
Am dat peste aceasta reteta din intamplare, haladuind prin cotloanele nesfarsitului internet. Evident, cautam altceva, dar ma bucur mult ca am descoperit reteta, deoarece rezultatul este cu adevarat irezistibil. Fata de alte variante de tarte normande cu mere, aceasta presupune doua feluri de mere si doua feluri de aluat. Un aluat, pate brisee foarte putin indulcit, serveste ca baza, iar al doilea, o combinatie de oua, faina si piure de mere acrisoare, vine deasupra, ca un capac la tarta noastra. Ce mai are tarta aceasta in plus fata de altele? Un pic de gem de caise si stafide, bine ascunse la baza tartei. Pregatita, de obicei, de Sfantul Nicolae, aceasta tarta (a carei reteta a fost inclusa in cartea “Cooking with the Saints: An Illustrated Treasury of Authentic Recipes Old and Modern“, semnata de Ernst Schuegraf) este un pic mai greu de pregatit fata de suratele cu aluat foietaj. Presupune mai multa munca si mai multe etape, dar si rezultatul este pe masura efortului.
Eu am pregatit tarta acum cateva saptamani (in incercarea de a lichida o cantitate mai mare de mere primite), dar intentionez sa o execut iar de Sfantul Nicolae. Mai trebuie sa stiti ca am folosit pentru coacerea tartei o forma de tort cu pereti detasabili de diametru 26 cm si ca aceasta tarta se serveste calduta.
Pentru cei care nu sunt dispusi sa investeasca prea mult timp in pregatirea tartei, gasiti pe blog o alta varianta, simplificata, a tartei normande (Tarta cu mere si “mot” de inghetata de vanilie).
Ingrediente (pentru 10-12 portii):
– faina 340 g
– unt (80% grasime) 275 g
– zahar pudra 1 lingura
– mere acrisoare 250 g
– mere dulci 750 g
– zahar tos 200 g
– scortisoara macinata 1/2 lingurita
– esenta de vanilie 1 fiola
– oua 2 buc.
– praf de copt 1/2 lingurita
– gem de caise 75 g
– stafide 50 g
– suc de lamaie 1 lingurita
– un praf de sare
Pentru aluatul de tarta putin indulcit: amestecati 250 g faina cernuta, lingura de zahar pudra si un praf de sare. Puneti 125 g unt rece, taiat cubulete, si framantati rapid cu varful degetelor, pana cand obtineti ca niste firimituri. Amestecati 4 linguri apa rece cu sucul de lamaie si incorporati in aluat, framantand in continuare. Daca mai este nevoie, puneti inca o lingura de apa rece! Nu framantati prea mult, ci doar cat sa obtineti un aluat omogen, care se desprinde singur de pe maini si peretii vasului. Modelati aluatul intr-o minge, infasurati-l in folie si bagati-l in frigider pentru cel putin o ora. Intindeti apoi aluatul sub forma unui disc cu grosimea de circa 3 mm si diametrul de aproximativ 35-36 cm. Asezati foaia in forma de tort (aluatul va urca pe peretii formei 4-5 cm). Bagati forma in frigider.
Pentru al doilea aluat, pregatiti piureul de mere: curatati merele acrisoare de coaja, cotor si seminte. Taiati merele bucati si inabusiti-le cu 2 linguri de apa, 2 linguri si jumatate de zahar tos si scortisoara. Lasati-le sa se raceasca dupa care pasati-le cu blenderul. Intre timp, pregatiti si umplutura de mere: curatati merele dulci de coaja, cotor si seminte, taiati-le bucati si inabusiti-le cu 30 g unt, 5 linguri de zahar si zaharul vanilinat. Pe foc mic si amestecand des, lasati merele cam 8-10 minute, dupa care opriti focul. Cand s-a racit total piureul de mere, bateti spuma untul ramas (120 g) cu restul de zahar. Adaugati, unul cate unul, ouale. Puneti apoi piureul de mere si faina ramasa (90 g), amestecata cu praful de copt. Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Scoateti forma de tort de la rece si intindeti pe fundul tartei gemul de caise.
Presarati stafidele, dupa care distribuiti uniform merele inabusite. Lasati peste umplutura marginea de aluat, iar deasupra puneti aluatul cu piure de mar. Bagati in cuptorul incins si lasati 30-35 de minute (la final, tarta ar trebui sa fi prins un pic de culoare deasupra).
Lasati tarta sa se raceasca un pic (cam 15 minute), dupa care scoateti-o cu grija din forma, taiati-o felii si serviti-o.
Iata cum arata si in sectiune tarta noastra. Va garantez ca este delicioasa si ca e foarte interesanta combinatia de arome si texturi.
Calorii: 268 kcal / 100 g.