Daca va place melanjul de branza dulce parfumata si stafide imbatate cu un strop de rom, nu trebuie sa asteptati sa vina Pastele ca sa va bucurati de el. Aveti intotdeauna la indemana varianta de Placinta cu branza dulce si stafide, dar, daca vreti ceva care sa fie si foarte gustos si aspectuos, atunci va recomand sa incercati aceasta rulada. Foaia pufoasa de pandispan se combina cu o crema de branza delicioasa, usor aerata prin amestecarea cu frisca. Fata de o placinta pe care o pregatiti repejor daca folositi foi de-a gata, rulada de fata presupune un pic mai multa munca, dar si rezultatul este pe masura. Veti obtine un desert mai special, foarte gustos si racoritor! Eu, una, il fac cu regularitate si, de fiecare data, este foarte apreciat :).
Pentru a nu spori numarul de calorii, eu am lasat, la final, rulada simpla, pudrata doar cu un pic de zahar. Daca vreti sa arate si mai bine si nu va temeti de calorii, o puteti sprita cu frisca (frisca sustinuta, evident, cu un pliculet de intaritor, ca sa nu se lase). Apoi, in ceea ce priveste culoarea foii mele de pandispan, trebuie sa stiti ca ea se datoreaza exclusiv folosirii unor oua de tara, nu vreunui colorant.
Ingrediente (pentru 8-10 portii):
Pentru foaia de pandispan:
– oua 4 buc.
– zahar pudra 100 g
– ulei 1 lingura
– un praf de sare
– faina 100 g
– praf de copt 1/2 lingurita
– apa calda 2 linguri
Pentru crema de branza cu stafide:
– branza grasa de vaci 500 g
– stafide 100 g
– zahar pudra 120 g
– smantana neindulcita pentru frisca 75 ml
– extract de vanilie 1 lingurita (sau zahar vanilinat 1 plic)
– rom 2 linguri
– coaja de la 1 lamaie
Pentru foaia de pandispan: incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Separati cele 4 oua, avand grija sa puneti albusurile intr-un castron perfect degresat si uscat. Bateti galbenusurile cu apa calda pana cand obtine o spuma destul de batoasa. Adaugati praful de sare si lingura de ulei. Bateti albusurile pana cand incepe sa se formeze o spuma aerata. Adaugati, treptat, cate o lingura o data, zaharul pudra (cele 100 g), mixand in continuare la turatie maxima. Cand ati terminat de pus zaharul, ar trebui sa aveti o bezea lucioasa si batoasa. Peste ea puneti in transe compozitia de galbenusuri, amestecand usor cu o spatula.
Cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu praful de copt. Incorporati-o apoi, tot treptat, in aluat. Distribuiti aluatul uniform intr-o tava de aragaz tapetata cu hartie de copt. Bagati tava in cuptorul incins si lasati-o 7-8 minute sau pana cand foaia trece testul scobitorii (daca o intepati cu o scobitoare, aceasta iese curata). Scoateti tava din cuptor. Intindeti pe masa un prosop curat si mare (daca e unul necolorat, cu atat mai bine :P). Ajutandu-va de colturile hartiei de copt, rasturnati foaia peste prosop. Desprindeti cu grija (sa nu va ardeti) hartia de copt de foaia de pandispan. Tot cu grija, rulati foaia cat mai strans, cu ajutorul prosopului. Lasati asa pana cand se raceste foaia total.
Pregatiti intre timp crema de branza cu stafide: amestecati stafidele (spalate si scurse de apa) cu romul. Puneti branza de vaci intr-un castron mai mare si omogenizati-o cu o furculita. Amestecati-o cu zaharul pudra, dupa care puneti coaja rasa de lamaie (lamaie necerata, spalata foarte bine si stearsa, dupa cum stiti deja) si extractul de vanilie (sau zaharul vanilinat, dupa caz). Omogenizati. Scurgeti stafidele (desi, probabil, ca au absorbit deja romul) si puneti-le in crema. Bateti smantana pentru frisca, foarte bine racita (minimum 6 ore la frigider). Inglobati frisca in crema. Desfasurati foaia de pandispan, intindeti crema de branza peste ea, cat mai uniform posibil, si rulati inapoi. Asezati rulada pe un platou si bagati-o la rece, pentru macar o ora.
Cand vreti sa o serviti, taiati-o in felii (mai groase sau mai subtirele, dupa preferinta). Pudrati-o cu un pic de zahar pudra.
Calorii: Suficient de multe ca sa taiem o felie subtirica :P…
am facut rulada cu branza dule si stafide,mi-a iesit foarte buna dar cam dulce umplutura,dupa parerea mea.As opta pentru jumatate din cantitatea de zahar