Pasca traditionala, cu aluat de cozonac

Reteta de Pasca cu aluat de cozonac

Pe langa oua inrosite si Drob de miel, pe masa de Paste trebuie sa avem, potrivit traditiei, o pasca. De obicei, la noi in familie se face varianta simplificata de pasca, fara aluat de cozonac, ci doar compozitia de branza, imbogatita cu stafide dolofane, imbatate in prealabil cu rom. Anul trecut insa – si intentionez sa procedez la fel si anul acesta – am pregatit varianta traditionala, cu un pufos si parfumat aluat de cozonac. Iar pentru a-i multumi pe deplin si pe “mofturosii” din familie, am pregatit mai multa compozitie cu branza de vaci, astfel incat, pe langa pasca mare, am facut intr-un vas de Jena si o pascuta fara aluat. Fata deĀ  varianta simplificata, cea cu aluat de cozonac necesita, evident, mai multa munca, dar merita. Inutil sa va mai spun ca o pasca pregatita in casa, cu atentie, dragoste si ingrediente de calitate, nu se compara nici pe departe cu una facuta “in serie” de marile magazine sau cofetarii :).

Pentru a avea timp sa absoarba romul, puneti stafidele la macerat macar cu o seara inainte. Apoi, pentru ca umplutura de branza sa fie cremoasa, cautati o branza de vaci grasa (20% grasime) si o smantana, de asemenea, cat mai grasa posibil (daca aveti vreun Metro prin apropiere, au o smantana de 32% grasime, super buna dupa gustul meu). Nu in ultimul rand, aveti grija ca toate ingredientele sa fie aduse, inainte de a incepe, la temperatura camerei.

Mai trebuie sa va spun ca am obtinut, din cantitatile de mai jos, o pasca traditionala, cu aluat de cozonac, de circa 1,6 kg si o pasca simplificata, fara aluat, de circa 1 kg. Inainte de a trece repejor in revista modul de preparare, va urez:

Sarbatori pascale fericite si imbelsugate, cu lumina in suflet si in minte si cu multa sanatate!

Ingrediente:
Pentru aluatul de cozonac:
– faina 500 g
– zahar tos 125 g
– oua 2 buc.
– drojdie proaspata 25 g
– unt (80% grasime) 75 g
– ulei 2 linguri
– lapte 250 ml
– zahar vanilinat 1 plic
– coaja de la 1 lamaie

Pentru umplutura de branza cu stafide:
– branza de vaci grasa 1 kg
– smantana grasa (peste 25% grasime) 200 g
– stafide 250 g
– rom 100 ml
– faina 35 g
– zahar tos 200 g
– oua 6 buc. + 1 buc. pentru uns
– unt 20 g
– zahar vanilinat 1 plic
– esenta de rom 2 fiole
– un praf de sare

Reteta de Pasca cu aluat de cozonac

Incepeti prin a pregati aluatul de cozonac: separati cele 2 oua, avand grija sa puneti albusurile intr-un bol perfect uscat si degresat. Intr-un bol mic, amestecati drojdia de bere cu 1 lingura de zahar si 4 linguri de lapte caldut. Mixati galbenusurile cu pliculetul de zahar vanilinat si zaharul ramas (125 g minus lingura pusa in drojdie), pana cand obtineti o spuma. Cerneti faina intr-un bol mare (eventual bolul robotului pe care-l folositi la framantat). Turnati plamadeala peste faina si puneti robotul in functiune. Adaugati spuma de galbenusuri si lasati robotul sa framante cat timp mixati albusurile. Adaugati spuma de albusuri la compozitie. Topiti cele 75 g de unt si amestecati-le cu uleiul (2 linguri) si restul de lapte (250 ml minus cele 4 linguri puse la maia). Putin cate putin, inglobati amestecul de lapte si grasime (atentie, sa fie caldut, nu fierbinte!!) in aluat. Dupa ce ati terminat de pus lichidul, lasati robotul sa framante vreo 20-30 de minute. Adaugati coaja rasa de lamaie si mai framantati vreo 15-20 de minute. Aceasta etapa, eu o fac nu cu robotul, ci manual, deoarece robotul framanta mai mult pe orizontala. Oricum framantati, cu robotul sau manual, dupa cele 35-50 de minute de framantat trebuie sa aveti un aluat omogen si suplu, care nu se lipeste nici de maini, nici de vas. Acoperiti vasul cu un prosop curat, asezati-l intr-un loc cald si lasati aluatul sa creasca circa 1 ora, timp in care ar trebui sa-si dubleze volumul.

Reteta de Pasca cu aluat de cozonacReteta de Pasca cu aluat de cozonac

Cand a trecut ora de crescut, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius si pregatiti umplutura de branza de vaci: omogenizati, intr-un bol, branza de vaci, smantana si untul. Separat, mixati 6 oua cu praful de sare si zaharul tos. Incorporati ouale in branza, dupa care puneti si faina, esentele de rom, zaharul vanilinat si stafidele imbibate in rom. Luati o forma de tort de 28 cm diametru, ungeti-o cu unt si pudrati-o cu faina. Puneti deoparte o treime din aluatul de cozonac. Asezati cele doua treimi de aluat in forma, avand grija sa urcati aluatul si pe peretii formei (ca la o tarta). Turnati, usor, din compozitia cu branza pana cand umplutura ajunge la 1 cm de marginea aluatului.

Reteta de Pasca cu aluat de cozonacReteta de Pasca cu aluat de cozonac

Din aluatul pus deoparte, faceti doua suluri lungi si impletiti-le. Asezati sulul impletit pe marginea formei. Din aluatul care va ramane, faceti o cruce si asezati-o in mijoc. Bateti oul ramas si ungeti aluatul. Puneti restul de compozitie cu branza intr-un vas de Jena, uns cu unt in prealabil. Bagati forma de tort si vasul de Jena in cuptorul preincalzit. Lasati vreo 45 de minute sau pana cand pasca trece testul scobitorii. Scoateti pasca din forma de tort cand s-a racit total si asezati-o pe un platou.

Reteta de Pasca cu aluat de cozonac

Peste pasca cu aluat, presarati un pic de zahar pudra si taiati-o in felii, ca pe un tort. Pe cealalta, simpla, serviti-o ca atare, taind-o direct in vasul de Jena si scotand-o cu o paleta de tort.

Reteta de Pasca cu aluat de cozonac

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11