Ori de cate ori trebuie sa pregatesc o masa pentru mai multi musafiri, prepar un gratin de cartofi. De ce? Simplu, fiindca gratin-ul de cartofi merge cu orice fel de friptura. Ca avem porc, pui sau curcan, la gratar sau la tava, cartofii gratinati sunt o alegere perfecta drept garnitura. Se pregatesc usor si dinainte, sunt indragiti de toti si deosebit de versatili (schimband, de pilda, doar verdeturile din ei, le conferim rapid o tenta italieneasca sau frantuzeasca). Gasiti pe blog, spre inspiratie, Gratin cu branza Gruyere si salvie, Tartiflette – gratin cu ceapa si afumatura, Gratin de piure de cartofi cu mozzarella si parmezan, Gratin dauphinois – cu smantana, usturoi si nucsoara, Gratin cu smantana, vin si usturoi.
Astazi, completez seria gratin-urilor de cartofi cu unul in care feliile de cartofi se combina cu ceapa, sunca crud-uscata si parmezan. Va spuneam, la un moment dat, ca am cumparat ceva mai multa sunca crud-uscata produsa in Romania, care chiar daca nu seamana cu prosciutto, merge perfect la gratinul nostru. Bine, daca vreti sa puneti prosciutto cu atat mai bine pentru papilele degustatorilor, dar nu cred ca are rost.
Ingrediente (pentru 4-6 portii):
– cartofi curatati 800 g
– ceapa 2 buc. mici (85 g)
– unt 20 g
– sunca crud-uscata 80 g
– smantana lichida (15% grasime) 200 ml
– lapte 75 ml
– parmezan ras 40 g
– sare, piper macinat
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Amestecati si incalziti, pe foc mic, smantana lichida cu laptele, un praf de sare si putin piper macinat. Taiati cartofii felii subtiri cu ajutorul unei razatoare gen Borner. Ungeti cu unt un vas de Jena si aranjati jumatate din feliile de cartofi. Taiati felii una din cepe si distribuiti-o peste cartofi, dupa care turnati jumatate din amestecul de smantana si lapte. Similar, puneti restul de cartofi, a doua ceapa si ce a mai ramas din smantana cu lapte. Acoperiti vasul cu folie de aluminiu, bagati-l in cuptorul incins si lasati-l 40 de minute (la finalul timpului, cartofii ar trebui sa fie patrunsi). Indepartati folia, distribuiti sunca crud-uscata (fasii rupte cu mana) si presarati parmezanul ras.
Bagati vasul iar in cuptor, neacoperit, pentru inca 20-25 de minute (sau pana cand se formeaza o crusta aramie deasupra). Lasati gratinul “sa respire” vreo 10 minute, dupa care serviti-l.
Calorii: 142 kcal / 100 g.
[…] macar 30 de minute, pentru ca aromele sa patrunda in carne. Cat priveste garnitura, merge de minune Gratin-ul cu sunca crud-uscata si parmezan prezentat ieri sau, daca vreti sa nu va complicati, niste cartofi prajiti ori piure. De asemenea, […]
[…] macar 30 de minute, pentru ca aromele sa patrunda in carne. Cat priveste garnitura, merge de minune Gratin-ul cu sunca crud-uscata si parmezan prezentat ieri sau, daca vreti sa nu va complicati, niste cartofi prajiti ori piure. De asemenea, […]