Plachie de peste

Unii dintre voi o sa-mi spuna ca titlul acestei postari e un pleonasm, ca plachia e, prin definitie, o mancare de peste, preparata cu ulei si muuulta ceapa. Asa este, dar tot sub numele de plachie poate fi intalnit si un preparat din orez, cu ceapa, rosii si ulei, asa ca am vrut sa fie lucrurile clare. Acum, de ce generic “de peste”? Pentru ca plachia se face la fel indiferent de tipul pestelui folosit: crap, caras, somn, calcan, biban, chiar si salau, stiuca sau pastrav (ma rog, nu stiu sa se faca din somon sau ton). Exista, de altfel, in Bucuresti, un apreciat restaurant pescaresc care-ti prepara plachie din absolut orice peste din meniu, iar plachia de lufar pe care am devorat-o in mai multe randuri a fost cu adevarat minunata. Eu am pregatit plachia, de data aceasta, din doi pastravi mari. Chiar daca, in final, gustul pestelui nu a fost atat de pronuntat, eu una am fost multumita ca nu am avut bataie de cap cu alesul oaselor si ca a fost un peste slab.

Daca pregatiti plachia din pesti mari, este indicat sa-i taiati bucati. Eu am lasat pastravii intregi pentru ca arata mai bine in farfurie daca nu sunt decapitati :P. Cat despre reteta, este una traditionala, a la Sanda Marin. Evident, langa plachie trebuie sa avem un pic de mamaliguta.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– pastravi 2 buc. mari sau 4 buc. mici (1,2 kg)
– faina 20 g
– ulei 100 ml
– ceapa 5 buc. mari (520 g)
– usturoi 4 catei (15 g)
– vin alb sec 200 ml
– pasta de rosii 70 g
– rosii 2 buc. mari (420 g)
– ardei gras 1 buc. (175 g)
– lamaie 1 buc.
– dafin 2-3 foi
– otet de vin 1 lingura
– patrunjel verde 1/2 legatura
– sare, piper boabe

Reteta de plachie de peste (crap, caras, biban, pastrav)

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Curatati pestii (dupa caz si specie, de solzi, mate, branhii, etc.) si spalati-i bine, stergeti-i de apa si taiati-i in bucati potrivite (daca faceti plachia din pesti mai mici, ii puteti lasa intregi, ca sa arate mai bine in farfurie). Presarati un pic de sare pe bucatile de peste si dati-le prin faina. Prajiti pestii, pe ambele parti, in uleiul incins. Scoateti pestii pe o farfurie si strecurati uleiul in care i-ati prajit. Puneti uleiul inapoi in tigaie si caliti ceapa, taiata solzisori. Cand ceapa a devenit translucida, puneti si usturoiul (taiat feliute) si ardeiul gras (curatat si taiat cubulete mici).

Reteta de plachie de peste (crap, caras, biban, pastrav)Reteta de plachie de peste (crap, caras, biban, pastrav)

Stingeti cu vinul alb si lasati sa se evapore alcoolul. Puneti rosiile (cubulete; ideal ar fi sa le opariti si decojiti in prealabil), otetul din vin, pasta de rosii, dafinul si piperul boabe. Puneti un pic de apa, cat sa se formeze un sos (100-150 ml, in functie de cat de zemoase sunt rosiile). Dati focul mic si lasati sosul sa fiarba cateva minute. Potriviti-l de sare si opriti focul. Asezati pestele intr-o tava mai mare si puneti pe langa el lamaia taiata bucati. Turnati sosul din ceapa si rosii. Bagati in cuptorul incins si lasati vreo 20-25 de minute, cat sa scada un pic sosul si sa se patrunda pestele.

Reteta de plachie de peste (crap, caras, biban, pastrav)Reteta de plachie de peste (crap, caras, biban, pastrav)

Serviti plachia calda cu mamaliguta si, daca vreti, patrunjel verde tocat. In principiu, plachia se poate servi si rece, dar mie imi place mai mult calda.

Reteta de plachie de peste (crap, caras, biban, pastrav)

Calorii: 150 kcal / 100 g sau 760 kcal / portia.

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Plachie de peste”

  1. Brindusa says:

    Si noua ne place mult plachia asta de peste. Cu pastrav, recunosc, n-am facuta-o, dar imi surade ideea 😉

  2. Dino says:

    @ Brindusa, pe mine m-a incantat ca am scapat de cautat oasele cu lupa :P. Am mancat, acum cativa ani, o plachie fenomanala in Delta, dar cred ca mancatul a durat spre o ora la cate oase si oscioare avea saracul peste :(. Te pup si iti urez o zi minunata!

  3. roman cristina says:

    Plachie de peste este un pleonasm doar pentru cei neinformati, necunoscatori, etc. Plachia de crap este cea mai buna!…incearca si lasa expedientele (improvizatiile, ca sa nu mai cauti in Dex). Da o cautare pe ce browser vrei si vei gasi plachie de fasole boabe, plachie de cartofi (mancare scazuta de fasole, cartofi, din care, probabil, ai mancat fara sa stii ce este…). Informeaza-te, inainte de a posta! Plachia se prepara cu vin, alb, de dorit si din peste mai gras (pestele de toamna). Laudabila preocuparea culinara!

  4. Dino says:

    @ Cristina, multumesc pentru “precizari” si pentru sfatul de a ma informa inainte de a posta. Permite-mi insa sa-ti recomand si eu sa citesti un pic mai cu atentie ce am scris. Vei observa niste nuante importante :).

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11