Daca tot v-am vorbit alaltaieri despre cat de bune sunt gratin-urile de cartofi in cazul unor mese cu mai multi invitati, am sa va propun azi si o reteta de friptura de pui la tava, care poate figura la fel de bine in meniul pentru o masa festiva. Nu stiu voi cum faceti, dar eu, cand am musafiri mai numerosi, pregatesc doua feluri de fripturi, din doua tipuri de carne, pentru a fi astfel sigura ca pot satisface toate gusturile. De regula, pregatesc o friptura de porc si una de pui sau curcan, avand grija sa difere ca ingrediente si arome (adica, de exemplu, daca invelesc muschiuletul de porc in bacon, nu aleg si o friptura de pui cu afumatura). Sa revenim la puiul nostru de azi. Este vorba, mai precis, de niste pulpe dezosate de pui, usor picante si dulcege, cu glazura de miere si otet balsamic.
Friptura se poate pregati integral inainte (urmand doar sa o incalziti cand este cazul) sau partial (sa o puneti la cuptor cand vin musafirii, fiind gata cat ii serviti cu un paharel si savureaza gustarile si antreurile). Oricum faceti, este bine sa lasati puiul la marinat macar 30 de minute, pentru ca aromele sa patrunda in carne. Cat priveste garnitura, merge de minune Gratin-ul cu sunca crud-uscata si parmezan prezentat ieri sau, daca vreti sa nu va complicati, niste cartofi prajiti ori piure. De asemenea, merge foarte bine o salata verde cu vinegreta cu otet balsamic (ca sa ne pastram in ton).
Ingrediente (pentru 6 portii):
– pulpe superioare de pui dezosate 1,2 kg
– usturoi pudra 4 lingurite cu varf
– boia iute (de preferat, afumata) 4 lingurite rase
– chimion macinat 2 lingurite
– boia dulce 2 lingurite rase
– ulei de masline (poate fi si din turte) 4 linguri
– miere 150 g
– otet balsamic 2 linguri
– sare
Spalati puiul, stergeti-l de apa si asezati-l intr-un vas de Jena. Puneti peste el uleiul, usturoiul, cele doua feluri de boia, chimionul macinat si un pic de sare. Amestecati bine, bine, avand grija ca bucatile de pui sa fie uniform acoperite de mirodenii. Lasati puiul sa se marineze macar 30 de minute. Incingeti intre timp cuptorul la 190 grade. Acoperiti vasul cu o folie de aluminiu si bagati in cuptor. Lasati 25 de minute, dupa care indepartati folia si mai lasati vreo 10 minute. Amestecati mierea cu otetul balsamic intr-un castronel si turnati jumatate din ea, uniform, peste pui. Mai lasati vreo 5 minute, dupa care puneti si restul de miere. Daca vreti ca puiul sa faca deasupra un pic de crusta, puneti vasul la grill pentru 2-3 minute. Altfel, mai lasati-l 5 minute si opriti focul.
Lasati puiul “sa respire” vreo 10 minute, dupa care serviti-l cu garnitura aleasa.
Calorii: 275 kcal / 100 g.
unde gasesc boia afumata in timisoara?
@ Emilia, nu cunosc atat de bine Timisoara incat sa te indrum. Iti pot recomanda insa sa cauti in piata (la noi, au aparut mai in toate pietele mari tarabe cu seminte, ierburi uscate si mirodenii), iar daca nu, se poate comanda pe internet (sunt mai multe magazine online care au). In fine, daca nu vrei sa te complici cu online-ul, poti pune boia iute obisnuita. Spor la gatit!