Garnitura de legume la cuptor, cu usturoi si verdeturi

Va pomeneam, zilele trecute, de o garnitura de legume la cuptor, usturoiate si cu ierburi. Este genul de garnitura aproape perfecta: sanatoasa, gustoasa si se face singura :). Doar curatati si taiati legumele, le puneti in tava, le amestecati cu ce trebuie si le varati in cuptorul incins. Se poate mai simplu de atat? Greu de crezut. Garnitura de fata merge la Muschiul de porc umplut cu ciuperci si afumatura, dar si la alte fripturi (tot de porc, dar si pui ori curcan), in conditiile in care legumele sunt aromate, dar nu intr-atat incat sa intre in conflict cu alte arome. Nu in ultimul rand, sunt de post, asa ca puneti-le un semn pentru acele perioade din an cand tineti post.

In privinta ierburilor, eu nu am avut decat patrunjelul proaspat si am pus oregano uscat. Evident, este si mai bine daca puneti oregano proaspat (frunzele de pe 4-5 tije).

Tot din categoria garniturilor de legume la cuptor usor de pregatit si pretabile sa insoteasca multe preparate, gasiti pe blog Legume la cuptor in stil italian si Legume la cuptor cu sos pesto.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– vinete 2 buc. (580 g)
– cartofi 4 buc. medii (530 g)
– ceapa 6 buc. mici (220 g)
– ardei gras rosu 1 buc. (250 g)
– dovlecel 1 buc. (270 g)
– usturoi 5 catei mari (20 g)
– ulei de masline 100 ml
– oregano uscat 1 lingurita
– patrunjel verde 1/2 legatura
– sucul de la 1/2 lamaie
– sare, piper macinat

Reteta de garnitura de legume la cuptor, cu usturoi si verdeturi

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Intr-o tava adanca sau un vas de Jena mare, puneti legumele curatate si taiate: vinetele, cartofii, dovlecelul si ardeiul gras – cubulete, cepele – jumatati sau sferturi, usturoiul – trecut prin presa. Presarati oregano uscat, sare, piper macinat, turnati uleiul si amestecati bine (legumele sa fie acoperite uniform de ulei). Acoperiti tava cu folie de aluminiu si bagati in cuptorul incins.

Reteta de garnitura de legume la cuptor, cu usturoi si verdeturi

Lasati vreo 20 de minute, dupa care indepartati folia. Cresteti temperatura cuptorului la 220 grade Celsius si mai lasati vreo 15-20 de minute (sau pana cand sunt patrunsi cartofii). Scoateti din cuptor, turnati sucul de lamaie si presarati patrunjelul verde. Amestecati usor si serviti. Garnitura de legume este buna si rece (la temperatura camerei).

Reteta de garnitura de legume la cuptor, cu usturoi si verdeturi

Calorii: 170 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Garnitura de legume la cuptor, cu usturoi si verdeturi”

  1. ela says:

    pun pariu ca reteta ”a luat nastere” dupa o vacanta in Grecia, ca prea imi aduce aminte de ceea ce gospodinele elene numesc ”imam-baildi”…

  2. Dino says:

    @ Ela, ai partial dreptate. De fapt, reteta contine ingrediente specifice intregului spatiu mediteranean, asa ca se prea poate sa semene cu X preparat din bucataria greceasca sau Y preparat din bucataria turceasca ori italiana. Eu, una, nu as numi-o Imambayildi, pentru ca traditionala reteta turceasca este usor diferita. Toate cele bune iti doresc!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11