Tort duo mousse de caramel si ciocolata cu lapte

Reteta de tort duo mousse de caramel si ciocolata cu lapte

Ceea ce va propun astazi se poate numi, pe buna dreptate, variatiuni pe aceeasi tema, plecand de la o reteta pe care v-am prezentat-o cu mult timp in urma: Tort de caramel si ciocolata cu lapte. In reteta de baza, tortul avea un singur blat, la baza, iar mousse-ul de ciocolata cu lapte venea intre doua straturi de mousse de caramel. Super bun! Atat de bun incat am vrut sa testez melanjul de mousse-uri si intr-o alta combinatie, cu doua straturi de blat, iar mousse-urile sa alterneze cu acestea. Cum am pregatit tortul pentru membrii familiei, am mers pe o varianta foarte simpla de decor: strat de frisca si “fulgi” de ciocolata cu lapte. Ulterior, am adaptat tortul astfel incat sa poata fi imbracat in martipan si asamblat in varianta etajata, pentru aniversarea primului an de viata al fetitei mele :). Aveti doua poze si cu aceasta varianta, dar nu insist prea mult pe ea deoarece imi inchipui ca sunt mai putini cei care vor sa pregateasca un tort etajat (daca sunt, totusi, doritori si aveti intrebari despre cum am facut tortul etajat, am sa raspund cu cea mai mare placere).

Pentru blatul de tort, am mers pe varianta simpla, genoise. Stiu ca unora li se poate parea complicat procesul de pregatire, dar mie mi se pare infailibil. Adica, odata ce respectati cantitatile si etapele, chiar nu aveti cum sa dati gres. Apoi, in privinta mousse-urilor, cel de caramel necesita obligatoriu gelatina pentru a ajunge la textura potrivita. Pe cel cu ciocolata, l-am pregatit si fara gelatina, dar reusita depinde de tipul ciocolatei folosite. Asa ca, pentru a nu avea emotii, puneti o foaie de gelatina. Daca nu gasiti foi (sunt vandute de Dr. Oetker), puneti gelatina granule, luand in calcul ca 6 foi de gelatina echivaleaza cu un plic de 10 grame de gelatina granule.

Ca la mai toate torturile, luati in considerare ca trebuie sa stea la rece cateva ore inainte de servire. Mai trebuie sa stiti ca, din cantitatile de mai jos, mi-a iesit un tort de circa 1,3 kg (circa 10 portii).

Ingrediente:
Pentru blat:
– oua 5 buc.
– zahar tos 150 g
– faina 150 g
– unt (80% grasime) 50 g
– un praf de sare

Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte:
– galbenusuri 2 buc.
– zahar tos 50 g
– ciocolata cu lapte 100 g
– smantana neindulcita pentru frisca 180 ml
– gelatina 1 foaie

Pentru mousse-ul de caramel:
– zahar tos 80 g
– galbenusuri 2 buc.
– smantana neindulcita pentru frisca 230 ml
– unt 10 g
– gelatina 2 foi

Pentru insiropat si decorat:
– zahar tos 100 g
– frisca si “fulgi” de ciocolata cu lapte

Reteta de tort duo mousse de caramel si ciocolata cu lapte

Pentru blatul de tort, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti cele 5 oua intregi intr-un castron pretabil la bain-marie. Adaugati zaharul tos (150 g) si, in baie de abur, incepetiĀ  sa mixati. Intai la viteza mica, apoi la viteza maxima, pana cand obtineti o spuma densa. Daca aveti termometru de bucatarie, compozitia ar trebui sa ajunga la 37 grade Celsius. Scoateti castronul din baia de abur si mai mixati pana cand se raceste amestecul (inca vreo 3-4 minute). Puneti, in ploaie si in transe, faina, amestecand usor cu o spatula, cu miscari pe verticala. Topiti cele 50 g unt si adaugati, in fir subtire, in compozitie. Omogenizati bine, turnati aluatul intr-o forma de tort de 26 cm, unsa cu unt si tapetata cu faina. Bagati in cuptor, lasati 25-30 de minute sau pana cand blatul trece testul scobitorii, iar deasupra a prins un pic de culoare. Intre timp, pregatiti siropul pentru insiroparea blaturilor: caramelizati 100 g zahar tos, dupa care turnati 150 ml apa. Amestecati pana cand se dizolva caramelul si lasati sa se raceasca.

Reteta de tort duo mousse de caramel si ciocolata cu lapteReteta de tort duo mousse de caramel si ciocolata cu lapte

Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte: puneti la fiert, intr-un ibric, 50 g zahar cu 50 ml de apa. Lasati vreo 5-7 minute (120 grade Celsius, daca aveti termometru), timp in care se formeaza un sirop, iar “bulele” de fierbere sunt tot mai mari. Intr-un alt castron pretabil la bain-marie, bateti galbenusurile, punand in fir subtire siropul fierbinte. CandĀ  ati terminat de pus siropul, scoateti castronul din baia de abur si mixati in continuare, pana cand se raceste compozitia (veti obtine o spuma densa). Topiti, tot la abur, ciocolata cu lapte, amestecand-o cu 2 linguri de apa. Incorporati, treptat, ciocolata topita in spuma de galbenusuri.

