Tort cu banana si mousse de kiwi

Reteta de Tort cu banana, crema de branza si iaurt, mousse de kiwi si fulgi de migdala

Iata, dragi prieteni ai blogului, ca am intrat si in 2015. Ba chiar au trecut deja cinci zile, asa ca va urez La Multi Ani!, Multa sanatate si numai bucurii! Sper ca ati avut parte de sarbatori linistite si imbelsugate, alaturi de familie si de toti cei dragi voua! Si, pentru ca nu am apucat sa va povestesc pe larg ce bunatati am pregatit pentru mesele festive de la sfarsit de an, incerc sa recuperez vorbindu-va de unul din cele doua torturi executate in ultima perioada: Tort cu banana si mousse de kiwi. Este un tort racoritor, lejer si acrisor, tocmai bun pentru a incheia o masa cu multe preparate, unele dintre ele destul de grele, daca ne gandim la piftie, salata de boeuf sau sarmale. Stiu ca multa lume prefera combinatiile cu ciocolata neagra pentru mesele de sarbatoare, mai ales pentru cea dintre ani, dar mie mi se pare ca merge mult mai bine un tort cu fructe si crema usoara. Ma rog, fiecare cu parerile si gusturile lui :).

Oricum, tortul de fata il puteti face oricand. Si de Sf. Ion si de orice alta sarbatoare vreti voi (in special iarna, cand este limitata gama fructelor disponibile). Banana proaspata se combina perfect cu gustul acrisor al kiwi-ului, iar mousse-ul pe baza de crema de branza, iaurt scurs si frisca da un plus de lejeritate desertului. Fiind vorba de kiwi, trebuie insa sa fiti atenti la un detaliu: nu sariti peste etapa oparirii bucatelelor de kiwi, pentru ca altfel crema nu se va intari (asemenea ananasului sau mango-ului, kiwi contine niste enzime care impiedica gelatina sa se inchege). In rest, nimic mai simplu sa pregatiti acest tort, doar sa tineti cont ca are nevoie de cateva ore bune de stat in frigider.

Mai trebuie sa va spun ca am folosit o forma de 24 cm diametru si ca am obtinut, la final, circa 1,6 kg tort (10-12 felii).

Ingrediente:
– biscuiti digestivi 200 g
– unt 100 g
– kiwi 8 buc. (350 g dupa curatare)
– banane 3 buc. (305 g)
– crema de branza 200 g
– iaurt grecesc (10% grasime) 200 g
– smantana neindulcita pentru frisca 200 ml
– zahar pudra 120 g
– intaritor pentru frisca 1/2 plic
– zahar vanilinat 1 plic
– suc de lamaie 1 lingura
– gelatina 10 g
– fulgi de migdala 50 g

Reteta de Tort cu banana, crema de branza si iaurt, mousse de kiwi si fulgi de migdala

Pentru blatul din biscuiti: incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Sfaramati biscuitii (eventual cu robotul) si puneti-i intr-un castron. Adaugati untul topit si amestecati foarte bine. Rasturnati amestecul in forma de tort si presati bine, bine, pana cand obtineti un strat compact si uniform ca grosime (mie mi se pare util, pentru etapa compactarii, dispozitivul destinat finisarii martipanului). Bagati forma in cuptor si lasati cam 20 de minute (stratul de biscuiti se va intari). Scoateti forma din cuptor si lasati blatul sa se raceasca total inainte de a-l scoate cu grija si a-l aseza pe un platou.

Reteta de Tort cu banana, crema de branza si iaurt, mousse de kiwi si fulgi de migdalaReteta de Tort cu banana, crema de branza si iaurt, mousse de kiwi si fulgi de migdala

Pentru mousse-ul de kiwi: puneti gelatina la inmuiat in 3 linguri de apa rece. Taiati 4 kiwi (circa 180 g) in bucati si puneti fructele intr-o craticioara, impreuna cu sucul de lamaie si 70 g zahar pudra. Pe foc mic si amestecand des, aduceti la punctul de fierbere. Opriti focul si pasati cu blenderul. In piureul rezultat, topiti gelatina inmuiata in prealabil. Cat se raceste un pic amestecul, mixati crema de branza cu iaurtul grecesc. Cand piureul de kiwi este caldut doar, puneti-l treptat, mixand usor, in crema de branza si iaurt.

Reteta de Tort cu banana, crema de branza si iaurt, mousse de kiwi si fulgi de migdalaReteta de Tort cu banana, crema de branza si iaurt, mousse de kiwi si fulgi de migdala

Separat, intr-un bol inalt, bateti smantana pentru frisca. Atentie, dupa cum bine stiti, smantana trebuie sa fie foarte bine racita (tinuta minimum 6 ore in frigider)! Cand incepe sa se formeze frisca, puneti zaharul vanilinat si restul de zahar pudra (50 g), dupa care mai mixati cateva zeci de secunde (20-30 de secunde). Jumatate din frisca adaugati-o peste crema cu branza si kiwi. In jumatatea ramasa puneti intaritorul de frisca si mai mixati vreo 10-20 de secunde, dupa care bagati-o in frigider (o veti folosi la ornat). Incepeti sa montati tortul: puneti forma pe platou, in jurul blatului, si inchideti-o. Distribuiti o treime din crema, asezati felii de banana, iar o treime crema, iar banana si, in final, crema. Bagati in frigider si lasati cel putin 6 ore.

Reteta de Tort cu banana, crema de branza si iaurt, mousse de kiwi si fulgi de migdalaReteta de Tort cu banana, crema de branza si iaurt, mousse de kiwi si fulgi de migdala

Pentru decorarea tortului, prajiti usor fulgii de migdala (intr-o tigaie, fara adaos de grasime). Scoateti usor forma de tort, avand grija sa nu stricati mousse-ul. Decorati tortul cu frisca pusa deoparte, cu felii de kiwi si cu fulgii de migdala. Pastrati la rece pana in momentul servirii.

Reteta de Tort cu banana, crema de branza si iaurt, mousse de kiwi si fulgi de migdala

Iata cum arata tortul nostru in sectiune. In paranteza fie spus, de abia am salvat o feliuta sa-i pot face poza :).

Reteta de Tort cu banana, crema de branza si iaurt, mousse de kiwi si fulgi de migdala

Calorii: 254 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11