Gratin de varza de Bruxelles cu portocala si sunca crud-uscata

Reteta de gratin de varza de Bruxelles cu portocala si sunca crud-uscata

Daca pentru masa de Craciun va axati pe preparate traditionale, gen sarmale (apropo, va recomand cu multa caldura sa incercati reteta mea de Sarmale fierte in vin), carnati, caltabos si altele, pentru masa de Revelion veti opta, probabil, pentru una sau doua fripturi, acompaniate de macar doua garnituri, astfel incat sa fie satisfacute toate gusturile. In cazul in care alegeti o friptura de curcan (gen Friptura de curcan cu lamaie, mustar si vin sau Curcan intreg cu lamaie si ierburi), gratinul de care va vorbesc astazi merge de minune. Combina delicioasa varza de Bruxelles cu fasii crocante de sunca crud-uscata, iar totul vine imbaiat intr-un sos cremos cu parfum de portocala. Suna bine, nu-i asa?

Reteta am gasit-o AICI, cautand, ca de obicei, altceva si am adaptat-o un pic :). Mi-a placut mult rezultatul si m-am gandit sa-l impartasesc cu voi, deoarece se potriveste atat de bine cu sezonul Sarbatorilor.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– varza de Bruxelles 700 g
– unt 20 g
– sunca crud-uscata 125 g
– portocala 1 buc.
– smantana (32% grasime) 150 ml
– parmezan 50 g
– piper macinat

Reteta de gratin de varza de Bruxelles cu portocala si sunca crud-uscata

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Puneti mai multa apa la fiert intr-o oala. Intre timp, curatati varza de Bruxelles (indepartati foile vestejite si taiati cotorul lemnos) si spalati-o. Puneti-o in apa care clocoteste si lasati-o cam 15 minute. Scurgeti-o de apa. Intr-o tigaie, topiti untul si puneti la prajit sunca crud-uscata, rupta fasii.

Reteta de gratin de varza de Bruxelles cu portocala si sunca crud-uscataReteta de gratin de varza de Bruxelles cu portocala si sunca crud-uscata

Cand sunca s-a rumenit un pic, puneti coaja rasa si sucul de la portocala. Apoi, smantana si un pic de piper macinat (sare nu cred ca e nevoie sa puneti, pentru ca sunca este destul de sarata). Lasati 1-2 minute sa fiarba, dupa care opriti focul. Puneti verzele de Bruxelles intr-un vas de Jena uns cu un pic de unt. Distribuiti deasupra, uniform, sosul cu sunca si smantana, iar peste puneti parmezanul ras.

Reteta de gratin de varza de Bruxelles cu portocala si sunca crud-uscataReteta de gratin de varza de Bruxelles cu portocala si sunca crud-uscata

Bagati in cuptor lasati 20-25 de minute, pana cand se formeaza o apetisanta crusta deasupra. Lasati gratinul “sa respire” vreo 5-10 minute, dupa care serviti-l cu felii de paine.

Reteta de gratin de varza de Bruxelles cu portocala si sunca crud-uscata

Calorii: 147 kcal / 100 g sau 364 kcal / portia.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11