Tot din seria preparatelor cu spanac face parte si ceea ce va propun astazi, o reteta ceva mai laborioasa, dar cu un rezultat pe masura muncii: cannelloni cu pui, spanac si branza de capra, cu un sos de rosii la baza si un sos Bechamel deasupra. Eu am pregatit reteta cu mai mult timp in urma, drept pentru care am folosit pentru umplutura pastelor leurda. Acum, cand nu mai exista leurda in piata, aveti doua variante la indemana: fie folositi usturoi verde, fie luati leurda congelata. Da, ati citit bine, in marile magazine, la raionul de produse congelate, am vazut ca a aparut si leurda. La fel, spanacul proaspat poate fi substituit cu spanac congelat, daca situatia o impune.
Cat priveste cannelloni, si de data aceasta am mers (la fel ca la Cannelloni cu sunca si praz) pe varianta foilor de lasagna. Mi se pare ca este mai usor de rulat, decat de bagat umplutura pe o gaura :P. S-ar putea insa ca, daca folositi cannelloni “reali”, sa-si pastreze mai bine forma. Alegerea va apartine. Va recomand sa folositi ambele tipuri de branza de capra, atat pentru gust, cat si pentru textura umpluturii. Daca vreti sa fie preparatul si mai bogat, puteti presara deasupra, inainte de a baga in cuptorul incins, parmezan ras. In rest, inarmati-va cu ceva rabdare si spor la pregatire!
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
Pentru cannelloni:
– piept de pui la gratar sau fiert 450 g
– spanac 300 g
– leurda 100 g
– usturoi 3 catei mari
– unt 25 g
– foi de lasagna 16 buc.
– branza de capra moale 100 g
– telemea de capra 150 g
– sare, piper macinat
Pentru sosul de rosii:
– rosii bucati, in conserva 800 g
– otet din vin rosu 1 lingurita
– zahar brun 1 lingurita
– foi de dafin 2 buc.
– ulei de masline 2 linguri
– sare, piper macinat
Pentru sosul Bechamel:
– unt 75 g
– faina 60 g
– lapte 1 l
– ceapa 1 buc. mica
– cuisoare 3 buc.
– foi de dafin 2 buc.
– sare, piperĀ boabe
Pentru sosul Bechamel, incepeti prin a intepa ceapa cu cuisoarele, dupa care o puneti intr-o craticioara, impreuna cu laptele, cateva boabe de piper si foile de dafin. Cand incepe laptele sa fiarba, opriti focul, acoperiti vasul si lasati asa vreo 20 de minute. In paralel, incepeti sosul de rosii: incingeti uleiul de masline intr-o tigaie, adaugati usturoiul trecut prin presa. Lasati doar cateva zeci de secunde (atentie, usturoiul nu trebuie sa se maroneasca!), dupa care puneti rosiile in conserva. Adaugati otetul, zaharul brun si foile de dafin. Dati focul mic de tot si lasati sa fiarba incet vreo 10-15 minute. Opriti focul, indepartati foile de dafin, potriviti sosul de sare si piper.
Pentru umplutura cu pui si spanac, incepeti prin a curata si spala foarte bine spanacul si leurda (usturoiul verde, dupa caz). Incingeti untul intr-o tigaie mare, adaugati spanacul taiat fasii. Amestecati usor, acoperiti si lasati vreo 3 minute, sa se inmoaie spanacul. Adaugati leurda (taiata fasii) si cateii de usturoi (trecuti prin presa). Mai lasati 1-2 minute, adaugati puiul (in prealabil, fiert sau facut la gratar), taiat cubulete, precum si cele doua feluri de branza de capra (telemeaua, dati-o pe razatoare). Gustati si potriviti de sare si de piper. Puneti la fiert, intr-o oala mare, mai multa apa cu sare. Pana fierbe apa, terminati sosul Bechamel: strecurati laptele in care a stat ceapa si topiti intr-o tigaie cele 75 g unt. Adaugati faina si amestecati sa fie inglobata de grasime. Lasati-o, pe foc mic, sa se “prajeasca” un pic (atentie, sa nu prinda culoare maronie!). Putin cate putin, adaugati laptele, batand energic cu un tel, ca sa nu se formeze cocoloase. Daca, totusi, vi s-au format cocoloase, strecurati la final sosul! Dupa ce ati pus tot laptele, mai lasati sa fiarba, pe foc foarte mic, vreo 4-5 minute, avand grija sa amestecati des. Opriti focul.
Cand fierbe apa din oala mare, scufundati, in transe, foile de lasagna (cam 4 foi o data). Lasati-le doar vreo 3 minute, cat sa se inmoaie un pic, dupa care scoateti-le cu spumiera pe o tava. Procedati la fel pana terminati foile. Aveti grija sa nu le puneti unele peste altele in tava, pentru ca se vor lipi. Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius.
Puneti 7-8 linguri de sos Bechamel in amestecul cu spanac. Trebuie sa obtineti o consistenta potrivita: sa nu fie nici prea uscata compozitia, nici prea lichida. Distribuiti sosul de rosii intr-unul sau doua vase de Jena (calculati in prealabil de cate vase aveti nevoie, in functie de marimea lor, astfel incat sa va incapa toate rulourile). Luati cate o foaie inmuiata de lasagna, puneti pe ea cam 2 lingurite de umplutura si rulati. Daca este nevoie, dupa ce ati rulat, mai “indesati” pe la capete putina umplutura. Asezati rulourile unul langa altul in vasele de Jena, peste sosul de rosii. Turnati deasupra sosul Bechamel si bagati in cuptorul incins. Lasati 35-40 de minute sau pana cand incepe sa se coloreze un pic deasupra.
Serviti calde cannelloni, decorate cu un pic de busuioc proaspat.
Calorii: 169 kcal / 100 g sau 573 kcal / portia (de doua cannelloni).
Ce bine arata!