Nu stiu cum s-a intamplat de, pana acum, nu am postat pe blog reteta de mancare de spanac, pe care as putea-o considera una dintre mancarurile copilariei mele. Mi-am inchipuit, probabil, ca nu se justifica o postare in acest sens, deoarece, nu-i asa?, toata lumea stie sa faca mancare de spanac, cum stie sa faca si Fasole batuta sau Mancare de cartofi. Mi-am dat seama, apoi, ca este nevoie totusi de un astfel de post, macar pentru ca cei interesati sa poata vedea cantitati sau o idee de servire. In plus, sunt multi cei care prefera sa frunzareasca internetul decat cartea de bucate sau caietul cu notite, ingalbenit, al mamei ori bunicii. Acestea fiind zise, iata cum fac eu manacarea de spanac. Nimic spectaculos, mai degraba clasic, fara “inflorituri” inutile. Doar in cazul servirii, daca vreti sa pregatiti mancare de spanac pentru o masa mai pretentioasa, va recomand ca, dupa ce ati terminat-o, sa o distribuiti in ramekin-uri ori vase individuale de lut, ii spargeti un ou deasupra si bagati in cuptor pentru cateva minute.
Inainte de a trece la detalierea “marii” retete, sa vedem insa cum se curata spanacul: indepartati frunzele vestede si, eventual, daca sunt lemnoase, taiati din tijele frunzelor. Spalati spanacul foarte bine, frunza cu frunza, sub jet de apa. Pentru operativitate, umpleti cu apa un bol mare, scufundati spanacul, lasati-l unul-doua minute (se inmoaie praful si alte impuritati, care se vor aduna la fundul vasului), dupa care incepeti sa-l spalati, sub jet de apa, luand cate un “pumn” de frunze si frecandu-le usor intre palme.
Ingrediente (pentru 4 persoane):
– spanac curatat 1 kg
– ceapa verde 6 fire sau ceapa uscata 1 buc. mare
– usturoi 3-4 catei (10 g)
– unt 20 g
– faina 1/2 lingura
– lapte 150 ml
– sare, piper macinat
Puneti mai multa apa la fiert, intr-o oala mare. Cand clocoteste apa, puneti spanacul curatat si spalat si-l lasati un minut. Scurgeti-l si treceti-l rapid sub jet de apa rece (se invioreaza culoarea). Puneti spanacul la scurs, dupa care maruntiti-l cu un cutit. Incingeti untul intr-o cratita sau tigaie mare. Caliti ceapa (taiata rondele, daca este verde, marunt, daca este uscata), dupa care adaugati usturoiul trecut prin presa. Puneti si spanacul taiat si lasati vreo 2 minute, amestecand des. Adaugati faina, amestecati pentru a fi inglobata, dupa care turnati laptele. Lasati cateva minute sa fiarba la foc mic, timp in care se ingroasa sosul.
Potriviti de sare, adaugati si piper macinat. Daca faceti mancarea pentru familie, este gata! Puteti face unul-doua oua ochiuri, le puneti deasupra, peste movilita de spanac si serviti. Daca vreti insa sa va rasfatati musafirii cu o portie de spanac delicios, incingeti cuptorul la 220 grade Celsius, impartiti mancarea in vase individuale (de lut sau mai modernele ramekinuri), spargeti un ou deasupra si bagati in cuptor. Lasati vreo 7-10 minute sau pana cand albusul s-a coagulat. Presarati sare si piper macinat si serviti, cu o felie de paine pe vatra alaturi!
Calorii: 56 kcal / 100 g (fara ou!!).