Tort choux cu visine si crema diplomat cu rom

Au trecut luni bune de cand v-am tentat cu ultima reteta de tort si m-am gandit ca este cazul sa-mi iau revansa. Intre timp, am mai pregatit torturi, mai ales ca au tot fost aniversari prin familie, dar nu am mai apucat sa vi le si prezint. Tortul de astazi, de exemplu, l-am pregatit acum vreo trei luni, dar cred ca ar fi tocmai bun momentul sa vorbesc despre el, dat fiind ca poate mai gasiti prin piata niste visine. Daca nu, procedati ca mine, cumparati niste visine congelate si, gata, s-a rezolvat problema. Sincer, in cazul de fata, nici nu prea conteaza daca sunt sau nu visinele proaspete, deoarece se “perpelesc” oricum un pic, cu scortisoara, zahar si putina faina de porumb (amidon de porumb, ca sa nu mai existe confuzie). In rest, ce sa va mai spun despre acest tort de inspiratie frantuzeasca? Este delicios si racoritor, lejer si parfumat. E drept ca presupune si destula munca, deoarece avem doua tipuri de blat si o crema diplomat cu rom.

La baza, avem un blat fraged (un pate sucree, cum ar spune francezii), iar peste el vine garnitura de visine. Apoi, sunt trei blaturi din aluat de ecler sau choux (pate a choux), care alterneaza cu straturi generoase de crema diplomat cu rom. Fata de varianta clasica a cremei diplomat, aceasta nu pleaca de la o crema patiserie, ci mai degraba de la o crema englezeasca (contine oua si lapte, dar nu si faina). Apoi, crema devine mai aerata si mai fina prin combinare cu frisca, iar pentru sustinere intra in joc si gelatina. Aroma este data de vanilie si rom (bautura si esenta). Alcoolul este foarte redus cantitativ dar, daca pregatiti tortul si pentru copii, il puteti omite. Inca o precizare: chiar daca vi se pare destul de anevoios de facut, incercati totusi sa pregatiti tortul, pentru ca este o combinatie un pic mai neobisnuita de texturi si arome, iar musafirii dvs. vor fi de-a dreptul incantati cand o vor descoperi.

Mai trebuie sa stiti ca, din cantitatile de mai jos, mi-a iesit un tort de circa 2,5 kg (deci, 12-14 portii).

Ingrediente:
Pentru blatul fraged:
– faina 150 g
– zahar pudra 50 g
– unt (80% grasime) 75 g !!! rece, de la frigider
– un praf de sare
– coaja rasa de la jumatate de lamaie

Pentru blaturile choux:
– unt (80% grasime) 125 g
– faina 125 g
– oua 6 buc.
– zahar pudra 15 g
– un praf de sare

Pentru crema diplomat cu rom:
– galbenusuri 7 buc.
– zahar pudra 130 g
– lapte 350 ml
– pastaie de vanilie 1 buc. sau extract de vanilie 2-3 linguri
– gelatina 20 g
– smantana neindulcita pentru frisca 750 ml
– rom 3 linguri
– esenta de rom 1 fiola

Pentru garnitura de fructe:
– visine 400 g
– faina de porumb (amidon) 30 g
– scortisoara pudra 1 varf de lingurita
– zahar pudra 15 g

+ fulgi de migdale 60 g

Reteta frantuzeasca de tort cu blaturi din aluat de choux, crema diplomat cu rom si visine

Pentru blaturile din aluat de choux: incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Intr-o cratita, puneti 250 ml de apa, cele 15 g de zahar si un praf de sare, precum si untul (125 g), taiat bucatele. Amestecand, aduceti la punctul de fierbere. Luati de pe foc si, dintr-o singura miscare, varsati cele 125 g de faina. Amestecati energic si veti obtine un aluat omogen, care se desprinde de peretii cratitei. Lasati-l 2-3 minute sa se raceasca, timp in care tapetati cu hartie de copt o forma de tort cu pereti detasabili de 26 cm diametru. Unul cate unul, puneti ouale (6 buc.) in aluat. Atentie, nu adaugati urmatorul ou decat dupa ce primul este perfect incorporat! Impartiti aluatul in trei si distribuiti una din parti in forma pregatita. Pentru a obtine o grosime egala, puneti aluatul cu spritul, ca o spirala (nu trebuie sa fie perfecta, pentru ca aluatul se umfla in cuptor si se uniformizeaza). Lasati 20-25 de minute sau pana cand vedeti ca blatul s-a umflat si a prins un pic de culoare. Scoateti-l cu tot cu hartie, puneti o alta hartie in forma si pregatiti al doilea blat. Procedati la fel si cu al treilea. Pe masura ce le faceti, scoateti blaturile pe o tava mare, fara a le suprapune. Indepartati-le hartia, cu grija, cand s-au racit de tot.

