Lemon curd sau crema englezeasca de lamaie

Lemon curd sau crema englezeasca de lamaie fara faina

Nu este prima data cand va vorbesc de “lemon curd”, crema englezeasca de lamaie, dar mi-am zis acum ca nu ar strica sa tratez subiectul separat, pentru a-l aprofunda un pic si pentru ca reteta sa fie mai usor de gasit de catre doritori. Sub numele de “curd”, englezii au niste creme preparate din fructe (citrice, in principal, dar si zmeura, mango, fructul pasiunii, etc.), oua (galbenusuri mai ales) si zahar. Daca este vorba de lamai, portocale, mandarine, se foloseste atat coaja rasa fin, cat si sucul strecurat. In acest fel, cremele au o aroma si un gust mult mai intense. Pentru un plus de cremozitate, multe creme de acest fel contin si unt. Nu contin insa, fata de alte surate (cum ar fi cunoscuta crema patiserie frantuzeasca), faina (de grau ori de porumb, adica amidon).

In absenta acestui agent de ingrosare, curd-ul necesita o atentie deosebita cat sta pe flacara, pentru ca ouale sa nu se coaguleze si sa se mentina textura cremoasa. Daca dati o cautare pe net, veti gasi tot felul de sfaturi pentru ca un lemon curd sa iasa perfect ca textura: cremoasa, usor fluida si lucioasa. Eu va pot spune cum o pregatesc eu de obicei (si mi-a reusit de fiecare data): amestec ingredientele inainte, intr-un bol (nu direct pe foc), folosesc o oala cu fund triplu si cel mai mic ochi de la aragaz (si acela la minimum) si amestec continuu. Atentie, curd-urile nu trebuie lasate sa fiarba, ci doar le aduceti pana la temperatura la care amestecul se ingroasa.

De data aceasta, eu am folosit lemon curd-ul pentru definitivarea unui Cheesecake in stil newyorkez, dar crema merge la o gramada de chestii. De pilda, la o Tarta cu crema de lamaie si bezea. Sau la o varianta de trifle (plecati de la Trifle rapide cu capsune si jucati-va, dupa inspiratie si fructele avute la indemana). Sau, pur si simplu, mancati crema pe paine prajita, cu clatite, vafe, briose si ce mai vreti voi. Mai trebuie sa stiti ca, pastrata in frigider, crema de lamaie rezista foarte bine minimum o saptamana (trei saptamani daca o puneti in recipiente sterilizate si ermetic inchise).

Un ultim detaliu: din cantitatile de mai jos mi-a iesit circa 1 kg de lemon curd, deci ajustati cantitatile dupa necesitate.

Ingrediente:
– lamai 5 buc.
– oua 4 buc. mari
– zahar tos 350 g
– unt (80% grasime) 220 g

Lemon curd sau crema englezeasca de lamaie fara faina

Intr-un bol, bateti ouale cu zaharul. Turnati intr-o oala cu fund triplu si adaugati coaja rasa si sucul strecurat de la lamai. Dati drumul la foc (ochiul mic, la minimum) si incepeti sa amestecati cu un tel para. Adaugati untul bucatele si amestecati in continuare, pana cand amestecul se incalzeste si se ingroasa. Curd-ul este facut atunci cand, daca bagati o lingura in crema si treceti cu degetul pe spatele ei, ramane o dunga clara.

Lemon curd sau crema englezeasca de lamaie fara fainaLemon curd sau crema englezeasca de lamaie fara faina

Lasati crema sa se raceasca, omogenizati-o din nou si pastrati-o la rece pana in momentul utilizarii.

Lemon curd sau crema englezeasca de lamaie fara faina

Calorii: 354 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11