Va promiteam, zilele trecute, ca va prezint o varianta mai pretentioasa a traditionalei mamaligi romanesti. O varianta “de lux” s-ar putea spune, in conditiile in care cuprinde supa, lapte, smantana, branza de capra si parmezan, basca niste ierburi, astfel incat rezulta o mamaliga cremoasa, parfumata si foarte, foarte gustoasa. Evident, daca ne uitam cu atentie la ingrediente, este vorba de o polenta, adica sora de pe taramuri italiene a mamaligii noastre. Chiar si aceia dintre voi care nu se omoara, de regula, dupa mamaliga vor fi cuceriti de aceasta varianta (teorie verificata in propria familie; ai mei m-au intrebat “ce este, ca e ataaat de buna?” :p). Fiind vorba de o mamaliga “cu staif”, merita sa o insotiti cu un preparat mai deosebit, iar Puiul cu dulceata de portocala si ghimbir este un astfel de preparat.
Daca aveti niste branza de capra cremoasa, cu atat mai bine. Daca nu, puteti pune, cum am pus si eu, niste telemea de capra. In rest, nimic mai simplu sa pregatiti aceasta “polenta” fabuloasa :). Eu am facut-o de mai multe ori, atat pentru Puiul cu dulceata de portocala si ghimbir, cat si pentru alte fripturi (gen Muschiulet de porc cu bere si cimbru sau Muschiulet de porc invelit in bacon, cu rozmarin si mustar).
Ingrediente (pentru 6 portii):
– malai 240 g
– supa de pui 1,25 l
– smantana pentru gatit 400 ml
– lapte 500 ml
– ceapa 1 buc. mica (50 g)
– usturoi 3 catei (10 g)
– branza de capra 150 g
– parmezan 60 g
– cimbru uscat 1 lingurita cu varf
– rozmarin uscat 1 lingurita cu varf
– unt 30 g
– sare, piper macinat
+ patrunjel verde, pentru decor
Aduceti supa la punctul de fierbere, adaugati ceapa (taiata marunt), usturoiul (trecut prin presa), cimbrul si rozmarinul uscate. Lasati sa fiarba, pe foc mic, vreo 3-4 minute. In acest timp, intr-o oala mai mare, amestecati laptele si smantana si puneti-le pe foc. Strecurati, peste ele, supa infuzata cu ceapa, usturoi si ierburi. Aduceti amestecul la punctul de fierbere si puneti, in ploaie, malaiul, amestecand continuu cu un tel para. Continuati sa amestecati pana cand mamaliga incepe sa fiarba. Mutati oala pe cel mai mic ochi al aragazului si lasati sa fiarba incet timp de 30 de minute, avand grija sa amestecati cu telul din cand in cand. Luati de pe foc, adaugati branza de capra rasa, parmezanul ras si untul. Potriviti de sare si puneti, dupa gust, piper macinat.
Serviti imediat, cu patrunjel verde deasupra, fie cu Puiul cu dulceata de portocala si ghimbir, fie cu alte fripturi de pui sau porc.
Doamne, cred ca fost o mamaliga super buna. Imi place combinatia de mamaliga + lactate, iar daca mai pui si niste ierburi pe langa atunci e de vis!