Reteta frantuzeasca de tort cu blaturi din aluat de choux, crema diplomat cu rom si visineReteta frantuzeasca de tort cu blaturi din aluat de choux, crema diplomat cu rom si visine

Printre picaturile de la blaturile choux, pregatiti blatul fraged (pate sucree): cerneti faina (150 g) intr-un castron, amestecati-o cu un praf de sare, zaharul pudra (50 g) si coaja rasa de lamaie. Puneti untul rece bucatele. Framantati rapid, cu varful degetelor, pana obtineti ca niste firimituri. Adaugati 2-3 linguri de apa rece sau cat aveti nevoie pentru a obtine un aluat omogen si suplu (incepeti cu 2 linguri de apa si adaugati in functie de cat “inghite” aluatul). Modelati aluatul sub forma unei bile, inveliti-l in folie alimentara si puneti-l in frigider pentru 30 de minute. Cand a expirat timpul si ati terminat cu blaturile choux, ungeti forma de tort cu un pic de unt si pudrati-o cu putina faina. Scoateti aluatul si intindeti-l sub forma unui disc de diametrul formei de tort. Puneti-l in forma si intepati-l cu furculita. Bagati aluatul (cu tot cu forma) in frigider pentru inca 15 minute. Dati cuptorul la 200 grade Celsius. Scoateti forma si bagati-o in cuptorul incins. Lasati circa 15 minute sau pana cand blatul prinde un pic de culoare. Lasati-l sa se raceasca total inainte de a-l scoate din forma.

Reteta frantuzeasca de tort cu blaturi din aluat de choux, crema diplomat cu rom si visineReteta frantuzeasca de tort cu blaturi din aluat de choux, crema diplomat cu rom si visine

Pentru crema diplomat cu rom: puneti gelatina la inmuiat in 6 linguri de apa rece. Puneti laptele pe foc, impreuna cu pastaia de vanilie taiata pe lungime si cu semintele scoase. Aduceti la punctul de fierbere, opriti focul, acoperiti oala si lasati sa se infuzeze. Intre timp, mixati galbenusurile (7 buc.) impreuna cu zaharul pudra (130 g). Indepartati pastaia de vanilie si turnati, putin cate putin, din laptele fierbinte. Cand compozitia de oua si lapte a ajuns la o temperatura apropiata de cea a laptelui din oala, turnati compozitia peste lapte. Amestecand continuu, lasati pana cand compozitia incepe sa se ingroase putin (daca treceti cu degetul pe dosul lingurii, ramane urma). Atentie, nu lasati crema sa fiarba! Luati-o de pe foc si puneti gelatina inmuiata. Amestecati bine, pana cand se dizolva gelatina. Raciti crema in baie de apa cu gheata, amestecand continuu. Bateti smantana pentru frisca (tinuta in prealabil cel putin 6 ore in frigider). Incorporati o treime din frisca in crema adusa aproape de temperatura camerei. Puneti si restul de frisca, precum si romul si esenta de rom. Puneti crema la rece. Pregatiti garnitura de fructe: intr-o craticioara, la foc mic, puneti visinele (spalate si cu samburii scosi), impreuna cu 5 linguri de apa, 15 g zahar pudra si scortisoara macinata. Dizolvati amidonul in alte 3 linguri de apa rece si turnati peste fructe. Amestecand des, lasati sa ajunga la punctul de fierbere. Dupa 2-3 minute, opriti focul si lasati sa se raceasca.

Reteta frantuzeasca de tort cu blaturi din aluat de choux, crema diplomat cu rom si visineReteta frantuzeasca de tort cu blaturi din aluat de choux, crema diplomat cu rom si visine

Intr-o tigaie, rumeniti un pic fulgii de migdale. Incepeti montarea tortului, folosindu-va de peretele detasabil al formei de tort: puneti la baza blatul fraged. Distribuiti peste el, garnitura de fructe.

Reteta frantuzeasca de tort cu blaturi din aluat de choux, crema diplomat cu rom si visineReteta frantuzeasca de tort cu blaturi din aluat de choux, crema diplomat cu rom si visine

Asezati un blat choux, apasand un pic, dupa care puneti jumatate din crema diplomat cu rom (folositi, eventual, pentru o grosime egala a stratului, un sprit). Asezati si al doilea blat choux, dupa care restul de crema. Asezati deasupra ultimul blat choux. Bagati tortul la frigider pentru macar 4 ore. Scoateti-l, nivelati-i marginea si imbracati-o in fulgii de migdale. Presarati cu putin zahar pudra si gata!

Reteta frantuzeasca de tort cu blaturi din aluat de choux, crema diplomat cu rom si visine

Racoros si parfumat, tortul este o minunatie. Aveti, insa, grija la dimensiunea feliei, pentru ca are destule calorii :).

Reteta frantuzeasca de tort cu blaturi din aluat de choux, crema diplomat cu rom si visine

Calorii: 298 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Tort choux cu visine si crema diplomat cu rom”

  1. ioana says:

    Daca vreau sa il fac in tava de prajitura , pun totul dublu?

  2. Dino says:

    @ Ioana, depinde de tava pe care vrei sa o folosesti. Daca imi dai dimensiunile tavii, incerc sa fac un calcul. Poti calcula si tu cu aproximatie, in functie de arie. La mine, tava avea diametrul de 26 cm, deci aria este de circa 530 cm patrati.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11