Tortilla spaniola sau tortilla de cartofi

Reteta tortilla spaniola de cartofi - omleta cu cartofi, ceapa, dovlecel si pastrama

Vremea nesuferita de afara, mohorata, friguroasa si cu ploaia care nu mai conteneste, m-a facut sa-mi doresc un mic-dejun consistent, cald si apetisant. Primul impuls a fost sa pregatesc o omleta obisnuita, dar planurile s-au schimbat cand mi-am amintit de tortilla spaniola. Cunoscuta si ca tortilla de cartofi (pentru a se diferentia de lipiile de porumb sau de grau), aceasta omleta traditionala din Spania este o omleta groasa, prajita in ulei de masline si cu felii sau cuburi de cartof. Exista sute de variante de tortilla spaniola, dar varianta de baza contine oua, cartofi, ceapa, sare si ulei de masline. Dupa plac, se pot adauga insa si alte ingrediente, precum ardei gras, dovlecei, vinete, ciuperci, chorizo, sunca sau chiar ton si creveti. Veti spune ca se aseamana foarte mult cu frittata (omleta italieneasca), ceea ce este adevarat, doar ca tortilla de cartofi e musai sa aiba, dupa cum ii spune si numele, cartofi. Tortilla poate fi servita si rece, pe post de gustare, taiata in cuburi in care infigeti scobitori.

Eu am preferat varianta calda si, cu riscul de a ma abate de la retetele traditionale, am pus in tortilla, pe langa cartofi si ceapa, dovlecel, ardei gras, pastrama de porc si branza afumata. A iesit o minunatie de tortilla, care nu a avut insa o viata prea lunga :P.

Ingrediente (pentru 4-6 portii):
– oua 6 buc.
– cartofi 4 buc. (450 g)
– ceapa 1 buc. mare (120 g)
– dovlecel 1 buc. (320 g)
– ardei gras 1 buc. (200 g)
– pastrama de porc 200 g
– branza afumata 150 g
– ulei de masline 3 linguri
– sare, piper macinat

Reteta tortilla spaniola de cartofi - omleta cu cartofi, ceapa, dovlecel si pastrama

Taiati cartofii cubulete mici si puneti-i la prajit in uleiul de masline, intr-o tigaie mare, pe foc mic. Cand au prins culoare, puneti peste ei pastrama, bucatele. Lasati vreo doua minute, amestecand des, dupa care puneti si ceapa (feliute). Adaugati ardeiul gras (bucatele) si, dupa alte 2-3 minute, dovlecelul (tot bucatele). Bateti ouale intr-un castron, cu un pic de sare si de piper macinat. Amestecati-le cu doua treimi din branza afumata (taiata bucatele sau data pe razatoarea cu ochiuri mari). Turnati ouale peste legume si pastrama.

Reteta tortilla spaniola de cartofi - omleta cu cartofi, ceapa, dovlecel si pastramaReteta tortilla spaniola de cartofi - omleta cu cartofi, ceapa, dovlecel si pastrama

Acoperiti cu un capac si lasati vreo 7-8 minute sau pana cand omleta se incheaga si prinde un pic de culoare la fund. Atentie, nu amestecati in ea!! Cu ajutorul unei farfurii mari, intoarceti omleta, cu multa grija (sa nu va ardeti si sa nu o rupeti). Presarati restul de branza (rasa) si mai lasati vreo 4-5 minute. Scoateti tortilla pe un platou mare, taiati-o in triunghiuri si serviti-o calda.

Reteta tortilla spaniola de cartofi - omleta cu cartofi, ceapa, dovlecel si pastrama

Calorii: 163 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11