Vita Stroganoff

Vita Stroganoff - reteta de vita cu ciuperci si smantana

Dupa cocosul frantuzesc (Coq au vin), va propun sa dam o raita prin bucataria ruseasca, pentru o delicioasa vita Stroganoff (sau Stroganov). Oricum i-ati spune, celebrul preparat rusesc presupune bucatele de vita, mai intai sotate si apoi imbaiate intr-un sos cu smantana proaspata (deci, nu smantana lichida, pentru gatit, ci smantana noastra obisnuita, cu o singura conditie: sa fie grasa, pentru a nu se branzi). Ca multe alte preparate cu traditie (se crede ca exista de dinainte de 1850), vita Stroganoff a cunoscut diferite variante: cu sau fara mustar, cu sau fara ceapa, cu sau fara ciuperci, cu sau fara pasta de rosii, etc. Apoi, desi vita este carnea folosita in reteta traditionala, putem intalni variante ale preparatului si cu pui sau creveti (prin Brazilia) ori cu carnati (Suedia si Finlanda).

In ceea ce priveste garnitura, in tara de origine a preparatului predomina cartofii prajiti, in timp ce pe alte meleaguri se obisnuieste a servi vita Stroganoff si cu paste ori orez. In cazul meu, desi ma tentau cartofii prajiti, m-am gandit ca sunt mai “light” niste paste :). Aaa, sa nu uit: dati ceva mai multi bani si faceti reteta cu muschi de vita sau de manzat pentru a avea fragezimea potrivita. Apoi, ori taiati carne fasii (varianta traditionala), ori cuburi (varianta adaptata, folosita si de mine).

Ingrediente (pentru 4 portii):
– muschi de vita 500 g
– ciuperci 200 g
– ceapa 1 buc. mica (80 g)
– usturoi 1 catel mare (5 g)
– faina 1 lingura rasa (12 g)
– vin alb 50 ml
– supa de vita 250 ml
– smantana grasa 80 g
– ulei de arahide 1 lingura
– unt 20 g
– sare, piper macinat
+ patrunjel sau arpagic verde pentru servit

Vita Stroganoff - reteta de vita cu ciuperci si smantana

Incingeti untul si uleiul intr-o tigaie, dati fasiile sau cubuletele de vita prin faina. Prajiti-le pe toate partile si scoateti-le pe o farfurie. In aceeasi tigaie, puneti la calit ciupercile (curatate si/sau spalate, taiate felii sau sferturi, dupa marime). Cand au prins un pic de culoare, adaugati ceapa (felii) si usturoiul (trecut prin presa). Dupa 2-3 minute, puneti inapoi in tigaie, carnea rumenita. Amestecati usor, dupa care stingeti cu vin.

Vita Stroganoff - reteta de vita cu ciuperci si smantanaVita Stroganoff - reteta de vita cu ciuperci si smantana

Turnati supa fierbinte, dati focul mic, acoperiti tigaia si lasati sa fiarba vreo 35-40 de minute (carnea ar trebui sa se patrunda, sosul scade si se ingroasa). Adaugati smantana si piper proaspat rasnit. Amestecati, gustati si potriviti de sare (daca nu ati folosit supa facuta in casa, ci supa din cub concentrat, preparatul este deja un pic sarat). Serviti imediat cu garnitura aleasa, presarati arpagic verde sau patrunjel.

Vita Stroganoff - reteta de vita cu ciuperci si smantana

Calorii: 243 kcal / 100 g sau 463 kcal / portia (fara garnitura).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11