Chec englezesc cu fructe uscate

Inainte de a intra in cotidian si a trece la retetele obisnuite, vreau sa va prezint si checul pe care l-am pregatit pentru Craciun. O adevarata nebunie, un deliciu parfumat si cu multe fructe uscate, de origine englezeasca. Practic, checul de fata este “fratele” mai lejer al Prajiturii cu fructe uscate. Fata de aceasta, nu contine deloc nuci sau seminte (de genul migdalelor, alunelor si semintelor de pin) si are mai putine fructe, raportat la cantitatea de faina. De asemenea, fata de prajitura, checul contine lapte. Cat despre alcool, acesta este foarte putin sau chiar poate lipsi cu desavarsire. Evident, in acest caz, checul nu are termen de valabilitate la fel de indelungat ca Prajitura cu fructe uscate.

Cat priveste fructele uscate si confiate, eu am folosit atat un mix cumparat ca atare, cat si alte fructe, dupa cum urmeaza: 100 g coaja de lamaie confiata, 100 g fruct de papaya confiat, 70 g merisoare uscate, 80 g cirese confiate, 250 g mix de curmale, cocos, mere si ananas uscate. La acestea am adaugat niste stafide aurii.

Mai trebuie sa stiti ca, din cantitatile de mai jos, am obtinut doua checuri mari, unul in forma rotunda (de silicon), altul in tava normala de chec. In total, cele doua checuri au avut circa 2,7 kg. Prin urmare, ajustati cantitatile in functie de necesitati. De pilda, pentru a face un singur chec, in forma rotunda (circa 1,7 kg), calculati doua treimi din fiecare ingredient (de aceea, am trecut si greutatea oualor).

Ingrediente:
– oua 8 buc. mari (550 g)
– faina 800 g
– praf de copt 1 1/2 plic
– fructe uscate / confiate 600 g
– stafide aurii 200 g
– zahar tos 180 g
– unt (80% grasime) 260 g
– lapte 300 ml
– esenta de rom 1 fiola
– rom 2 linguri
– esenta de vanilie 2 fiole

Reteta de Craciun: Chec englezesc cu fructe uscate

Incingeti cuptorul la 210 grade Celsius. Cerneti faina, intr-un bol mare, si amestecati-o cu praful de copt. Puneti fructele taiate bucatele si stafidele (in prealabil, spalate si sterse foarte bine de apa). Amestecati cu o lingura. Intr-un alt bol mare, mixati ouale cu zaharul tos, pana obtineti o spuma. In fir subtire, turnati untul topit, caldut, amestecand continuu.

Reteta de Craciun: Chec englezesc cu fructe uscateReteta de Craciun: Chec englezesc cu fructe uscate

Tot treptat, puneti melanjul de oua si unt peste fructe si faina. Amestecati usor cu o spatula. Adaugati esentele si romul, dupa care, treptat, laptele. Distribuiti aluatul in forme (ca atare, daca sunt din silicon, respectiv, unse cu unt si pudrate cu faina, daca sunt metalice).

Reteta de Craciun: Chec englezesc cu fructe uscateReteta de Craciun: Chec englezesc cu fructe uscate

Bagati in cuptorul incins si lasati 15 minute, dupa care dati temperatura mai mica (180 grade Celsius) si lasati inca vreo 40-45 minute sau pana cand checul trece testul scobitorii. Scoateti checul din forme doar dupa ce s-a racit complet. Taiati-l felii si serviti-l. Apropo, merge de minune alaturi de o cana cu ceai :)!.

Reteta de Craciun: Chec englezesc cu fructe uscate

Calorii: 333 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11