Humus

Reteta Humus - preparat arabesc din naut cu pasta de susan, usturoi si suc de lamaie

Cred ca nu mai sunt prea multi cei care sa nu fi incercat pana acum humus-ul, preparatul arabesc din naut cu tahini (pasta de susan), usturoi si suc de lamaie. Se gaseste fie in restaurantele de profil, fie in magazine, preambalat sau nu. Daca e sa fac o comparatie, humus-ul din restaurante este net superior celui din magazine, avand un gust total diferit si o textura incredibil de fina. In plus, in restaurante gasiti o intreaga gama de humus: simplu, beiruti (mai picant), cu muguri de pin sau carne. Poate unii dintre voi cred ca este greu de preparat acasa un humus bun. Tocmai pentru a demonta aceasta idee m-am decis sa postez pe blog reteta de humus simplu. Nu este deloc complicata si necesita putine ingrediente si un robot de bucatarie (sau, macar, un blender). In plus, reteta este perfecta pentru perioada aceasta de post.

In ceea ce priveste materia de baza a humusului, adica nautul, aveti doua variante, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei. Daca folositi naut la conserva, deja fiert, economisiti timp, dar va dura ceva pana cand veti decoji nautul (pielita aceea iese usor, dar trebuie luat cam bob cu bob). Daca folositi, in schimb, naut nefiert, decorticat insa, dureaza ceva etapele de inmuiere si fierbere (ideal ar fi sa lasati nautul la inmuiat vreo 12 ore si sa-l fierbeti o ora – o ora si jumatate), dar nu mai trebuie sa stati sa inlaturati pielita. Bine, bine, o sa spuneti, dar la ce foloseste inlaturarea pielitei? Pai, humusul va fi incredibil de cremos si fin.

Ca varietate, va recomand sa incercati si o interpretare mediteraneeana a humusului: Humus cu ardei copt.

Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– naut fiert 2 cutii (circa 470 g dupa scurgere)
– tahini 100 g
– sucul de la 1 lamaie
– usturoi 4 catei (12 g)
– sare
+ ulei de masline si, eventual, boia dulce pentru decor

Reteta Humus - preparat arabesc din naut cu pasta de susan, usturoi si suc de lamaie

Clatiti nautul intr-o strecuratoare si puneti-l intr-o oala. Acoperiti cu apa rece, aduceti la punctul de fierbere si fierbeti vreo 30 de minute (nautul va scapa de gustul acela metalic, specific conservei). Lasati sa se raceasca sau raciti fortat, adaugand gheata in oala. Scurgeti apa in care a fiert nautul, pastrand din ea o cana (circa 250 ml). Imediat, decojiti nautul (pielita iese foarte usor cand apasati boaba de naut). Puneti in vasul robotului, nautul, usturoiul si 200 ml din apa pastrata. Pasati foarte, foarte bine, pana cand obtineti o pasta omogena si fina. Adaugati  tahini (omogenizat in prealabil) si sucul de la jumatate de lamaie. Pasati inca un pic. Gustati, potriviti de sare si, daca este nevoie, mai adaugati suc de lamaie. De asemenea, daca este prea densa pasta, puneti si restul de apa (50 ml).

Reteta Humus - preparat arabesc din naut cu pasta de susan, usturoi si suc de lamaie Reteta Humus - preparat arabesc din naut cu pasta de susan, usturoi si suc de lamaie

Puneti humus-ul intr-un bol si pastrati-l la rece pana in momentul servirii (mie mi se pare chiar mai bun dupa ce sta cateva ore la rece si se “aseaza” aromele). Pentru servire, presarati un pic de boia dulce si stropiti cu ulei de masline. Acompaniati cu bucatele de lipie arabeasca.

Reteta Humus - preparat arabesc din naut cu pasta de susan, usturoi si suc de lamaie

Calorii: 241 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Humus”

  1. […] Humus • • Retete adaptabile pentru post: • Ardei gratinati cu capere (nu puneti ansoa) • Baba […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11