Ramanem in atmosfera de iarna – cum am putea altfel, cand ne apropiem repede de 1 decembrie? – tot cu o combinatie mai putin obisnuita: pui cu dulceata de portocala si ghimbir, otet balsamic, usturoi si rozmarin. Inainte de a ridica intrebatori din sprancene, aflati ca merg al naibii de bine ingredientele mentionate, pentru ca dulceata se echilibreaza perfect cu otetul balsamic, ghimbirul da un pic de iuteala, iar usturoiul si rozmarinul completeaza tabloul aromelor. Daca mai aveti, totusi, nevoie de un argument suplimentar pentru a incerca reteta, va spun ca se pregateste usor si destul de rapid si este genul de preparat pe care-l puteti face pentru o masa cu mai multi invitati. Iar daca ii veti “asorta” si o garnitura precum cea facuta de mine – mamaliguta cremoasa, imbogatita cu branza de capra si parmezan (promit sa revin cat de curand cu detalii) – veti avea mare succes. Garantat!
Daca se intampla sa fi facut si sa aveti prin casa dulceata de portocale, foarte bine. Folositi-o cu toata increderea si mai puneti pe langa ea un pic de ghimbir proaspat (curatat si maruntit). Altfel, opriti-va intr-unul din marile magazine si cumparati un borcan de-a gata. Eu am luat unul din Mega Image si vi l-am lasat in poza, spre orientare. Si tot din magazinul mentionat, am luat niste ceapa pudra, dar imi inchipui ca se gaseste si in magazinele online.
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– piept de pui dezosat si fara piele 1,7 kg
– dulceata de portocale si ghimbir 1 borcan (285 g)
– otet balsamic 200 ml
– supa de pui 200 ml
– rozmarin uscat 1 lingurita cu varf
– usturoi pudra 2 lingurite
– ceapa pudra 1 lingurita cu varf
– ulei de masline 4 linguri
– sare, piper macinat
+ pentru decor: patrunjel verde / arpagic verde
Intr-o oala mai mare de fonta, incingeti uleiul. Dati pieptul de pui cu sare, piper macinat, usturoi si ceapa pudra, rozmarin uscat. Puneti-l sa se rumeneasca un pic, pe toate partile. Intre timp, amestecati intr-un bol mare otetul balsamic, supa de pui si dulceata de portocala si ghimbir. Turnati peste pui, aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba, la foc mic, vreo 12-15 minute (timp in care puiul se patrunde, iar sosul scade si se ingroasa). Atentie, pe la jumatate timpului, intoarceti bucatile de pui!
Serviti imediat, cu patrunjel sau arpagic verde deasupra. Repet, incercati sa insotiti puiul glazurat cu o mamaliguta cremoasa, cu branza de capra si parmezan, pentru ca merg de minune impreuna :).
Calorii: 236 kcal / 100 g.
[…] vorba de o mamaliga “cu staif”, merita sa o insotiti cu un preparat mai deosebit, iar Puiul cu dulceata de portocala si ghimbir este un astfel de […]