Reteta de tort duo mousse de caramel si ciocolata cu lapteReteta de tort duo mousse de caramel si ciocolata cu lapte

Puneti foaia de gelatina la inmuiat in apa rece. Topiti gelatina (eventual, tot la abur, ca sa evitati riscul fierberii). Puneti 2 linguri din compozitia cu ciocolata peste gelatina topita. Omogenizati, dupa care amestecati cu restul de compozitie. Intr-un alt bol, inalt, bateti cele 180 ml de smantana neindulcita pentru frisca. Atentie, smantana trebuie sa fie bine racita (tineti-o macar 6 ore in frigider)! Puneti o treime din frisca peste spuma cu ciocolata, omogenizati, apoi adaugati restul si omogenizati iar. Bagati la rece pentru macar o ora. Intre timp, pregatiti mousse-ul de caramel: pregatiti inca un sirop de zahar din 25 grame zahar si 25 ml apa (circa 2 linguri). Dupa modelul de mai sus, bateti in baie de abur cele 2 galbenusuri cu siropul de zahar, dupa care mixati pana cand se raceste. Puneti la caramelizat 55 g zahar tos. Cand obtineti o frumoasa culoare aramie, turnati cu grija 80 ml de smantana neindulcita pentru frisca. Atentie, smantana sa fie la temperatura camerei! Omogenizati, adaugati cele 10 g unt si lasati sa se raceasca.

Reteta de tort duo mousse de caramel si ciocolata cu lapteReteta de tort duo mousse de caramel si ciocolata cu lapte

Incorporati caramelul in spuma de galbenusuri. Inmuiati gelatina in apa rece, topiti-o in baie de abur si incorporati-o in compozitie. Bateti 150 ml smantana pentru frisca (repet, bine racita) si incorporati frisca in spuma de oua si caramel. Daca timpul va permite, puneti si acest mousse la rece pentru macar o ora. Altfel, incepeti montarea tortului. Taiati blatul in doua. Puneti un blat in forma de tort in care l-ati copt, forma imbracata in prealabil in folie alimentara. Insiropati si distribuiti mousse-ul de caramel. Precizare, la tortul facut pentru familie, am pus mousse-urile in intregime, ca atare. La cel pentru motul fetitei, am pus mousse-urile cu spritul, pentru straturile sa aiba cam aceeasi grosime!

Reteta de tort duo mousse de caramel si ciocolata cu lapteReteta de tort duo mousse de caramel si ciocolata cu lapte

Asezati al doilea blat, insiropati-l. Puneti mousse-ul de ciocolata cu lapte. Daca mergeti pe varianta mea, imbracati tortul in frisca (cumparata ca atare sau batuta din smantana, avand grija sa-i puneti si zahar pudra si zahar vanilinat pentru aroma) si presarati ciocolata (“fulgi” daca gasiti, daca nu rasa).

Reteta de tort duo mousse de caramel si ciocolata cu lapte

Iata cum arata si in sectiune tortul nostru cu cele doua mousse-uri. Ca autocritica, se poate observa ca blaturile au fost insiropate insuficient si neuniform…

Reteta de tort duo mousse de caramel si ciocolata cu lapte

…neajuns pe care l-am corectat la tortul etajat, imbracat in martipan. Fata de varianta pregatita pentru familie, cel pentru mot mai are un strat de blat, deasupra, pentru ca aveam nevoie de ceva mai ferm pe care sa pot aseza martipanul. De asemenea, pentru ca martipanul sa adere la blat, am imbracat tot tortul intr-o crema de unt cu putina ciocolata alba (repet, pentru cine este interesat, pot oferi mai multe detalii). Va mai spun doar ca ambele variante ale tortului au fost delicioase si ca mai sa se “bata” lumea pentru ultima feliuta :).

Reteta de tort duo mousse de caramel si ciocolata cu lapte

Calorii: 378 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Tort duo mousse de caramel si ciocolata cu lapte”

  1. Arata grozav iar combinatia asta de mousse-uri e foarte gustoasa.

  2. Dino says:

    @ Paula, multumesc mult pentru apreciere. M-am straduit sa arate cat mai bine, dar, ca de obicei, mai pot fi aduse multe imbunatatiri. Cat despre gust, intr-adevar e super :).

  3. Torina says:

    TE felicit pt ca folosesti frisca naturala!!!!!!DEce sa folosim inlocuitori ,cind avem originalul????

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11