Cotrobaind, zilele trecute, prin dulapul cu oale si ustensile, am dat peste tajine si mi-am dat seama ca nu l-am mai pus de mult timp la lucru. Hmmm, urat din partea mea sa-l neglijez :P. Am dat apoi un ochi prin dulapul cu ingrediente si condimente, dupa care am dat o fuga la magazin si am luat niste piept de pui dezosat si fara piele. Stiam deja ce voi prepara, pentru ca pusesem, acum cateva luni, semn de aducere aminte unei retete si-mi si pregatisem, la congelator, niste seminte de rodie. Da, ati citit bine, am facut experimentul congelarii semintelor de rodie si, acum, pot spune ca este unul reusit. Trebuie sa scoateti semintele cu grija si sa le stergeti bine de apa inainte de a le pune intr-o cutiuta care sa se inchida ermetic. La decongelare, isi vor lasa un pic de suc, dar sunt foarte bune de pus in mancare.
Revenind la reteta de astazi – pui cu linte, caise uscate si seminte de rodie, pregatit in tajine -, aceasta presupune Ras el-hanout, amestecul de condimente atat de popular in Africa de Nord. Fata de data trecuta cand v-am vorbit de Ras el-hanout (vezi Pui Tajine cu prune si caise), acum il puteti gasi in mai multe magazine (eu, una, stiu ca l-am vazut si in Mega Image si in Carrefour). Dupa cum va spuneam si data trecuta, ingredientele si proportiile pentru Ras el-hanout difera de la producator la producator (al meu cuprinde coriandru, curcuma, chimen, chimion, ardei iute, schinduf, seminte de fenicul si usturoi), asa ca puneti intai mai putin si, dupa gust, completati apoi (sa nu aveti surpriza sa fie foarte iute). Pentru ca puiul sa se impregneze cu arome, lasati-l la marinat macar 30 de minute (ideal, cateva ore). O ultima recomandare: pentru un plus de prospetime, incercati sa gasiti si sa puneti frunze proaspete de coriandru.
Pe blog gasiti si alte retete marocane care se prepara in Tajine (de la care imprumuta si numele): Berbecut Tajine, Vita Tajine cu stafide si caise confiate, Pui Tajine cu masline verzi si lamaie si, deja mentionatul, Pui Tajine cu prune si caise.
Ingrediente (pentru 8 portii):
– piept de pui dezosat si fara piele 1 kg
– linte (rosie sau verde) 200 g
– caise uscate 100 g
– seminte de rodie 100 g
– ceapa 1 buc. mare (150 g)
– ghimbir proaspat 1 buc. de 4 cm
– usturoi 6 catei (13 g)
– Ras el-hanout 6-7 lingurite
– coriandru frunze uscate 1 lingura (proaspat 2 linguri)
– ulei de arahide 4 linguri
– supa de pui 700-800 ml
– sucul de la jumatate de lamaie
– sare, piper macinat
Puneti in blender, ghimbirul curatat, cateii de usturoi si 2 linguri de ulei de arahide. Pasati bine, dupa care puneti amestecul de condimente (Ras el-hanout). Spalati puiul, stergeti-l de apa si taiati-l bucati. Puneti bucatile intr-o punga care se poate inchide ermetic (genul cu fermoar) si turnati peste pui pasta cu mirodenii. Amestecati usor, astfel incat puiul sa fie acoperit de marinada, inchideti punga. Daca puteti lasa puiul mai mult timp sa se marineze, pastrati-l la rece, dar scoateti-l cu 20-30 de minute inainte de a-l pregati. Puneti pe foc vasul inferior al tajine-ului (eu obisnuiesc sa-l pun pe un disc de fonta, nu direct pe flacara), incingeti uleiul ramas (2 linguri) si caliti ceapa (taiata bucatele). Cand ceapa devine translucida, puneti puiul cu tot cu marinada in care a stat.
Amestecati, puneti capacul tuguiat si lasati cateva minute. Turnati 700 ml supa fierbinte de pui. Adaugati si lintea, dati focul mic si lasati sa fiarba incet vreo 20 de minute. Puneti si caisele uscate (taiate jumatati) si frunzele uscate de coriandru, mai lasati sa fiarba vreo 10 minute. Atentie, verificati din cand in cand daca nu a scazut prea mult si, daca e cazul, mai puneti putina supa! Gustati sosul rezultat si, daca vi se pare ca nu este suficient de aromat sau de iute, mai puneti un pic de Ras el-hanout. Potriviti de sare si presarati piper macinat. Cand puiul este bine patruns, opriti focul si turnati sucul de la lamaie.
Serviti Tajine-ul cald, cu un couscous (lasat sa se umfle, eventual, in supa de pui), presarand semintele de rodie la final.
Calorii: 165 kcal / 100 g sau 376 kcal / portia (fara garnitura de couscous!!!).