Sub denumirea de “orez in stilul imparatesei” (“riz a l’imperatrice”), gasim in bucataria franceza o budinca parfumata din orez cu lapte, imbogatit cu bucatele de fructe confiate si macerate. Pentru o textura aerata, se prinde in “jocul” orezului si o crema bavareza (obtinuta prin adaugarea de gelatina si frisca intr-o crema englezeasca, asemanatoare la randul ei cremei patiserie, doar ca nu contine amidon). Iar pentru ca deliciul sa fie complet, mai avem un strat subtirel de jeleu de zmeura si un coulis (adica un sos dens) tot de zmeura. Daca inca nu sunteti convinsi sa va apucati sa pregatiti desertul, va mai spun ca numele sau este legat de cel al utimei imparatese a Frantei, Eugenie de Montijo, sotia lui Napoleon al III-lea. Asadar, un desert cu adevarat regal :).
Eu am pus in orez cirese confiate si bucatele de coaja de portocala, dar puteti pune si alte fructe. Apoi, daca nu aveti kirsch sa macerati fructele confiate, puteti folosi un rom sau un lichior de portocale (Grand Marnier). In fine, este recomandat sa folositi, in sezon, zmeura proaspata (pentru un plus de gust si prospetime). Acum, merge insa si zmeura congelata, mai ales ca va ofera un avantaj: sucul pe care si-l lasa in timpul decongelarii il folositi la pregatirea jeleului. Astfel, veti avea nu doar un jeleu rosu, ci si cu aroma de zmeura.
Ingrediente (pentru 6 portii):
– orez cu bob lung 150 g
– lapte 1,25 l
– vanilie 1 pastaie
– galbenusuri 4 buc.
– zahar tos fin 230 g
– gelatina 8 foi
– smantana neindulcita pentru frisca 300 ml
– fructe confiate 100 g
– kirsch 3 linguri
– zmeura 200 g
– lamaie 1/2 buc.
– un praf de sare
Intr-un bol mic, puneti fructele confiate taiate bucatele si turnati peste ele kirsch-ul. Amestecati si lasati-le sa se macereze. Puneti 750 ml lapte la fiert, cu praful de sare si jumatate de pastaie de vanilie (taiata in doua, pe lungime, cu semintele scoase cu ajutorul dosului unui cutit). Cand laptele ajunge la punctul de fierbere, puneti orezul spalat si scurs de apa. Amestecati usor pana cand incepe sa fiarba, dati focul mic si acoperiti vasul. Daca vreti, puteti fierbe orezul in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 20-25 de minute.
Intre timp, pregatiti jeleul de zmeura: inmuiati 2 foi de gelatina in apa rece. Masurati din sucul lasat de zmeura pusa sa se decongeleze 150 ml. Puneti sucul intr-un ibricel si aduceti-l la punctul de fierbere. Opriti focul, lasati 4-5 minute sa se raceasca sucul, dupa care puneti foile de gelatina inmuiata. Amestecati pana cand se dizolva gelatina si distribuiti sucul in 6 ramekin-uri sau boluri mici. Lasati sa se raceasca. Cand orezul s-a fiert, puneti-l intr-un bol de sticla sau de inox alimentar si raciti-l rapid (scufundati bolul in gheata). Indepartati jumatatea de pastaie de vanilie din orez. Pregatiti crema englezeasca: puneti restul de lapte (500 ml) la fiert, impreuna cu jumatatea de pastaie de vanilie ramasa (despicata la fel, pe lungime). Puneti cele 6 foi de gelatina la inmuiat in apa rece. Intr-un bol, mixati galbenusurile cu 150 g zahar tos fin, pana cand obtineti o spuma galbuie. Puneti putin cate putin din laptele fierbinte, amestecand in continuare. Indepartati pastaia de vanilie din laptele din oala si varsati peste el compozitia cu galbenusuri. Amestecand continuu cu o lingura, la foc mic, lasati pana cand incepe sa se ingroase (daca treceti cu degetul pe spatele lingurii, ramane o urma clara). Opriti focul si adaugati gelatina inmuiata (scursa bine de apa). Treceti crema printr-o sita fina si lasati-o sa se raceasca (aveti grija sa o amestecati des). Cand s-a racit crema englezeasca, amestecati-o cu orezul racit.
Bateti smantana pentru frisca (foarte bine racita, tinuta minimum 6 ore la frigider). Incorporati frisca in compozitia cu orez (cu miscari lente, ajutandu-va de o spatula). Puneti si fructele macerate. Distribuiti orezul in ramekin-uri si bagati in frigider pentru cel putin 2 ore. Pregatiti intre timp sosul de zmeura (coulis): pasati zmeura impreuna cu zaharul tos ramas (80 g) si cu sucul de la jumatatea de lamaie. Treceti piureul prin sita (ca sa scapati de samburi) si pastrati coulis-ul la rece pana in momentul servirii.
Cand vreti sa serviti budinca de orez, inmuiati ramekin-ul in putina apa calduta, dupa care il rasturnati usor. Puneti sosul de zmeura intr-o sosiera sau direct peste budinca.
Calorii: 194 kcal / 100 g sau 621 kcal / portia.