Dupa experimentul reusit cu vrabioara de vaca Angus, din care a iesit o bunatate de Friptura cu sos de piper verde, mi-am propus sa pregatesc si o friptura cu sos de branza Roquefort. A durat ceva pana sa-mi duc planul la indeplinire, pentru ca am incercat sa vanez o oferta (altfel, la ce pret are carnea de vaca Angus…). In fine, nu am gasit si am luat, in cele din urma, niste vrabioara “normala” si am purces la treaba. Ma rog, “treaba” este mult spus, pentru ca se pregateste foarte usor. Principiul este, de altfel, cel de la friptura cu sos de piper verde: se prajeste carnea intr-un amestec de unt si ulei (in lipsa gratarului), dupa care se face sosul, cat isi “trage sufletul” friptura.
Asa cum va spuneam si la Friptura de vita cu sos de piper verde, puteti face sosul separat (pentru a-l pastra alb) sau il puteti pregati in tigaia in care ati prajit carnea. In acest caz, prin deglasare, sosul este mai gustos, dar si mai inchis la culoare (usor maroniu). Alegerea va apartine, evident. Eu am ales varianta mai gustoasa, adica a doua. In rest, aveti grija la carnea cumparata (ca sa nu obtineti o “talpa”) si incercati sa folositi un Roquefort de buna calitate (alte branzeturi albastre nu asigura inimitabilul gust al Roquefort-ului). Cat despre garnitura, eu am optat pentru niste cartofi fierti si apoi prajiti (vezi Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta) si un mix de salate.
Ingrediente (pentru 2 portii):
– vrabioara de vita 2 buc. mari sau 4 buc. mai mici (520 g)
– unt 15 g
– ulei 1 lingura
– ceapa 1/2 buc. mica (15 g)
– usturoi 1 catel mare (6 g)
– vin 30 ml (circa 2 linguri)
– supa de vita 50 ml
– smantana lichida 75 ml
– branza Roquefort 50 g
– cimbru 1 fir subtire
– sare, piper macinat
Scoateti carnea din frigider cu 30 de minute inainte de a o pregati (sa ajunga aproape de temperatura camerei). Curatati-o de pielite si tendoane, daca este nevoie, dati-o cu sare si piper macinat. Incingeti untul si uleiul intr-o tigaie suficient de mare pentru a incapea o data toate bucatile de carne. La foc mediu, prajiti carnea 2-4 minute pe fiecare parte (in functie de grosimea bucatii; daca o vreti mai in sange, lasati-o mai putin). Cand s-a facut carnea, scoateti-o pe o farfurie, acoperiti-o cu folie de aluminiu si pastrati-o la cald, cat pregatiti sosul. In aceeasi tigaie, puneti ceapa si usturoiul, taiate foarte marunt (cu robotul). Dupa cateva secunde, adaugati vinul si lasati sa se evapore alcoolul, amestecand cu o spatula astfel incat sa desprindeti toate “resturile” de la prajeala. Turnati supa calda si puneti firul de cimbru. Lasati pe foc mic sa fiarba un pic, timp in care sosul scade. Turnati si smantana lichida. Omogenizati, mai lasati un pic sa scada, dupa care opriti focul, indepartati cimbrul si puneti branza bucatele. Amestecati usor, gustati si potriviti de sare si de piper.
Serviti friptura cu sos deasupra, alaturi de garnitura aleasa.
Calorii: 363 kcal / 100 g sau 935 kcal / portia (fara garnitura!!).