecati continuu, pana obtineti o compozitie perfect omogena. Puneti gelatina la inmuiat in apa rece. Bateti smantana foarte bine racita, pana obtineti frisca. Cu o spatula si miscari lente, incorporati ciocolata topita in frisca. Tot in baie de abur, dizolvati gelatina inmuiata. Puneti in castronelul in care ati dizolvat gelatina 2-3 linguri din crema, dupa care inglobati amestecul in restul de crema. Omogenizati foarte bine. Bagati in frigider, pentru vreo 2-3 ore.
Pentru montarea tortului: puneti un blat pe platou si in jurul lui forma de tort. Distribuiti jumatate din mousse, apoi zmeura si restul de mousse. Deasupra, puneti al doilea blat si apasati usor. Bagati in frigider pentru alte 4-5 ore. Pentru imbracarea tortului in martipan, distribuiti pe blatul de deasupra gemul omogenizat (are rolul de a nivela suprafata tortului si de a face martipanul sa adere la ea). Intindeti martipanul ramas in foaie (tot 2 mm grosime) si asezati-l apoi, folosindu-va de sucitor, peste tort. Presati usor, indepartati surplusul si nivelati.
Pentru asamblarea fundei: puneti un pic de glazura, apoi discul de 5 cm diametru, dupa care asezati buclele mari (din benzile de 15 cm lungime). Cu o foarfeca, taiati capatul buclei in “V”, astfel incat sa se imbine la baza. Puneti inca un pic de glazura, al doilea disc (de 3 cm), inca un pic de glazura si, in fine, restul de bucle, medii si mici. Lipiti si restul decoratiunilor deasupra si/sau pe marginea tortului. Bagati in frigider si lasati vreo 8 ore sau de pe o zi pe alta.
Uite cum arata, in final, tortul nostru. Nu-i deloc rau, nu?
Savurati tortul alaturi de persoana iubita, de familie si prieteni. Sa aveti parte de un an plin de iubire!
Calorii: 323 kcal / 100 g.