
Dupa o perioada destul de lunga de absenta de pe blog, m-am gandit sa-mi iau revansa propunandu-va o delicioasa salata-antreu, care combina gustul amarui si acrisor al grapefruitului rosu cu gustul inconfundabil al crevetilor. Mai punem niste ceapa rosie, niste tije de telina crocante si ceva maioneza si, gata, am obtinut un armonios preparat, deloc banal, ba chiar demn sa figureze in orice meniu cu pretentii. Un singur inconvenient pot sa gasesc acestei salate: pretul destul de piperat. Nu de alta, dar au urcat ametitor preturile la creveti :(. Unde mai pui ca iei o ditamai punga vidata cu creveti dolofani si, dupa decongelare si sotare, mai ramai cu o mana de creveti mititei. Ma rog, sa ne facem o pofta din cand in cand merge…
In ceea ce priveste prepararei salatei, aceasta se face in doi timpi si trei miscari, mai ales daca folositi o maioneza cumparata. Daca nu, va propun sa incercati reteta mea de Maioneza light. In rest, floare la ureche :).
Ingrediente (pentru 4 portii):
– creveti decorticati 300 g
– grapefruit rosu 2 buc. medii (circa 500 g, raman vreo 200 g de pulpa)
– ceapa rosie 1 buc. mica (35 g)
– tije de telina 2 buc. mici (70 g)
– marar proaspat 1/2 legatura
– maioneza light 100 g
– ulei de masline 1 lingura
– sare, piper macinat
Spalati crevetii, scurgeti-i si stergeti-i de apa, prin tamponare cu servete de hartie. Incingeti lingura de ulei intr-o tigaie si sotati crevetii (cam 3 minute pe o parte, ii intoarceti si ii mai lasati 1-2 minute). Lasati-i sa se raceasca. Intre timp, scoateti pulpa grapefruitului. Aveti doua variante: 1. cu un cutit bine ascutit indepartati coaja (inclusiv pielita alba), dupa care taiati de-a lungul pielitelor despartitoare pentru a scoate pulpa; 2. cu mana, decojiti fructul, luati felie cu felie si indepartati pielita alba si samburii. Taiati pulpa bucatele si puneti-o intr-un bol mai mare. Adaugati crevetii raciti, ceapa rosie (taiata marunt de tot, eventual cu robotul), tijele de telina (cubulete mici, mici), maioneza si mararul tocat.
Amestecati usor, potriviti de sare si de piper. Serviti imediat sau pastrati in frigider pana in momentul servirii. Luati, totusi, aminte ca salata isi lasa destul de multa zeama daca o lasati mult la frigider (datorita grapefruitului). Daca vreti, pentru un efect vizual sporit, puteti servi salata in jumatati de grapefruit (curatate de pulpa, evident).
Calorii: 108 kcal / 100 g.