Nu mai reprezinta un secret faptul ca nu ma omor dupa carnea de miel, din motive ce tin de mirosul si gustul specific al acestuia. Totusi, in anumite combinatii, gen kebab sau fripturi cu ierburi si diferite mirodenii, ori de Paste, pun in cosul de cumparaturi miel. Asa am de gand sa fac si anul acesta, reeditand o friptura de miel cu amestec grecesc de ierburi si cu vin. Sincer va spun, amestecul asta de ierburi este atat de inspirat incat, anul trecut, am regretat ca nu am pregatit o portie dubla de friptura. Ca sa nu mai spun ca reteta se pregateste foarte usor, asa ca puteti folosi timpul ramas pentru alte bunatati menite sa imbogateasca masa de Paste.
Eu am luat amestecul de ierburi si mirodenii din Grecia, dar s-ar putea sa-l gasiti si pe la noi (ma gandesc ca poate au adus cei care au deschis tot felul de magazine cu produse grecesti prin Bucuresti). Daca nu, puteti incerca sa-l faceti singuri, tinand cont ca mix-ul cuprinde: rozmarin, cimbru, oregano, coriandru, usturoi pudra si fulgi de ardei iute. In eventualitatea in care timpul va permite, puteti lasa pulpa de miel la marinat de pe o zi pe alta (ii puneti tot ce trebuie si bagati la rece, urmand ca a doua zi sa lasati carnea sa ajunga la temperatura camerei inainte de a baga vasul in cuptorul incins).
Cat despre garnitura, eu am prajit niste cartofi noi, dar merg foarte bine si niste “verzituri” salata ori niste legume la cuptor.
Ingrediente (pentru 4 portii):
– miel 1 buc. pulpa spate (jigou) 1,1 kg
– mix de ierburi si condimente 2 linguri
– usturoi 1 capatana
– ulei de masline 2 linguri
– paprica afumata 1 lingurita
– vin alb 300 ml
– sare, piper macinat
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Dati pulpa de miel cu sare si piper macinat, asezati-o intr-un vas de Jena si turnati usor peste ea uleiul. Presarati boiaua afumata de ardei si amestecul de ierburi si condimente. Curatati o parte din cateii de usturoi, taiati-i felii si puneti-i peste carne. Restul de catei, puneti-i nedecojiti pe langa pulpa. Turnati usor, tot pe langa carne, vinul. Acoperiti vasul cu folie de aluminiu, incercand sa fie cat mai etans (sa nu iasa aburii). Bagati in cuptorul incins si lasati aproximativ o ora si jumatate. Indepartati folia si mai lasati vreo 30 de minute, avand grija sa mai puneti din cand in cand peste carne din sosul adunat in vas. La finalul timpului, carnea trebuie sa fie foarte bine patrunsa.
Opriti cuptorul, lasati friptura sa “respire” vreo 10 minute, dupa care taiati-o felii si serviti-o cu garnitura aleasa. Daca timpul va permite, puteti desavarsi sosul astfel: il strecurati, il puneti intr-o tigaie mica sa scada (cam la jumatate) si eventual il ingrosati cu un pic de amidon. Eu, una, nu mi-am mai batut capul, dat fiind ca era vorba de o masa restransa in familie :).
Calorii: cine sta sa le mai numere de Paste…