Cum, necum, m-am trezit ca am in camara un stoc consistent de migdale, sub diferite forme: cu si fara coaja, dar si feliate. Si tot gandindu-ma eu ce sa fac cu ele, mi-am adus aminte de o “chestie” pe care vroiam de mai mult timp sa o incerc: frangipane. Ce mai e si “inventia” asta? O umplutura (nu o pot numi crema, caci nu are textura cremoasa) din unt, oua si migdale macinate. Frantuzeasca, bineinteles, si folosita in multe preparate celebre, precum Galette des Rois. Cum umplutura este destul de grea, pe motiv de unt si migdale, pentru a face tartele cu frangipane un pic mai lejere si pentru a le da un plus de prospetime, am pus deasupra niste capsune macerate cu Grand Marnier, deliciosul lichior cu aroma de portocale. Acum, ca au aparut capsunele cu gust, merita sa profitati din plin de ele, iar mai tarziu, cand veti repeta reteta, puteti pune si niste zmeura dolofana si parfumata.
Aluatul pentru cojile de tarta este cel clasic, cunoscut ca Pate sucree. Tartele se coc si se pastreaza la rece, dar se adauga fructele doar in momentul servirii, pentru a nu se inmuia. Eu am preferat varianta mini-tartelor, pentru ca arata mai dragut si este mai convenabila (din motivul enuntat anterior) daca nu aveti mai multi degustatori anuntati. Altfel, pentru o masa mare, puteti pregati o singura tarta, pe care sa o taiati felii. Daca nu aveti Grand Marnier, puteti pune un alt lichior (gen Limoncello) sau rom. Cat despre migdalele folosite, eu am pus migdale feliate pentru ca vroiam sa “scap” de ele. Sunt foarte bune migdalele intregi, curatate insa de coaja (le puneti in apa clocotita pentru circa 2 minute, le scurgeti si veti vedea ca se scoate foarte usor pielea; inainte de a le macina, trebuie, in schimb, sa le uscati foarte bine, eventual in cuptor).
Ingrediente (pentru 16 buc.):
Pentru cojile de tarte:
– faina 250 g
– unt (80% grasime) 125 g
– ou 1 buc. mare
– zahar pudra 100 g
– esenta de vanilie 1/2 fiola
– coaja de la o lamaie mica
Pentru frangipane:
– faina 45 g
– unt 100 g !! la temperatura camerei
– zahar pudra 100 g
– oua 2 buc.
– migdale curatate 100 g
– Grand Marnier 1 lingura
Pentru capsunele cu Grand Marnier:
– capsune 450 g
– zahar tos 75 g
– Grand Marnier 4 linguri
Pentru cojile de tarta: cerneti faina intr-un castron, amestecati-o cu zaharul pudra (cernut, de asemenea) si puneti cele 125 g unt, cubulete (este bine ca untul sa fie rece!!). Framantati rapid, cu varful degetelor, pana cand obtineti ca niste firimituri. Adaugati oul si framantati. Veti obtine destul de usor un aluat omogen si suplu, care se desprinde de peretii castronului si de maini. Daca faina este prea uscata sau oul e mic, ar putea fi nevoie sa adaugati si un pic de apa, cam o lingura! Adaugati esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie. Modelati aluatul sub forma de bila, inveliti-l in folie alimentara si bagati-l in frigider pentru 30 de minute.
Cat sta aluatul la rece, spalati capsunele, indepartati coditele si taiati-le bucati. Puneti-le intr-un bol, impreuna cu zaharul tos (75 g) si cele 4 linguri de lichior. Pastrati capsunele la rece pana in momentul servirii. Scoateti aluatul si, pe blatul de lucru presarat cu putina faina, intindeti-l intr-o foaie de 4-5 mm grosime. Decupati cu o forma rotunda, cu diametru mai mare cam cu 2 cm decat cel al formelor de tarta. Asezati aluatul in forme, presand usor, astfel incat sa se muleze pe pereti. Aluatul ramas, framantati-l iar, intindeti-l foaie si decupati alte cercuri. Procedati asa pana terminati aluatul. Bagati formele in frigider pentru inca 15-20 de minute. Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius.
Scoateti formele din frigider, asezati-le intr-o tava de aragaz si coaceti-le “in orb” (adica, puneti in fiecare un disc de hartie de copt si ceva “greutati”, gen bilute din ceramica sau boabe de fasole ori mazare) pentru 15-20 de minute (pana cand incep sa prinda culoare). In timpul acesta, pregatiti frangipane: puneti, in transe, migdalele in robot, impreuna cu cate 2 linguri de zahar pudra. Macinati-le foarte bine. Intr-un bol, puneti untul la temperatura camerei, impreuna cu zaharul pudra ramas, si mixati-l pana se face ca o spuma. Puneti, pe rand, ouale. Atentie, adaugati al doilea ou doar dupa ce primul a fost perfect incorporat! Mixand la viteza mica, puneti faina cernuta si migdalele pudra. La final, adaugati lingura de lichior.
Cand au trecut cele 15-20 de minute, scoateti formele de tarta din cuptor. Indepartati greutatile si hartiile. Lasati vreo 4-5 minute sa se raceasca usor, dupa care distribuiti frangipane in forme. Atentie, trebuie sa va miscati repejor in aceasta etapa, pentru ca untul se va topi de la caldura aluatului! De asemenea, nu umpleti formele decat trei sferturi, pentru ca frangipane se umfla in timpul coptului! Bagati iar in cuptor si lasati vreo 20-25 de minute sau pana cand umplutura prinde un pic de culoare. Opriti focul. Scoateti tartele din forme cand s-au racit complet. Serviti-le punand deasupra capsune macerate.
Calorii: 346 kcal / 100 g sau 316 kcal / buc.